Soğuk denizlerden Türk Mutfağı’na: Somon
Marineharvest, İstanbul Yeniköy sahilindeki Sait Halim Paşa yalısında yapılan basın toplandısında lanse edildi. Dünyada ve Türkiye’de somon balığı üretim ve tüketimini rakamlarla aktaran Marine Harvest Yönetim Kurulu Başkanı Ole Eirik Leroy, aynı zamanda Norveç Deniz Ürünleri Federasyonu ile Norveç Deniz Ürünleri İhracat Konseyi’nin de eski başkanı. Leroy konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye çok heyecan verici bir pazar ve Marine Harvest olarak burada faaliyet göstermeyi uzun süredir istiyorduk.
Dünyanın
en büyük Atlantik Somonu üreticisiyiz. Bütün dünyada üretimden tüketime bütün
bir değer zincirini yönetiyoruz. Bu da bize üretimimizin kalitesi konusunda
özel imkanlar sağlıyor. 6
ülkede somon üretip işliyoruz. Dünyanın dört bir yanında satış
ofislerimiz var. Toplamda 24 ülkede faaliyet gösteriyoruz ve 60’tan fazla
ülkeye ürünlerimizi satıyoruz
Dünyanın
sürdürülebilir ve verimli bir ortamda üretilmiş güvenli, sağlıklı ve lezzetli
gıdaya ihtiyacı var. Deniz ürünlerinin de bu gıdayı sağlama potansiyeli var. Dünyanın neredeyse üçte biri
suyla kaplı. Ancak şu anda dünyanın ihtiyacı olan gıdanın sadece yüzde 2’si
okyanustan karşılanıyor. Dünyanın hızla artan nüfusunu besleyebilmek için bu
durum değişmek zorunda.
Marine
Harvest olarak araştırma ve geleştirmeye yaptığımız yatırımlar ile su ürünleri
alanını geliştiriyor ve “ Mavi Devrim”e liderlik ediyoruz. Dünya çapında
çiflik somonu talebinin her geçen gün arttığını görüyoruz ve bizim işimiz bu
talebi karşılamak. Dolayısıyla bugün Türkiye’de satış ofisimizi açmak benim
için büyük mutluluk. Somon
dünya çapında en hızlı büyüyen protein kaynaklarından biri. Sağlıklı,
ürün olarak dayanıklı ve lezzetli olmasıyla da küresel eğilimlere çok uygun bir
besin.
Tüketiciler
açısından da yemesi-pişirmesi kolay bir ürün olmasının yanı sıra, farklı
yeme alışkanlıkları ile de çok uyumlu. Ama yine de sektörün, daha çok
tüketici dostu ürünleri pazara sürmek için yatırım yapması gerekiyor.
Marine Harvest olarak biz, iş ortaklarımız ile birlikte bu konuda önderlik
etmeye kararlıyız. Türkiye’deki
somon pazarının göreceli olarak kısa bir tarihi var. Ancak 1990’larda
Alarko, Karadeniz’de çiftçilik yapmayı denediğinde pazar iyi bir büyüme
yakaladı.
Biz
Türkiye somon pazarının hala iyi bir potansiyeli olduğuna ve gelecek
yıllarda çok daha hızlı büyüyeceğine inanıyoruz. Hedefimiz de Türkiye’de pazar
lideri olmak. Bunu başarmak için pazara rekabetçi fiyatlar ve premium ürünler
ile gireceğiz. Diğer
tüm pazarlarda olduğu gibi Türkiye’de de Marine Harvest, yüksek kaliteli
ürünlerin güvencesi olacak. 2014’de
Türkiye’de ayda 200 ton somon sattık. 2015’de hedefimiz ay 300 ton somon
satmak”
Somon İçli Köfte, Somon Çiğ Köfte, Somon Bayıldı…
Somon’u Türk damak tadına uygun yemeklerde
kullanarak içli köfteden tatlıya kadar çeşitlerin sunulduğu zengin bir açık
büfe hazırlanmıştı.Bir somonsever olarak işte beni asıl ilgilendiren kısmı da
bu. Bence somon şahane bir lezzet, çok çok faydalı içeriğe sahip bir balık. Kendine
özgü rengi, kokusu ve lezzeti ile başka bir şey eklemeye gerek kalmadan tek
başına bir ziyafet… Ancak, balığı tezgahta bütün, tam haliyle görmeye alışık;
aldığı balığı una bulayıp derin yağda kızartarak yeme kültürüne sahip olan Türk
halkına somonu anlatmak ve sevdirmek biraz zor görünüyor. Bu nedenle de
Marineharvestsatış pazarlama ekibi ön bir çalışma yaparak somonu imambayıldıdan
tepsi böreğine, çiğköfteden içli köfteye, güveçten favaya kadar sıcak – soğuk Türk
yemeklerinde kullanarak yeni lezzetler yakalamışlar.
Ben yine de somonu somon olarak en sağlıklı ve
doğru şekilde pişirip kendine has lezzetiyle yemekten yanayım. Bunu anlatmak
çok da zor değil aslında. Eğer Türk insanı ton balığını konserve olmasına rağmen
hızlıca kabullenmiş, sevmiş, ekmek arasında, salatanın, makarnanın üzerinde
severek yiyorsa somonu da kendi tadıyla sevecektir.
Balık, dünyanın en sağlıklı gıdalarından biri. Somon
da iyi kalite protein, faydalı yağlar, fosfor gibi ihtiyacımız olan her şeyi
içeriyor. Bir ürün kolay ulaşılabilir olduğu ve alımgücünü zorlamayacak bir fiyat
politikası izlediği sürece pazarda hedefe ulaşır.
***Dünyanın en büyük Atlantik somonu üreticisi Marine Harvest, 1965 yılında Norveç’in Bergen şehrinde faaliyete başladı. Marine Harvest somon üretimini Norveç, İrlanda, İskoçya, Şili, Kanada ve Faroe Adaları’ndaki deniz çiftliklerinde gerçekleştiriyor. Dünyanın 24 ülkesinde ofisi bulunan Marine Harvest’ın çalışan sayısı 10.600. Ürettiği somonlar dünyada 60’tan fazla ülkede tüketilen Marine Harvest’ın hisseleri Oslo Borsası (OSE) ve New York Borsası'nda (NYSE) işlem görüyor.
Dünya’da toplam somon balığı üretimi 2.280.000 ton. Kişi başına somon tüketimi yıllık ortalama 300 gr Avrupa’daki kişi başına somon tüketimi ise yıllık ortalama 1.500 gr (1.5 kg ). Türkiye’nin yıllık taze somon balığı ithalatı yaklaşık 7.500 ton. Buna göre Türkiye’de kişi başına somon tüketimi yıllık ortalama 100 gr.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder