HAMUR İŞLERİ


AĞZI AÇIK BÖREĞİ
Hamur için:
2.5 su bardağı un
1 yumurta, 2 kaşık yoğurt
Yarım çay bardağı su, Tuz
İç malzeme:
200 gr kıyma, 1 kuru soğan
1 yumurta
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
Kızartmak için: Zeytinyağı
·         Unu bir kaba alıp 1 yumurta, 2 kaşık yoğurt, tuz ve yarım çay bardağı kadar su ilave ederek yoğurun. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur yapın. Üzerini örtüp 30 dk kadar dinlendirin.
·         Soğanı incecik doğrayıp 1 kaşık yağda kısık ateşte pişirin. Kıyma, soğan, yumurta, tuz, karabiber ve biraz kırmızı toz biber ilave edip karıştırın.
·         Hamuru eşit boyda 8-10 parçaya bölün. Her birini tatlı tabağı boyunda merdane ile açın. İç malzemeyi hamurların ortalarına paylaştırın. Kenarlarında 1’er cm boşluk bırakarak iç malzemeyi ortalarına yayın. Kenar boşluklarına parmak ucuyla su sürün. Hamurun kenarlarını pide kenarı kapatır gibi minik pileler yaparak kapatın.
·         Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırıp böreklerin önce açık yüzünü (yani kıymalı tarafını) tavaya koyun. Kenarların kızardığını görünce böreklerinizi çevirip pişirmeye devam edin. Kağıt havlu üzerine çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.


 ELMALI KEK
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı eritilmiş margarine
Yarım su bardağı sıvıyağ
3su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 kırmızı elma
Yumurtaları toz şekerle birlikte 3 dakika mikserle çırpın. Yoğurt, margarine ve sıvıyağı ilave edip karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip aynı yönde kaşıkla karıştırarak pürüzsüz kek hamuru kıvamına getirin.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Elmaları soyup ikiye kesin ve çakirdekli kısımlarını ayıklayıp ince dilimler halinde doğrayın.
Kek hamurunun üçte birini 20 cm çapında yağlanmış kek tepsisine boşaltın. Üzerine elma dilimlerinin bir kısmını aralıklarla yerleştirin. Üzerine kalan hamurun yarısını boşaltıp kalan elma dilimlerini dizin ve kalan hamuru döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
Soğuyana kadar bekletip kalıptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.



* * *                     * * *                       * * *                        * * *                        * * *                           * * *


MUZLU ALMAN PASTASI
Keki için:
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı erimiş margarin
2.5 su bardağı un
2 çorba kaşığı toz badem
1 paket kabartma tozu
Kreması için:
2 su bardağı süt
1 paket Muzlu Puding
Yarım paket Labne peyniri
1-2 adet muz
Üzeri için: Pudra şeker

Kek için yumurtaları şekerle çırpın. yoğurt, yağ ekleyip karıştırın. Un, toz badem ve kabartma tozunu ilave edip son kez çırpın. Yağlanmış düz yuvarlak kek kalıbına (24 cm) döküp 180 C fırında 25-35 dk arası pişirin. Soğuyunca enine ikiye kesin. Muzlu pudingi sütle pişirin. Soğutup içine peyniri yedirin. Kekin arasını krema ile kaplayın. Üzerine muz dilimlerini dizip kek dilimini kapatın. Pudra şeker serpip dilimleyerek servis yapın. 

TAZE KAYISILI TART 
Hamur için: 
2.5 SU BARDAĞI UN 
1 YUMURTA 
100 GR TEREYAĞI VEYA MARGARİN 
1 ÇAY BARDAĞI TOZŞEKER 
1 PAKET VANİLYA 
1 LİMONUN RENDELENMİŞ KABUĞU 
ÜZERİ İÇİN: 
1 KG TAZE KAYISI 
1 BARDAK SÜT 
1 YUMURTA SARISI 
1 ÇAY BARDAĞI TOZ ŞEKER 
1 ÇORBA KAŞIĞI UN 
1 ÇORBA KAŞIĞI NİŞASTA 
1 LİMON 
Hamur malzemesini yoğurun. Yağlanmış tart kalıbına yayıp 180 derece sıcak fırında 20 dk pişirin. Krema malzemesini muhallebi kıvamını alana kadar kısık ateşte pişirin ve soğutun. Kayısıları dilimleyin. Kremayı soğumuş tart hamurunun içine yayın. Üzerine kayısı dilimlerini dizip dilerseniz jöle sürün ve 1 saat kadar dolapta bekletip servis yapın. 

PUF BÖREK
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 30-35 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
3 su bardağı un
1.5 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı dolusu karbonat
1 çay kaşığı tuz
Kızartma için sıvıyağ
Unu hamur yoğurma kabına alıp tuz ve karbonatı ekleyin. Unu harmanlayıp ortası açın ve yoğurdu ilave edin. Elinizle karıştırarak yoğurmaya başlayın.
Hamur biraz toplanınca tezgah üzerine biraz un serpip hamuru tezgaha alın. Ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında bir hamur halini alıncaya kadar yoğurup hamuru top haline getirin ve üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin.
Hamuru hafifçe unlanmış zeminde merdane ile yarım cm kalınlıkta açın. Bir su bardağı kullanarak bardağın ağız kısmı ile hamuru yuvarlak parçalar halinde kesin. Kızgın yağa atıp kabarıncaya ve altın sarısı renk alıncaya kadar börekleri kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
*** Dilerseniz hamura tuz yerine 1 tatlı kaşığı şeker ekleyip börekler piştikten sonra da üzerlerine pudraşeker serperek servis yapabilirsiniz.


HAMSİLİ BÖREK

Pişirme süresi: 30-35 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
500 gr hamsi
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
3 dilim bayat ekmek
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
2 adet hazır yufka
Kızartmak için:
2 su bardağı sıvıyağ

Temizlenmiş hamsilerin kılçıklarını ve kuyruklarını alıp atın. Etlerini ya mutfak robotunda kıyın veya kesme tahtası üzerinde bıçakla incecik doğrayın.
Soğanı küçük küçük doğrayın. Ekmek içini ufalayın. Maydanozu kıyıp hepsini kıyılmış hamsi etleriyle karıştırın.
Yumurta, tuz ve karabiber ekleyip bir kez daha karıştırın. Yufkaları 6-7 cm eninde olacak şekilde şeritler halinde kesin. Her bir yufka şeridinin uç kısmında 1 kaşık kadar hazırladığınız iç malzemeden koyup üçgen şeklinde katlayın ve uçlarını hafifçe ıslatarak yapıştırın.
Yağı tavada kızdırıp börekleri kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp sıcak olarak servis yapın.
*** Dilerseniz bu böreği sardalya veya mezgit balığıyla da hazırlayabilirsiniz.


ISPANAKLI ÇITIR BÖREK
Hazırlama süresi:15 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 hazır yufka
300 gr ıspanak
2 küçük taze soğan
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tutam tuz
1 yumurta
250 gr sert beyazpeynir
Kızartmak için bol sıvıyağ

1. Yufkaları düz bir zemine yayıp her birinden 8 üçgen parça elde edecek şekilde kesin. Ispanakları temizleyip yıkayın ve kurulayın.
2. Bir tencerede sıvıyağı kızdırıp ıspanakları ekleyin ve bir tutam tuz serpip ıspanaklar yumuşayana kadar karıştırarak kavurun. Taze soğanları ince ince doğrayın.
3. Peyniri rendeleyin. Ispanakların suyunu süzdürerek tencereden çıkarın ve bir süzgece alın. Peynir. Soğan, yumurta ve süzülmüş ıspanağı bir kasede karıştırın.
4. Karışımdan kaşık kaşık alıp hazırladığınız üçgen yufkaların geniş tarafına koyarak börekleri sigara böreği şeklinde sarın. Uçlarını su ile ıslatarak yapıştırıp börekleri kızgın yağda kızartın. Sıcak olarak servis yapın.

MANTARLI TEPSİ BÖREĞİ 
8-10 TANE KÜLTÜR MANTARI
1 KURU SOĞAN
25 GR TEREYAĞ
100 GR RENDELENMİŞ KAŞAR PEYNİRİ
2 YUMURTA
1 SU BARDAĞI SÜT
2 KAŞIK UN
TUZ
ÜZERİ İÇİN ÇÖREK OTU
Soğanı kıyıp tereyağında sote ediyoruz, Dilimlenmiş mantarları ekleyip kavuruyoruz. Biraz soğuyunca eçine peyniri karıştırıyoruz. Süt, 1 yumurta ve unu çırpıp yufkaları ıslatıyoruz. Dilerseniz kol böreği gibi sarın dilerseniz tepsi böreği gibi kat kat yufka ve iç malzemeyi döşeyin. kalan 1 yumurtayı üzerine sürün. Çörek otu serpip 180 derece fırında 20-25 dk pişirin. Afiyet olsun. 

TAHİNLİ PEKMEZLİ SİMİT
Gerekli malzeme:
4 SU BARDAĞI UN
1 TTALI KAŞIĞI ŞEKER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
YARIM PAKET YAŞ MAYA
ALDIĞI KADAR SU
1 ÇAY BARDAĞI PEKMEZ
1 ÇAY BARDAĞI TAHİN
1 ÇAY BARDAĞI SUSAM
Unu kaba alıp ortasına mayayaı ufalayın. Tuz, şeker ve azar azar su ekleyip hamuru yoğurun. Üzerini örtüp iki katı kabarana kadar dinlendirin. Fırını 180 derecede ısıtın. Hamur kabarınca bir kez daha yoğurup tezfahta yuvarlayarak ekmek gibi uzatın. Bir parmak kalınlıkta kesip küçük halkalar yapın. Pekmez ve tahini bir kasede karıştırıp halkaların bir yüzünü karışıma batırıp hemen susama bulayın ve tepsiye dizin. 180 derecede 15 dk pişirip dereceyi 160'a indirin ve 20 dakika daha pişirin.

No comments: