Tahinin faydaları
Susam kemik sağlığını koruyucu etki göstermektedir ve
dolayısı ile susam yağından elde edilen tahin de kemik sağlığını korumaktadır
ve kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Tahin, yüksek oranda kalsiyum, bakır
ve magnezyum minerali içermektedir. 1 tatlı kaşığı tahin, 88 miligram kalsiyum
içermektedir. Bu miktar ise, kemik sağlığına katkıda bulunmaktadır. Zengin
çinko içeriği ile tahin, yaşı ilerlemiş olan erkeklerde kemik yoğunluğunun
artmasına yardımcı olmaktadır. Menopoz sonrası kadınlarda çok sık gözlenen
osteoporoz hastalığı riskini düşüren tahin, aynı hastalığı potansiyel olarak
taşıyan yaşlı erkeklerin de bu hastalık riskini düşürmektedir.
Tahin, özellikle
kalça ve omurga kemiklerini korumaktadır.

Tahinin
yapısında bulunan manganez minerali de, sinir hücrelerinin ve beynin
fonksiyonlarını destekler.
Bakır minerali, romatizmal artrit den kaynaklanan,
kemiklerde şişkinlik ve ağrılar şeklinde kendini gösteren hastalıkların
şiddetinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Antiilithap etkisi olan bakır
minerali, kemiklerin daha elastik ve kırılmaz hale gelmesini sağlayan, kolojen
ve elastin enzimlerinin salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Bakır bakımından
zengin bir besin kaynağı olan tahin, eklem kemiklerinin sağlığını koruyarak
romatizma riskini azaltır. Tahin, %20 oranında saf protein içermektedir. Bundan
dolayı tahin, kasların güçlü kalmasını sağlamaktadır. Özellikle ağır antrenman
ve egzersiz sonrası tüketilen tahin, kasları güçlendirir ve korur. Tahinin
sağlığa olan birçok olumlu etkisinin altında, tahinin sahip olduğu antioksidan
özelliğinin etkisi bulunmaktadır. Tahinin, anti-iltihap etkileri, astım ve
solunum yolları problemlerine karşı koruyucu olması, bağışıklık sistemini
koruması gibi birçok etkisi, tahinin antioksidan özelliğinden
kaynaklanmaktadır.
http://gulhankara.com/dogal-tahin-mersin/Yaz lezzeti.. Kabak zamanı...Yaz demek domates, biber, patlıcan, kabak demek... Bamya, yeşil fasulye, dolmalık biber, börülce demek.. Kavun, karpuz, şeftali, mürdüm, kızılcık demek..
Kabak deyince de çeşit bol. Sakız kabağı, Girit kabağı, körpesi, irisi, dolmalık, kızartmalık derken kabak elimize geçince her türlü pişiriyoruz. Mücver, musakka, dolma, kızartma, türlü, pirinçli kabak, zeytinyağlı ekşili kabak.. Tek başına piştiği gibi pek çok malzemeye de eşlik ediyor. Ege'li bir komşum "biz börülce yemeğine 1 tane de kabak koyarız" demişti.. Ben de bamya yemeğine bir kabak doğrayıp ekledim, çook yakıştı! Deneyin derim..

KABAK MUSAKKA
Malzemesi:
3 adet körpe kabak
250 gr kıyma
250 gr kıyma
2 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Beşamel için:
2 su bardağı süt
30 gr tereyağ (2 kaşık)
30 gr un (2 kaşık)
Tuz
Kabakları yuvarlak dilimleyip zeytin yağda hafifçe kızartıp kağıt peçete üzerine çıkarın. Soğanı kıyıp kıyma ve salça ile güzelce kavurun. Güveçlerin içine kıymayı ve kabakları kat kat döşeyin (tek bir kaba da olabilir). Beşamel sos için ufak ve derin bir sos tavasında eriyen tereyağında unu kavurup azar azar süt ekleyerek akışkan kıvama gelene kadar pişirin. Hemen kabakların üzerine kalınca bir kat halinde dökün. Üzerinin iyi kızarması için bir yumurtayı çırpıp beşamelin üzerine fırça ile sürün.180 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder