TATLILAR




HAYAT TATLILARLA DAHA GÜZEL!

Birden canınız tatlı çekiverir. Bu tatlı yeme işi öyle uzun uzun “Acaba bu gün ne tatlısı yesem?” diye düşündürmez insanı… Aniden aklınıza gelir, canınız ister ve alır yersiniz ya da yapar yersiniz. İnsanların metabolizmasına, genetik yapısına, tercihlerine göre tatlı tüketim şekilleri, miktar ve sıklıkları değişiyor.
Kendimden örnek verecek olursam; en başta çikolata gelmek üzere, benim daha çok meyve tatlıları ve sütlü tatlılarla aram iyidir. Öyle şerbetli ağır hamur tatlılarını pek yiyemem. Ama bayramdan bayrama annemin ev baklavasına asla hayır demem, yemek yemez onu yerim. Yemeğin üzerine tatlı yemem, çünkü yiyemem. Ama yemekten şöyle 2 saat sonra veya ikindi vakti tatlı yemek keyif olur benim için.
Aslında sevsek de sevmesek de vücudumuzun, hücrelerin tatlıya ve şekere ihtiyacı var. Ama her konuda olduğu gibi tatlıyı da asla abartmamak gerekiyor.
Yemek kültürümüzde tatlılar çok önemli ve özel bir yere sahip. Baklavasız bayram helvasız kandil olmayacağı gibi pek çoğuna da özel isimler vermişiz. Özel günler, bayramlar, Ramazan ayı, misafir sofraları tatlısız bitmez.
Tatlılar mönülerin tamamlayıcısıdır. 3 çeşit hazırlayıp bir sofra kuracaksınız, önce tatlıya karar verir bazıları ve şöyle bir rahatlar. O tatlıya göre ana yemeği ve başlangıcı seçer. Bazıları da önce çorbayı sonra ana yemeği seçer ve onlara uygun bir tatlıyla mönüyü tamamlar. Her ikisi de olur aslında…
Bildiğiniz gibi yemek servisinde önce çorba, sonra ana yemek ve salata en sonunda da tatlı gelir sofraya. Ancak pişirme sırası tam tersidir. Önce tatlınızı pişirin. Çünkü genellikle tatlıların dinlenmiş ve soğumuş olması gerekir. Ilık yenecek olanlar da son anda ısıtılır. Daha sonra ana yemeğinizi hazırlayın. Zamanınız darsa ana yemeği fırında pişen bir çeşit olarak belirleyin. Çorba sofraya zaten sıcak geleceği için çorbayı en son pişirin. Bu arada da salatanızı yapmış olursunuz. Yine zaman darlığı olanlar için en hızlı yapılabilen tatlılar muhallebi tarzı sütlü tatlılardır. Dondurma da yemek üzerine sunulabilecek en hafif tatlıdır. Üzerine hafif bir meyve sosu veya ılık bir çikolata sosu ile son derece şık bir tatlı olarak sunabilirsiniz.
Bu bölümde en kolay sütlü ve meyveli tatlılardan baklava, revani, Kemalpaşa gibi şerbetli tatlılara kadar pek çok seçenek bulacaksınız. Seçtiğiniz tarifi uygulamadan önce baştan sona malzeme listesini ve yapılışını bir kez okumanızı tavsiye ediyorum. Ağız tadınız daim olsun.




Bayat Ekmek Tatlısı 
Gerekli malzeme:
1 adet bayat kepek (veya normal ekmek) ekmeği
2 adet elma
1 kahve fincanı tozşeker
1 kahve fincanı irmik
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kahve fincanı un
4 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket hamur kabartma tozu

Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
2-3 damla limonsuyu
Ekmeği veya ekmek parçalarını robotta ufalayın. Elmayı rendeleyin. Diğer bütün malzemeyi ve elma rendesini ufalanmış ekmeğe ilave edip güzelce karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine döküp yayın ve üzerini düzeltin. 180 derecede 20 dakika pişirin. Bir yanda da su ve şekerle şerbetini kaynatın. Ilık şerbeti fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirerek dökün, şerbetini çekene kadar bekleyin, kare kare dilimleyip servis yapın.




Pekmezli kabak tatlısı

Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 kg balkabağı

1.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı üzüm pekmezi
Üzeri için: Çekilmiş ceviz içi
1. Soyulmuş ve ayıklanmış bal kabağını 5-6 cm lik kare parçalar halinde kesin.
2. Geniş tabanlı bir tencereye kabakları dizip üzerine toz şekeri serpin. Kapağını kapatıp 30 dakika bekletin.
3. Tencereyi kısık ateş üzerine alın ve kapağını açmadan 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Kabaklar suyunu bırakıp çektikten sonra pekmezi ilave edin ve kabaklar parlak bir görünüm alana kadar pişirmeye devam edin.
4. Dilerseniz kabaklar piştikten sonra biraz fırınlayabilirsiniz. Soğuduktan sonra üzerini çekilmiş ceviz ve pekmezle süsleyip servis yapın.

BADEMLİ İRMİK HELVASI
Gerekli malzeme:

250 gr irmik
100 gr margarin
Yarım su bardağı toz badem
2 çorba kaşığı beyaz badem veya çam fıstığı
Şerbet için:
1.5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su

  • Margarini helvayı kavuracağınız tavada eritip bademleri, çam fıstıklarını ve irmiği ilave edin. İrmiğin kokusu çıkana ve rengi değişene kadar orta ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun.
  • Küçük bir tencerede şekerle suyu kaynatın ve kavrulmakta olan irmiğe 2-3 seferde ekleyerek karıştırmaya devam edin. Ateşi kısıp şerbetini çekene ve helva kıvamını alana kadar pişirin. Ocağı kapatıp helvanın üzerine de bir kapak kapatın ve 15-20 dakika demlendirin. Ilık olarak kaşıkla veya servis kalıplarıyla şekillendirip servis yapın. Yanına bir top kaymaklı dondurma ekleyebilirsiniz.
EV YAPIMI TİRAMİSU

Hazırlama süresi: 10 dakika

Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 dilim hazır kek
3 su bardağı süt
1 yumurta
3 çorba kaşığı dolusu un
4 çorba kaşığı tozşeker
1 paket labne peyniri
Keki ıslatmak için:
1 büyük fincan sıcak su
3 çorba kaşığı hazır kahve
3 çorba kaşığı tozşeker
Üzerine serpmek için:
1 çorba kaşığı kakao

  1. Keki ıslatmak için sıcak suyun içinde kahve ve şekeri eritin. Kek dilimini düz bir servis tabağına alıp sıcak kahveyle ıslatıp bir kenarda bekletin.
  2. Kremayı yapmak için süt, yumurta, un ve şekeri bir tencereye alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Biraz ılındıktan sonra labneyi ekleyip karıştırarak yedirin.
  3. Kremayı kek diliminin üzerine yayın. Krema donunca üzerine bir çay süzgeci kullanarak bolca kakao serpin. Buzdolabında en az 2-3 saat bekletip dilimleyerek servis yapın.
KESTANELİ MOZAİK PASTA

Gerekli malzeme:
2 paket Pötibör Bisküvi
2 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı un
1 yumurta
3 çorba kaşığı bitter acı kakao
125 gr margarin
10-12 adet kestane şekeri
Sütü tencereye alın. Yumurtayı kırıp tel çırpıcı ile karıştırın. Un, süt ve kakaoyu ekleyip ocağa koyun. Orta ateşte devamlı karıştırmak suretiyle puding kıvamını alana kadar pişirin.
Pötibör bisküvileri büyükçe bir kapın içine elinizle kırın. Küçük parçalar haline getirin. Kestane şekerlerini de iki üç parçaya kırıp bisküvilere ekleyin. Hazırladığınız kakaolu muhallebiyi sıcakken ekleyin ve bir tahta kaşıkla harmanlayarak güzelce karıştırın.
Bir tepsiye 40 cm kadar alüminyum folyo ve üzerine de aynı boyda streç film serip karışımı boşaltın. Her iki elinizle folyonun altından ortaya doğru katlayarak baton hale getirip sıkıştırın ve sarın. Buzlukta en az 3 saat bekletin. Dilimleyerek servis yapın.



AYVA TATLISI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
4 adet ayva
Yarım limon
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
2 diş karanfil
Servis için: Ceviz veya kaymak
1. Ayvaları soyup dörde kesin. Çekirdekli kısımlarını bıçakla keserek alın. Çekirdeklerini ayırın. Kararmaması için ayva dilimlerini limonla ovun.
2. Genişçe bir tencereye ayva dilimlerini dizin. Toz şekeri üzerlerine serpip suyu ilave edin. Çekirdekleri de şerbete renk vermesi için tencereye ilave edin. 2 diş karanfil atıp tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve ayvalar yumuşayıp şerbeti kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Arada bir kontrol edin.
Soğuduktan sonra cevizle veya kaymakla süsleyerek servis yapabilirsiniz.


KABAK TATLISI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 kg bal kabağı
3 su bardağı toz şeker
Üzeri için: Çekilmiş ceviziçi

1. Soyulmuş ve ayıklanmış bal kabağını 5-6 cm lik kare parçalar halinde kesin.
2. Geniş tabanlı bir tencereye kabakları dizip üzerine toz şekeri serpin. Kapağını kapatıp 30 dakika bekletin.
3. Tencereyi kısık ateş üzerine alın ve kapağını açmadan 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Kabaklar suyunu bırakıp çektikten sonra içinde şerbet koyulaşana ve kabaklar parlak bir görünüm alana kadar pişirmeye devam edin.
4. Dilerseniz kabaklar piştikten sonra biraz fırınlayabilirsiniz. Soğuduktan sonra üzerini çekilmiş cevizle süsleyip servis yapın.

BADEMLİ KURU İNCİR TATLISI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
500 gr kuru incir
8-10 adet haşlanmış kestane
100 gr soyulmuş çiğ badem
50 gr tereyağı
50 gr bal
1.5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tarçın
1. İncirleri yıkayıp kurulayın ve sap kısımlarını keserek alın. İncirleri küçük küçük doğrayın. Haşlanmış ve soyulmuş kestaneleri 2-3 parça halinde kırın.
2. Bir tavada tereyağını eritip bademleri ilave edin ve hafif sararıncaya kadar kavurun. İncir ve kestaneyi ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırarak pişirmeye başlayın. Üzerine bal ve sıcak su ekleyip ağır ateşte 10-15 dakika kadar pişirin. Üzerine tarçın serpip ocaktan alın ve tatlıyı soğumaya bırakın. Tatlı ılınınca üzerine tarçın serperek servis yapın. Dilerseniz bir parça taze kaymak veya bir top dondurma ile servis yapabilirsiniz.


BÖĞÜRTLEN TATLISI
Hazırlama süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
500 gr böğürtlen
5 çorba kaşığı tozşeker
1 küçük kutu süt kreması
Yarım su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı vişneli jöle
Süslemek için kremşanti
1. Böğürtlenleri bir tencereye alın. Üzerine tozşeker serpip böğürtlenler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Ilınınca püre kıvamını alana kadar ezin.
2. Jöleyi sıcak suda eritip püreye ekleyin. Süt kremasını kabarıncaya kadar mikserle çırpıp böğürtlen püresine ekleyin ve plastik bir spatula ile karıştırarak püreyi şantiye yedirin.
3. Karışımı servis kaselerine paylaştırıp buzdolabında 2 saat kadar bekletin. Üzerini kremşanti ve böğürtlen taneleriyle süsleyip servis yapın.
***Taze yaz meyveleriyle kolayca hazırlanabilen üstelik yerken serinleten hafif bir tatlı.


CEVİZLİ ELMA TATLISI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 adet büyük elma
1 su bardağı çeviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı tozşeker
1 litre su
1. Elmaları yıkayıp ortadan ikiye kesin. Çekirdekli kısımlarını sebze oyacağı ile oyarak çıkarın. Bir tencereye 1 litre su ve 1 su bardağı tozşeker koyup orta ateşe oturtun. Şeker eriyene kadar karıştırın.
2. Elmaları, oyuk tarafı yukarı gelecek şekilde tencereye dizip elmaların üzerine birer kaşık toz şeker ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp elmaları ağıt ateşte 5 dakika kadar pişirin. Elmaları ters çevirip yumuşayana kadar 5 dakika daha pişirin.
3. Cevizleri bir kaseye alıp tarçın ekleyip karıştırın. Elmaları tencereden alıp fırın kabına dizin. Cevizli tarçınlı karışımı ortalarına doldurup 180 derecede 5-10 dakika kadar fırınlayın. Soğuduktan sonra arzuya göre üzerlerine tarçın serperek servis yapın.


CEVİZLİ KURU KAYISI TATLISI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
500 gr kuru kayısı
150 gr ceviz içi
1.5 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı tarçın
2 su bardağı su
Üzeri için:
2-3 çorba kaşığı pekmez
1. Kayısıları yıkayıp ortadan ikiye kesin. Bir tencerede 2 bardak su ve 1 bardak toz şekeri kaynatın. Kayısıları ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Cevizleri kıyın. Bir tabağa alıp kalan yarım bardak şeker ve tarçını ilave edip karıştırın.
2. Kayısıları sudan alıp içlerini cevizli karışımla doldurun. Üzerlerine pekmez gezdirerek servis yapın.

PİRİNÇLİ İNCİR TATLISI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
300 gr kuru incir
1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Hindistancevizi

1. Pirinci yıkayıp küçük bir tencereye koyun. Üzerine su ilave edip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. 2 kaşık tozşeker ilave edip şeker eriyene kadar haşlayıp soğumaya bırakın.
2. İncirlerin sap kısımlarını kesip bir bıçakla sandviç şeklinde ikiye kesin. 1 bardak tozşeker ve 2 bardak su ile incirleri bir tencerede 10 dakika kadar pişirin. Haşlanmış pirinci süzüp ceviz içi ve tarçınla karıştırın. Karışımı incirlerin içine doldurup bir servis tabağına dizin. Tencerede kalan şerbetten üzerlerine gezdirin. Hindistan cevizi ile süsleyip servis yapın.


FIRIN SÜTLAÇ
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
6 kişilik
Gerekli malzeme:
1 çay bardağı pirinç
3 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya
Üzeri için: Tarçın
1. Pirinçleri yıkayıp süzün. Bir tencereye alın ve üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Sonra sütü ilave edip birlikte kaynatın. Toz şekeri ilave edip arada bir karıştırarak pişirmeye devam edin.
2. Pirinç ununu çok az su ile ezip sütlaca ekleyin. Vanilyayı ilave edip bir taşım kaynattıktan sonra güveç kaplarına paylaştırın. Sıcak fırında üzerleri kabuklanana ve hafif kenarları kızarana kadar tutup çıkarın. Soğuyunca tarçın serperek servis yapın.


KREMBRULEE
Hazırlık süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 30-35 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
750 gr krema
250 ml süt
150 gr tozşeker
10 yumurta sarısı
1 paket toz vanilya

KREMA ve sütü bir kapta karıştırıp kaynatın. Şeker, yumurta sarısı ve vanilyayı bir kapta hafifçe çırpın. Kaynayan kremayı azar azar şekerli karışıma üçte bir oranında ekleyip yedirin. Ilınınca bu karışımı ocakta kaynayan sütlü kremalı karışıma ilave edin. 1 dakika çırparak kestirmeden pişirin. (Ocağı kısın) Süzgeçten süzüp küçük kaplara paylaştırın. Kapları derince bir tepsiye dizin. Tepsinin içine kapların yarısına gelecek kadar su koyup 140 derece ayarlanmış fırında yarım saat kadar pişirin. Soğuyunca üzerlerine tozşeker serpip pürmüzle hafifçe yakın. Bekletmeden servis yapın.
(Pürmüz; ufak bir ateş tabancasıdır, pastacılıkta kullanılır).

ÖNERİ: Krembrule, fırın sütlaç gibi üzerini kızartmak istediğiniz tatlıların üstüne toz şeker serpip fırın ızgarayı 200 derece kızdırdıktan sonra fırınlayabilirsiniz. Bunu yaparken, tatlılarınızı fırın ızgaraya en yakın rafa koymalısınız.


GÜLLAÇ
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
Yarım kg güllaç yaprağı
3 litre süt
1 kg şeker
200 gr file badem
Süslemek için
Taze mevsim meyveleri

Sütü tencereye koyup şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar kaynatın. Tepsiye bir miktar güllaç koyup şekerli sütle ıslatın. Bu şekilde birkaç kat yaptıktan sonra file bademleri ya da fındıkları serpip kat kat güllaçları koymaya ve sütle ıslatmaya devam edin.
Hazırladığınız güllaç tepsisini bir gün kadar buzdolabında bekletin. Servis yaparken kare kare dilimler halinde kesip üzerini, kivi, nar, vişne gibi taze mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz.


PEYNİR TATLISI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
200 gr tuzsuz beyaz peynir
100 gr tereyağı
6 çorba kaşığı pudraşeker
3 yumurta
3 su bardağı un
2 çorba kaşığı pirinç unu
Yarım paket hamur kabartma tozu
Şerbet için:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı limon suyu
Peynir tuzlu ise ılık suda 1 – 2 saat kadar bekletip tuzunu çıkarın. Peyniri bir kabın içine rendeleyin. Üzerine oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı, pudraşeker, un, kabartam tozu ve 3 yumurtayı ilave edip güzelce karıştırarak elinizle yoğurun.
Hamuru örtüp 15 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan ceviz iriliğinde ya da biraz daha küçük parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın ve yağlanmış tepsiye aralıklarla dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Tepsiyi fırından çıkarıp ılınmaya bırakın.
Diğer yanda su, şeker ve limon suyunu kaynatıp şerbetini hazırlayın. Sıcak şerbeti ılınmış tatlıların üzerine dökün ve çekene kadar bekletin. Üzerlerini kıyılmış fındık, fıstık ya da cevizle süsleyip servis yapın.


BADEMLİ ŞEKERPARE
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2.5 su bardağı un
1 su bardağı pudra şeker
1 kahve fincanı toz badem
150 gr margarin
1 yumurta
1 tatlı kaşığı karbonat
Yarım paket vanilya
Üzerine sürmek için yumurta sarısı
Şerbet için :
2 su bardağı su
2.5 su bardaği tozşeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için :
100 gr soyulmuş çiğ badem
1. Şerbetini hazırlamak için su ve şekeri bir kapta 15 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1 dakika daha kaynatın ve şerbeti soğumaya bırakın.
2. Hamur malzemesini bir kaba alıp elinizle karıştırıp yoğurarak orta yumuşaklıkta bir hamur yapın. Hamurdan küçük parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayıp şekillendirin ve yağlanmış tepsiye aralıklarla dizin. Üzerlerine birer bütün badem yerleştirin.
3. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 170 derece fırında altın sarısı renk alana kadar pişirin. Yaklaşık 30 dakika. Tepsiyi fırından alıp bir kenarda beklettiğiniz ılınmış şerbeti üzerlerine gezdirerek dökün. Serbetini çekene ve soğuyana kadar şekerpareleri bekletin. Servis yaparken üzerine yeşil toz fıstık ya da toz badem serpebilirsiniz.


ŞEKERPARE
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
3 su bardağı un
1 su bardağı pudraşekeri
1 çay bardağı irmik
125 gr tereyağı
2 yumurta
Yarım paket hamur kabartma tozu
Yarım paket vanilya
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Şerbet için:
2.5 su bardağı su
2.5 su bardağı tozşeker
2-3 damla limon suyu

1. Unu hamur yoğurma kabına alıp irmik, şeker, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Ortasını açıp yumuşatılmış tereyağı ve yumurtaları ilave edip yoğurun.
2. Fırın tepsisine yağlayın. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Oval şekil verip yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.
4. Diğer tarafta şerbeti hazırlamak için su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocağı kapatın. Tepsiyi fırından çıkarın. Şekerparelerin üzerine ılık şerbeti döküp şerbetini çekene kadar bekletin. Üstlerini toz fıstıkla süsleyip servis yapın.

*** Bu tür hamur işlerinde yumurtalar biraz büyük olduğunda hamuru yoğururken biraz daha un eklemeniz gerekebilir. Hamur elinize yapışırsa ellerinizi de unlayın.


KEMALPAŞA
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 paket kuru Kemalpaşa tatlısı
1 litre su
1 kg tozşeker
1. Suyu ve şekeri bir tencereye koyup orta ateşte kaynamaya bırakın.
2. Şerbet kaynamaya başlayınca tatlıları içine atıp 20-25 dakika kadar kaynatın. Kaynarken arada bir delikli bir kepçe ile karıştırın. Tatlıları şerbetiyle birlikte soğumaya bırakın. Üzerine ceviz ya da hindistancevizi serpip servis yapın.

Gül Tatlısı (ÇATAL TATLISI)
Hamur için: 
1 kahve fincanı su
1 tutam tuz
Aldığı kadar un
Kızartmak için:
1.5 – 2 su bardağı ayçiçek yağı
Şerbet için:
4 su bardağı toz şeker
3.5 su bardağı su
Yarım limon suyu
Toz şeker ve suyu kaynatın. Kıvamını bulunca limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın. Yumurtaları bir kaba kırın. Su ve tuz ekleyip aldığı kadar un ilave ederek orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp 15-20 dakika dinlendirdikten sonra oklava ile 2 mm kalınlıkta yufka açın. Yufkayı 2 cm eninde uzunca şeritler halinde kesin. Şeritleri ortadan ikiye kesin. Bir tavada yağı kızdırın. Hamur şeritlerinin ucuna bir çatal geçirip çatalı döndürerek şeridi kendi etrafında gül gibi sarın ve kızgın yağa batırın. Hamur şeklini tutunca çatalı çekin. Altın sarısı renk alana kadar kızartın. Kızaran hamurları soğumuş olan şerbete atın. 1 dakika kadar şurupta tutup çıkarın.


KARAORMAN PASTASI

3 DILIM HAZIR KAKAKOLU PASTA KEKI
1 PAKET SADE TOZ KREMŞANTI
1 BARDAK SOĞUK SÜT
1 SU BARDAĞI KOMPOSTO VIŞNE TANESI
1 ÇAY BARDAĞI KADAR VIŞNE SUYU
100 GR BITTER KUVERTÜR ÇIKOLATA
KREMASI İÇİN:
250 GR SÜT
2 YUMURTA SARISI
75 GR ŞEKER
10 GR UN
10 GR NIŞASTA
100 GR KIYILMIŞ BITTER ÇIKOLATA
Vişne suyu ile kekleri ıslatıyoruz. Krema malzemesini bir araya getirip muhallebi kıvamını alana kadar devamlı karıştırarak pişiriyor ve soğutuyoruz. Keklerin üzerine kremayı paylaştırıp yayıyoruz. Vişne tanelerini koyup kat kat diziyoruz. Şantiyi soğuk sütle çırpıp pastanın her tarafını sıvıyoruz. Kıyılmış çikolata parçacıkları ile kaplayıp 2 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Soğuyunca dilimleyip servis yapıyoruz.

ELMALI GÜL TATLISI 
2 ADET YUFKA
2 ADET ELMA
1 ÇAY BARDAĞI CEVİZ İÇİ
1 ÇORBA KAŞIĞI TARÇIN
4 ÇORBA KAŞIĞI TOZ ŞEKER

ŞERBET İÇİN:
1.5 BARDAK SU
1.5 BARDAK ŞEKER

Yufkaları dörde kesin. Elmaları rendeleyip şeker, tarçın ve ceviz içi ile karıştırın. karışımı yufkaların içine sarın. Gül şekli verip tepsiye dizin. Bir kenarda şerbeti kaynatın. 180 derecede tatlıları pişirip çıkarınca üzerine soğumuş şerbeti gezdirerek dökün. Şerbetini çekince servis yapın.

No comments: