BALIK YEMEKLERİ

“Her evde taze balık pişmeli, balık yiyen sağlıklı bir nesil yetişmeli”


Balık son derece lezzetli, eti narin, çok çabuk pişen bir deniz ürünüdür. Lezzetli olduğu kadar hafif, sağlıklı ve besin değerleri bakımından zengindir. Her yaştan insanın haftada en az 2 kez balık tüketmesi önerilir. Balığı illaki ızgara, tava veya buğulama yaparak yemek zorunda değiliz. Balığın çok kısa sürede pişen ve pek çok sebzeyle, sosla lezzet olarak uyumu olan bir besin olduğunu unutmamak lazım. Balığı fırında, buharda, kağıtta, güveçte; hızlı ateşte sote ederek; tek başına ya da çeşitli sebzelerle birlikte haşlayarak; kıyma haline getirip köftesini yaparak pişirebilir ve evinizde istenmeyen balık kokuları yaşamadan tadına vararak balık yiyebilirsiniz. Üç tarafı denizlerle kaplı, göl ve akarsularında tatlı su balıklarına sahip bir ülkede yaşamamıza rağmen, beslenme alışkanlıklarımızdan kaynaklanan biraz da zamansızlığı, kokusunu bahane ederek evde sıkça tükettiğimiz yemekler arasına almadığımız balığı Pilavdan makarnaya salatadan böreğe kadar 30’dan fazla yepyeni balıklı tarifler hazırlayıp Levrek ve Çipura balıklarıyla bu tarifleri uyguladım. Hepsini tek tek tadına bakıp onayladıktan sonra fotoğraf çekimlerini Şevket Kızıldağ ile bizim atölyede yaptık.
Hazırladığım yepyeni balıklı tariflerden bir kaçını paylaşmak istedim. Evinizde pişirmeniz ve bu tarifleri dostlarınızla paylaşmanız dileği ile….
Balık yiyin, mutlu olun! Ağız tadınız daim olsun.




ISPANAKLI BALIKLI KİŞ
Hazırlama süresi: 15 dk
Pişirme süresi: 25 dk
8 Kişilik
Gerekli malzeme:
Hamur için:
2.5 çay bardağı un
1 yumurta
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı tuz
80 gr tereyağı veya margarine
2-3 kaşık su
Dolgu için:
250 gr ıspanak
2 adet Çipura
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı krema
100 gr lor peyniri
50 gr rendelenmiş taze kaşar
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
Tuz, karabiber
• Hamuru hazırlamak için unu bir kaba alıp ortasını açın. Yumurta ve yumurta sarısını, oda sıcaklığında yumuşatılmış margarini ilave edin. Tuz ve 2 kaşık su ekleyip yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Gerekirse çok az un ekleyebilirsiniz. Hamuru top şekline getirip yoğurma kabını üzerine kapatın. 15 dk dinlendirin.
• Diğer yanda orta boy bir tencerede 5 bardak kadar suyu kaynatın. İçine 1 tutam tuz ekleyip temizlenmiş 2 adet çipura balığını kaynar suya bırakın. Kapağı kapalı olarak 5 dakika haşlayıp süzün.
• Balıklar soğuyunca derisini, baş, kuyruk ve kılçıklı kısımlarını ayırıp etlerini ufak parçalar halinde bir tabağa alın.
• Ispanakları kıyılmış soğan ve 2 kaşık sıvıyağ ile bir tavaya alıp bir tutam tuz serpin ve hızlı ateşte ıspanaklar ölünceye kadar kavurun. ( Yaklaşık 5-6 dakika)
• Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Hamuru merdane ile yaklaşık 30 cm çapında açın. 24 cm çapında bir tart kalıbını yağlayıp hamuru içine serin. Sarkan kenar kısımları kesip alın.
• Kavrulmuş ıspanağın fazla suyunu süzdürün. Dolgu için verilen malzemenin hepsini ve balık etlerini ıspanağa ilave edip karıştırın. Karışımı hamurun içine doldurup yayın. Sıcak fırına verip 25-30 dk pişirin. Dilimleyip ılık veya soğuk olarak servis yapın.

 KİREMİTTE LEVREK
Hazırlama süresi: 15 dk
Pişirme süresi: 20 dk
4 kişilik
Gerekli malzeme:
4 adet levrek fileto
15-16 adet mantar
2 adet kırmızı kaypa biber
2 adet limon
1 çorba kaşığı top karabiber
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
• Mantarları yıkayıp kurulayın ve ince ince dilimleyin. Biberleri ince halkalar halinde kesin. Limonlardan birinin suyunu sıkın diğerini yuvarlak dilimleyin.
• Balık filetoları 2-3 parmak eninde kesin. Kişi başı birer porsiyonluk kiremit kapların içine balık filetoları yerleştirin. Mantarları ve biber dilimlerini bir kaseye koyup üzerine 4 kaşık zeytinyağı ile 1 limonun suyunu döküp salata karıştırır gibi karıştırdıktan sonra balıkların üzerine paylaştırın. Limon dilimlerini ekleyin. Üzerine hafifçe tuz serpip, birkaç tane top karabiber atın. Her kiremide 2-3 kaşık su ekleyip alüminyum folyo ile üzerini kapatın.
• Kapları fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 200-220 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.



BALIK İSKENDER
Hazırlama süresi: 15 dk
Pişirme süresi: 15 dk
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 adet Çipura balığı
8 dilim bayat ekmek
2 kase yoğurt
50 gr tereyağı
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Salça sosu için:
2-3 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı domates salçası
2-3 çorba kaşığı su

1. Temizlenmiş bütün haldeki çipura balıklarının dışını ve içini hafifçe yağlayıp tuzlayıp biberleyin. Fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 170 derece fırında derileri kızarıncaya kadar pişirin.
2. Diğer yanda ekmek dilimlerini küp küp doğrayıp bir teflon tavada yağsız olarak kızartın.
3. Küçük bir tavada domates sosunu hazırlamak için tereyağını eretip salçayı içinde kavurun ve 2-3 kaşık su ekleyip kaynayınca ocaktan alın.
4. Ufak bir sos kabında 50 gr tereyağını eritip içine çok az kırmızı toz biber ekleyip kızdırın ve ocaktan alın. Bir kapta yoğurdu çırpın.
5. Balıkları fırından alıp biraz soğuduktan sonra derisini ve kılçıklarını ayıklayın.
6. Ekmekleri büyükçe bir servis kabının içine yayıp üzerine salça sosundan gezdirin. Balık etlerini koyup kenarlarına yoğurt dökün. Üzerine biberli tereyağı gezdirip sıcak olarak servis yapın.

PESTOLU LEVREK ANTRE
Hazırlama ve pişirme süresi: 10 dk
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 adet levrek fileto
2 çorba kaşığı un
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
Pesto sos için:
1 demet taze fesleğen
2 çorba kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
2 diş sarımsak
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çorba kaşığı toz parmesan peyniri
Tuz
• Fesleğen yapraklarını, sarımsak, fıstık, parmesan peyniri ve zeytinyağını mutfak robotuna koyun. Biraz tuz ekleyip malzeme iyice karışana ve akışkan sos kıvamına gelene kadar rondoda çekin.
• Levrek filetoları 3 parmak eninde kesin. Tavada zeytinyağını kızdırın. Balıkları una bulayıp kızgın yağa bırakın. 2 dakika pişirip çevirin ve tavaya 2-3 kaşık pesto sos ekleyin. Tavayı sallayarak pesto sosun yayılmasını sağlayın. 2-3 dakika daha pişirdikten sonra balıkları tavadan alın. Servis tabağına yerleştirip üzerlerine pesto sos gezdirin. Fesleğen yaprakları ve çeri domates dilimleri ile süsleyip servis yapın.

 SEBZELİ BALIK ÇORBASI

Hazırlama süresi: 15 dk
Pişirme süresi: 15 dk
6 kişilik
Gerekli malzeme:
1 adet Çipura balığı
1 adet kuru soğan
2 adet defneyaprağı
3-4 tane top karabiber
1 adet havuç
1 adet patates
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı un
Yarım limonun suyu
Tuz
• Bir tencereye 6 bardak su, 1 bütün soyulmuş kuru soğan, 2 defne yaprağı ve top karabiberleri koyup kaynamaya bırakın. Su kaynadığında temizlenmiş bütün haldeki çipura balığını tencereye bırakın. Tuz ekleyip 10-12 dakika kapağı kapalı olarak pişirin.
• Balığı kevgirle sudan alıp soğumaya bırakın. Tenceredeki balık suyunu ince bir süzgeçten süzüp suyu yine aynı tencereye koyun.
• Havuçları ve patatesleri minik küpler halinde doğrayıp balık suyuna ilave edin. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Bir kapta un ve limon suyunu biraz balık suyu ilavesiyle çırparak terbiyeyi hazırlayın. Kaynamakta olan tencereye ilave edin: Balıkların etlerini ayıklayıp maydanozu kıyın ve tencereye ilave edin. Bir taşım kaynatın. Tadını kontrol ettikten sonra sıcak olarak servis yapın.



 SUSAMLI ÇITIR BALIK
Hazırlama süresi: 15 dk
Pişirme süresi: 5 dk
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 adet Çipura fileto
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu
3 çorba kaşığı susam
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 yumurta
Tuz
Kızartmak için bolca sıvıyağ
• Balık filetoları parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Unları ayrı ayrı tabaklara koyup una tuz, galeta ununa da susam ve toz biber koyup karıştırın. Yumurtayı bir tabağa kırıp iyice çırpın.
• Balıkları önce una ardından yumurtaya son olarak da susamlı galeta ununa bulayıp bir kağıt havlu üzerine dizin. Bulama işlemi bittikten sonra 10 dk bekletin.
• Kızartma tavasında bolca yağı kızdırın veya fritözü hazırlayın. Pane yaptığınız balıkları kızgın yağa atıp kızarıncaya kadar pişirin. Yanında patates tava ile sıcak olarak servis yapın. Dilerseniz yeşil salata üzerinde de sunabilirsiniz.

LEVREK ŞİŞ
Hazırlama ve pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
8 adet levrek fileto
4 adet mantar
1 adet kırmızıbiber
2 adet çarliston biber
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
• Çöp şişleri suyun altına tutarak ıslatın ve kurulayın. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın.
• Biberleri kare kare kesin. Mantarları kalın dilimler halinde doğrayın. Levrek filetoları 1-2 parmak kalınlıkta dilimler halinde kesin. Hepsini tuz, karabiber ve zeytinyağı ile karıştırın.
• Malzemeyi sırasıyla bir parça kırmızıbiber bir dilim mantar, bir parça levrek, bir parça yeşilbiber şeklinde çöp şişlere geçirin. Fırın tepsisine bir yağlı kağıt serip çöp şişleri üzerine dizin. Sıcak fırında 10-12 dakika kadar pişirip yanında soğan, limon ve yeşilliklerle birlikte sıcak olarak servis yapın.

PORTAKALLI LEVREK
Hazırlama ve pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
4 adet levrek fileto
2 adet portakal
25 gr tereyağı
2 çorba kaşığı krema
Tuz, karabiber
• Levrek filetoları 2 parmak eninde kesin. Portakalın bir tanesini iyice yıkayıp yuvarlak ince dilimler halinde kesin. Bir kapta kaynar su hazırlayıp bu dilimleri kaynar suda 4-5 dakika bekletip kağıt havlu üzerine çıkarın. Diğer portakalın kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın.
• Genişçe bir tavada tereyağını eritip taze sıkılmış bir portakalın suyunu kaynatın. Suyunu biraz çektikten sonra levrek filetoları ekleyin ve 3 dakika pişirin. Portakal dilimlerini ilave edip birlikte 2 dakika daha pişirin. Kremayı ilave edip bir taşım pişirdikten sonra üzerine tuz serpip ocaktan alın.
• Portakallı levrekleri servis tabaklarına alıp sosundan da ekleyin ve taze karabiber serperek servis yapın.

BALIK ŞİNİTZEL
Hazırlama süresi: 15 dk
Pişirme süresi: 15 dk
4 kişilik
Gerekli malzeme:
8 adet levrek fileto
1 çay bardağı galeta unu
1 çay bardağı normal un
Tuz, kırmızı toz biber
1 yumurta +1 kaşık su
Kızartmak için yarım bardak sıvıyağ
• Düz bir tabağa un ve üzerine 1 çay kaşığı tuz; diğer tabağa galeta unu ve üzerine 1 çay kaşığı kırmızı toz biber koyun. Unla tuzu, galeta unuyla kırmızı toz biberi harmanlayın. Bir tabağın içinde de yumurtayı 1 kaşık suyla çırpın.
• Filetoların derilerini bir fileto bıçağı yardımıyla alın. Balıkları, önce una bulayın. Sonra yumurtaya bulayıp ardından galeta ununa her iki tarafını da batırın. Hazırladığınız pane edilmiş balıkları kızgın yağa yavaşça bırakın ve ocağı hemen kısın. Her iki yüzü de pembeleşene kadar kısık ateşte pişirip kağıt havlu üzerine çıkarın. Yanında maydanoz, kırmızı soğan veya haşlanmış patates dilimleriyle birlikte sıcak servis yapın.

10. BALIKLI PİLAV
Hazırlama süresi: 15 dk
Pişirme süresi: 15 dk
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 su bardağı pilavlık pirinç
25 gr tereyağı, 25 gr sıvıyağ
2 adet derisi alınmış çipura fileto
1 kuru soğan
1 çay bardağı bezelye (taze veya donuk)
1 tatlı kaşığı zerdeçal ( Hint safranı)
3 su bardağı sıcak su
1. Pirinci yıkayıpbir kaba alın ve üzerini geçecek kadar su koyup 10 dk bekletin.
2. Balık filetoları parmak kalınlığında parçalar halinde doğrayın.
3. Tereyağ ve sıvıyağ pilav tenceresine alıp ısıtın. Doğranmış soğanı ve bezelyeyi ilave edip bir kaç dakika kavurun. Balık etlerini ekleyin ve 2 dakika kadar soteleyin.
4. Yıkanmış pirinci ekleyin. Tuz ve safran ilave edip bir kaç takika tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Balık etlerinin dağılmamasına dikkat edin.
5. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ilav edip suyunu çekene kadar çok kısık ateşte hiç karıştırmadan pişirin. Suyunu çekince pilavı bir kez karıştırıp kapağını kapatın ve 20 dk kadar demlenmeye bırakın. Sıcak olarak servis yapın.

KÖRİ SOSLU ÇİPURA FİLETO
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
8 adet Çipura fileto
2 adet diri haşlanmış patates
2 adet kurusoğan
4 adet defne yaprağı
4-5 top karabiber
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı Hint safranı
1 çay bardağı krema
40 gr tereyağı
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
4-5 çorba kaşığı un
Tuz
• Bir tavada tereyağı ve zeytinyağı karışımını kızdırın. Diri kıvamda haşlanmış ve ince dilimlenmiş patatesleri 2-3 dakika kadar pişirip bir tabağa çıkarın. Ardından yuvarlak kesilmiş soğan dilimlerini 1-2 dakika pişirip çıkarın.
• Çipura filetoları unlayıp kızgın yağda her iki tarafını da 3’şer dakika pişirin. Defne yapraklarını, karabiber toplarını ve tuz ilave edin. Balıkları da dikkatlice genişçe bir tabağa çıkarın.
• Tavada kalan yağa kremayı ilave edin. Krema kaynadığı anda köri ve safranı ekleyip tavayı hafifçe sallayın. Tavadaki sosu patates, soğan dilimleri ve balık filetoların üzerine gezdirerek döküp sıcak olarak servis yapın.

BALIK STROGONOF
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
4 adet çipura veya levrek fileto
1 kuru soğan
10-12 adet taze mantar
1 tatlı kaşığı biberiye
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı kadar krema
1 çay bardağı beyaz şarap
Tuz, karabiber
• Balık filetoları jülyen doğrayın ( parmak kalınlığında uzunca dilimler halinde kesin). Mantarları dilimleyin. Soğanı ince yarım halkalar halinde doğrayın.
• Zeytinyağını derince bir tavaya alıp ( vok tava veya yüksek kenarlı bir sote tavası) soğanları ilave edin. Soğanlar yumuşayana kadar soteleyip balıkları ekleyin. Hızlı ateşte 4-5 dakika kadar tavayı sallayarak çevirin. Şarabı ilave edip çektirin ve hemen tuz, biberiye, çok az karabiber serpin.
• Dilimlenmiş mantarları ilave edip mantarlar pişene kadar 2-3 dakika daha hızlı ateşte soteleyin. En son kremayı ekleyin. Kremayla birlikte 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın.

Hiç yorum yok: