MEZELER, ZEYTİNYAĞLILAR, SALATALAR, SEBZE YEMEKLERİ

SEBZE YEMEKLERİ, ZEYTİNYAĞLILAR ve SALATALAR

Sebzelerin sofralarımıza getirdiği lezzet ve sağlık tartışılmaz. Pek çok farklı iklimin yaşandığı güzel ve zengin coğrafyamız mutfağımıza olduğu gibi yansımış. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklarda binlerce farklı kültürün izleri kalmış. İnsanlar hem geldikleri kültürün izlerini bırakmışlar hem de yaşadıkları coğrafyanın sunduklarından yararlanmışlar. Baktığımızda Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den Toroslar’a, Çanakkale’den Gaziantep’e kadar her bölgenin kendine özgü lezzetlerinin, sofra ve mutfaktaki yaşam kültürünün ne kadar farklı olduğunu görürüz.
Özellikle “zeytinyağlılar” kategorisi bizim mutfağımız için en önemli yemek kategorilerinden birisi. Çünkü dünyanın başka hiçbir yerinde böyle bir “zeytinyağlılar” başlığı altında toplanmış yemekleri yok. Tüm Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde Zeytinyağı üretimi ve zeytincilik yapılmasına rağmen ve zeytinyağını bizlerin 10 katı miktarda daha fazla tüketmelerine rağmen bizdeki zeytinyağlıları başka hiçbir yerde göremezsiniz.
Bizler içi doldurulan her sebzeyi, hatta kabağın çiçeklerini doldurup yenilebilen her yaprağı sarmışız. İçine kimi yerde pirinç, kimi yerde bulgur, kimi yerde nohut ve mercimek doldurmuş birbirinden lezzetli sarmalar dolmalar yapıp bu günlere kadar getirmişiz.
En sevileni de yaprak sarması. Taze asma yaprağı ile sarılan o incecik minicik sarmalar özellikle… Tokat, Beypazarı ve Manisa’nın asma yaprakları oldukça meşhurdur. En sevilen ve en sık pişirilen bir diğer zeytinyağlımız yeşil fasulye. Zeytinyağlı bakla, enginar, kabak, barbunya…Zeytinyağının en çok buluştuğu sebzeler arasında ise en ön sıralarda patlıcan geliyor. Patlıcanla yapılan mezeler, salatalar ve yemeklerin lezzeti tartışılmazdır. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde çok zengin çeşitte yenilebilir otlar yetişiyor ve bizler de bunlardan çok güzel soğanlı kavurmalar veya yumurtalı yemekler yapıyoruz. Üstelik hazırlaması, pişirmesi oldukça kolay. Hele Ege otlarını şöyle bir kaynar suya batırır çıkarır ve soğan-sarımsak-zeytinyağı ile kavurursunuz, üzerine limon sıkıp yersiniz.
Zeytinyağlıların en lezzetli ve en sağlıklı yemekler olduğunu unutmayın. Sadece yazın değil kışın da kereviz, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, lahana gibi hemen hemen tüm kış sebzelerinin zeytinyağlısını yapabilirsiniz. Zeytinyağlı yemek yaparken soğanı asla yakarcasına kavurmayın. Salça kullanmayın ki zeytinyağının ve sebzenin lezzeti ortaya çıksın. Zeytinyağı kullanımı ile ilgili bilgilere Temel Mutfak bölümünden bakabilirsiniz. Sebze yemeklerini üzerinde biraz peynirle fırınlayarak veya içine bir çeşit ilave ederek zenginleştirebilir; lezzetleri ve dokuları birbiriyle uyumlu 2 veya 3 farklı sebzeyi bir arada kullanarak yeni tatlar yakalayabilirsiniz.




PEYNİRLİ PATATES KROKET

Gerekli malzeme:
3 orta boy patates
2 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu
150 gr taze kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Kızartmak için bol sıvıyağ
 Patatesleri soyup küp küp doğrayın ve bir tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ilave edin. Bir tutam tuz ekleyip yumuşayana kadar  haşlayın. Suyunu süzüp çatalla ezerek patatesleri püre haline getirin.
Peyniri bir kaseye rendeleyip 1 yumurta ve 1 yumurtanın sarısını patates püresine ekleyin. Kalan yumurta akını bir kenara ayırın. Un, galeta unu, tuz ve karabiberi de ilave edip iyice karıştırın. Karışımdan küçük parçalar koparıp top şeklinde yuvarlayın ve galeta unuyla kaplanmış düz bir tabağın      içine dizin.
Kızartma tavasında yağı kızdırıp köfteleri önce yumurta akına sonra galeta ununa  hafifçe bulayıp yağa atın. Nar gibi oluncaya kadar kızartın. Dereotlu, sarımsaklı yoğurt sosu ile birlikte sıcak olarak servis yapın. 

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
750 gr taze fasulye
2 kuru soğan
2 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım çorba kaşığı tuz
1 çay bardağı riviera zeytinyağı
3-4 olgun domates
2 su bardağı sıcak su
2-3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1. Taze fasulyeleri yıkayın ve ayıklayıp geniş olanlarını uzunlamasına ikiye kesin. Kuru soğanları yemeklik şekilde küp küp doğrayın. Sarımsakları dilimleyin. Domatesleri soyup küp küp doğrayın.
2. Geniş tabanlı bir zeytinyağlı tenceresine zeytinyağını koyun. Soğanı, şeker, tuz ve sarımsakları ilave edip orta ateşte soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. Üzerine taze fasulyeleri ilave edin. Suyunu ekleyip üzerine doğranmış domatesi yayın ve kapağını kapatıp hiç karıştırmadan orta ateşte pişmeye bırakın.
3. Kaynamaya başladığında ocağı kısın. 30 dakika kadar pişirin. Kapağını açıp üzerine sızma zeytinyağı gezdirin ve tekrar kapatıp tamamen soğuyuncaya kadar bekletin. Oda sıcaklığında servis yapın.

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 20-25 dakika
6 kişilik (Orta boy 1 tencere için)
Gerekli malzeme:
300-350 gr taze asma yaprağı veya 500 gr salamura yaprak
1,5 su bardağı pirinç
2 orta boy kuru soğan
2 domates
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 su bardağı kadar ılık su
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1. Taze yaprakları kaynar suda haşlayıp süzgece çıkarın. Salamura yaprakları sıcak suda 15 dakika bekletip süzgece alın.
2. Pirinci yıkayıp süzün. 10 dakika kadar ılık suda bekletip iyice yıkayın ve tekrar süzün.
3. Soğanı ince ince doğrayıp bir tavaya alın. Biraz tuz ve tozşekeri ekleyip yarım çay bardağı zeytinyağında kavurun. Üzerine pirinci ilave edip 2-3 kez karıştırarak 1 dakika kadar kavurup ocaktan alın. Domatesleri soyup küçük küçük doğrayın.
4. Pirinci büyükçe bir kaba alıp üzerine kavrulmuş soğan, domates, tuz, kalan zeytinyağını, karabiber ve naneyi ilave edip güzelce karıştırın.
5. Yaprakları tek tek açıp ortasına 1 tutam iç koyup kapatarak parmak şeklinde sarın. Yayvan bir tencerenin dibini yaprakla kaplayıp sarmaları yan yana sıkı bir şekilde yerleştirerek dizin. Üzerlerine uygun boyda bir porselen tabak kapatıp 2 bardak ılık su ilave edin ve ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ocağı kapatıp tabağı alın ve üzerine 1-2 kaşık sızma zeytinyağı gezdirip soğumaya bırakın.


HUMUS 
Gerekli malzeme:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
Yarım limonsuyu
Tuz, karabiber, kırmızı tozbiber
1. Haşlanmış nohudu bir kaba alıp kabuklarını ayıklayın. El blendırı ile ezerek püre haline getirin. Sarımsakları soyup ezin.
2. Tahin, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, limon suyu, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı tozbiberi nohut püresine ilave edip malzemeyi yedirinceye kadar iyice karıştırın.
3. Humusu servis tabağına alıp kaşıkla düzeltin. Üzerini taze nane veya maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
 (Pastırmalı sıcak humus için: Pastırmaları yağsız olarak tavada çevirin, humusu güvece koyup fırında ısıtın. Üzerine sıcak pastırmayı ekleyip servis yapın.)

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMA
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
Yarım beyaz lahana
1 demet karalahana
1.5 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı kuş üzümü
2 adet domates
2 adet kuru soğan
Yarım demet dereotu
1 su bardağı zeytinyağı
2,5 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber, nane
1. Her iki lahana yapraklarını da ayrı ayrı kaynar suda haşlayın ve süzün. Soğanları, domates ve dereotunu kıyın.
2. Pirinci ılık suda bekletip yıkayın ve süzün. Kıyılmış soğanı yarım bardak zeytinyağında kavurun. Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin ve ocaktan alın. Doğranmış domates, dereotu, kuş üzümü, nane, tuz ve karabiberi pirince ekleyip karıştırın.
3. Karışımı lahana yapraklarına sarıp sarmaları tencereye dizin. Üzerine kalan zeytinyağını ve suyu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın. Ilık veya soğuk servis olarak yapın.

KABAKÇİÇEĞİ DOLMASI
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
20 adet kabak çiçeği
2 kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1.5 su bardağı pirinç
3 kaşık çam fıstığı
3 kaşık kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz, karabiber, nane
1. Pirinçleri bir kasede ıslatıp 20 dakika bekletin. Yıkayıp süzün. Soğanları soyup incecik doğrayın. Sarımsakları kıyın. Soğanı 2 kaşık zeytinyağında tuz ve şeker ilave ederek hafifçe yumuşayana kadar soteleyin. Soğan, sarımsak, fıstık, üzüm, tuz ve baharatı pirince ekleyip karıştırın.
2. Kabak çiçeklerinin ağzını parmağınızla açıp iç malzemeyi çay kaşığı ile doldurun ve uçlarını kapatıp ağız kısmı yukarı gelecek şekilde tencereye yan yana dizin.
3. Dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyip üzerine 1-2 kaşık zeytinyağı gezdirin ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakın. 20 dakika kadar pişirip ocağı kapatın. En az 1 saat dinlendirip ılık ya da oda sıcaklığında servis yapın.

BADEMLİ BİBER DOLMASI
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
12 adet sarı, kırmızı, yeşil dolmalık biber
1.5 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çorba kaşığı çam fıstığı
3 çorba kaşığı soyulmuş badem
2 adet domates
Yarım demet dereotu
1 su bardağı zeytinyağı
2,5 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber, nane
1. Pirinci ılık suda 10 dakika bekletip yıkayın ve süzün.Biberlerin sap kısmını kapak şeklinde kesip tohumlu kısımlarını çıkarın. Soğanları soyup doğrayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın ve dereotunu kıyın. Soyulmuş bademleri biraz yağda sararıncaya kadar kavurun.
2. Kıyılmış soğanı bir tavaya alıp üzerine biraz tuz ve tozşeker ilave edip yarım bardak zeytinyağında kavurun. Pirinci ekleyip karıştırın ve 2-3 dakika kavurup ocaktan alın. Doğranmış domates, dereotu, kuş üzümü, fıstık, badem, nane, tuz ve karabiberi pirince ekleyip karıştırın.
3. Karışımı biberlerin içine doldurup tencereye dizin. Üzerine kestiğiniz kapaklarını kapatın, kalan zeytinyağını ve suyunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın. Ilık veya soğuk servis olarak yapın.


HAVUÇLU KEREVİZ DOLMASI
4 kişilik
Gerekli malzeme:
4 adet orta boy kereviz
1 su bardağı pirinç
2 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı toz şeker
1 adet domates
Yarım demet dereotu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
Tuz, karabiber, nane
1. Pirinci ılık suda ıslatıp 20 dakika bekletin ve bol suda yıkayıp süzün. Havucu 2-3 parçaya kesip yumuşayana kadar haşlayın. Kerevizleri soyup içlerini oyarak çıkarın. Kararmaması için limonlu suda bekletin. Soğanı kıyın. Zeytinyağını bir tencerede ısıtıp soğanı ekleyin ve şeffaflaşana kadar kavurun. Pirinci ilave edip 1-2 dakika kavurun ve ocak
tan alın.
2. Domatesi soyup küçük küçük doğrayın ve pirince ekleyin. Havuçları sudan alıp ezerek püre haline getirin ve kıyılmış dereotu, kuş üzümü, tuz, şeker ve karabiber ile birlikte pirince ilave edip karıştırın.
3. Malzemeyi kerevizlerin içine doldurup bir tencereye dizin. Kerevizlerin yarısına gelecek kadar su ve bir tutam tuz ekleyerek orta ateşte pişmeye bırakın. Soğuyunca dolmaların üzerine 1-2 kaşık sızma zeytinyağı gezdirip servis yapın.

ZEYTİNYAĞLI EGE TÜRLÜSÜ
4 kişilik
Gerekli malzeme:
Zeytinyağlı kereviz için:
1 kuru soğan
2 kereviz
2 patates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tozşeker
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz, su
Zeytinyağlı enginar için:
1 kuru soğan
1 çay kaşığı tozşeker
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4 ayıklanmış enginar çanağı
4-5 çorba kaşığı bezelye
4 adet minik konserve mısır
Yarım limonun suyu
Tuz, su
Şevket-i bostan için:
500 gr şevketi bostan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tozşeker
1 limonun suyu
2 kaşık un
2 diş sarımsak
Tuz, su

1. Zeytinyağlı kereviz için: Kerevizleri ve patatesleri soyup dilediğiniz şekilde doğrayın(Uzun dilimler veya küp halinde). Kuru soğanı ikiye kesip piyaz şeklinde doğrayın. Sarımsağı dilimleyin. Geniş tabanlı bir tencereye zeytinyağını koyup soğan ve sarımsağı ekleyin. Tuz ve şeker ilave edip soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. Doğradığınız kerevizleri ve patatesleri ilave edin. Üzerlerine gelecek kadar su ve limon suyunu ekleyip kapağı kapalı olarak önce orta sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. Soğumaya bırakın.
2. Zeytinyağlı enginar için: Soğanı piyazlık doğrayın. Geniş tabanlı bir tencereye soğanı ve zeytinyağını koyup 1-2 dakika kavurun. Bezelyeleri ilave edin. Tuz ve şeker ekleyip karıştırın. Enginarları tencereye yerleştirip 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakın. Enginarlar yumuşayınca limon suyunu ve minik mısırları ilave edip 2-3 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Soğuyunca tencerenin içindeki bezelye ve mısırları kaşıkla alıp enginar çanaklarının içine doldurarak servis yapın.
3. Şevket-i bostan için: Yıkanmış şevketi bostanları zeytinyağı ile birlikte tencereye koyun. Birkaç dakika kavurup 1 bardak kadar sıcak su, tuz, tozşeker ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Arada bir kontrol edin ve suyu eksildiğinde azar azar sıcak su ekleyin. Bir kapta un, limonsuyu ve ezilmiş sarımsağı yarım bardak suyla karıştırın. Karışımı tencereye döküp bir taşım daha pişirin ve kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.
*** Pazıyı kaynar suda haşlayıp süzün. Soğuyunca üzerine sarımsaklı limonlu sos ve zeytinyağı gezdirip servis yapın. Lahana sarma için bu bölümdeki 2 nolu tarife bakın.


ZEYTİNYAĞLI HAVUÇLU BROKOLİ
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
500 gr brokoli
2 adet orta boy havuç
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
2 domates
1 çay bardağı riviera zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1. Soğanı ve havucu soyup ince halkalar halinde dilimleyin. Brokoliyi çiçek çiçek ayırın. Domatesleri soyup çekirdekli kısımlarını ayırın ve küçük küçük doğrayın. Sarımsakları soyup kıyın.
2. Zeytinyağını tencerede ısıtıp kıyılmış sarımsak, soğan halkaları ve havuç dilimlerini ilave edin. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker serpip doğranmış domatesi yayın. Tuz, karabiber serpip brokolileri yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı kaynar su ilave edip kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Ilınınca servis yapmadan önce üzerine 1-2 kaşık sızma zeytinyağı gezdirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.


KURUFASULYE PİLAKİ
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı riviera zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 iri kuru soğan
2 orta boy havuç
2 olgun domates
Tuz
2-3 kaşık sızma zeytinyağı
1. Kuru fasulyeyi 1 gece önceden bolca su ile ıslatıp bekletin. Ertesi gün suyunu süzüp tencereye koyun ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip fasulyeler yumuşayana kadar haşlayın.
2. Soğanları küçük küçük doğrayın. Havuçlardan birini küp küp doğrayın diğerini dilimleyin. Domatesleri soyup çekirdekli kısımlarını çıkarın ve küçük küçük doğrayın.
3. Soğanları tencereye koyup tuz ve şeker ekleyin. Zeytinyağını ilave edip ocağı yakın ve soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. Havuçları ilave edip 2-3 dakika kavurmaya devam edin. Domatesleri ilave edip karıştırın. Haşlanmış fasulyeyi delikli bir kepçe ile alarak tencereye ilave edin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip ağır ateşte pişmeye bırakın. Soğuyunca üzerine sızma zeytinyağı gezdirip servisten önce 1 saat kadar dinlendirin.

KISIR
Malzeme:
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 kuru soğan
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı dolusu biber salçası
2 domates, 1 salatalık
1 sivribiber, 2 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
4-5 dal taze nane
1 limonun suyu
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı sumak

  1. Bulguru 1 bardak sıcak su ile derin bir kasenin içinde ıslatıp üzerini örtün ve 10 dakika bekletin.
  2. Domatesleri, soğan ve salatalığı soyup küçük küçük doğrayın. Maydanoz ve nane yapraklarını kıyın. Biberi incecik doğrayın. Limonun suyunu sıkıp hazırlayın.
  3. Kuru soğanı kıyıp küçük bir tavaya koyun ve üzerine sıvıyağı ekleyin. Soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Üzerine 1 kaşık biber salçası ilave edip kavurmaya devam edin. Salça tamamen soğana ve yağa karıştıktan sonra ocaktan alın. Bulguru bir kaşık yardımıyla karıştırarak kabartın. Üzerine salçalı soğanı, tuz ve kimyonu ilave edip tahta bir kaşıkla harmanlayarak karıştırın.
  4. Doğranmış bütün malzemeyi ilave edin. Tuz, karabiber, pul biber, sumak, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip birleştirip karıştırın. Limon dilimleriyle süsleyip servis yapın. 
CEVİZLİ PEYNİR TOPLARI

Gerekli malzeme:
250 gr sert beyaz peynir
Yarım kutu labne peyniri
Yarım demet maydanoz
2-3 dal dereotu
1 tatlı kaşığı pul biber
2-3 çorba kaşığı ince çekilmiş ceviz içi
Servis için:
1 demet roka
Sızma zeytinyağı
1. Beyaz peyniri bir kaseye koyup çatalla ezin. Maydanoz yapraklarını ve dereotunu kıyıp peynire ekleyin. Labneyi ilave edin. Pul biber ve ceviz içini ekleyip güzelce karıştırın.
2. karışımdan ceviz iriliğinde parçalar alıp avuç içinde yuvarlayarak top top yapın. Bir servis tabağına roka yapraklarını yerleştirip peynir toplarını yerleştirin. Üzerine sızma zeytinyağı  gezdirip servis yapın.


CEVİZLİ VE KIRMIZI BİBERLİ EZME
Gerekli malzeme:
4 adet kırmızı salçalık taze biber
150 gr ceviz içi
2 olgun domates
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı elma sirkesi
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
1.      Biberleri yıkayıp ikiye kesin. Sap kısmını ve tohumlarını temizleyip biberleri incecik doğrayın. Domatesleri soyup ikiye kesin ve çekirdekli kısımlarını çıkarın: Etli kısımlarını çok küçük doğrayın. Maydanoz yapraklarını ve sarımsağı kıyın.
2.      Ceviz içlerini biraz dövün veya mutfak robotunda kıyın. Doğrayıp hazırladığınız bütün malzemeyi bir kaba alıp çatalla ezerek karıştırın. Tuz, sirke, zeytinyağı ve pul biber ekleyip tekrar karıştırın. Servis tabağına alıp maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.


KEREVİZLİ LAHANA SALATASI
Gerekli malzeme:
¼  dilim beyaz lahana
2 orta boy kereviz
2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı mayonez
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1. Lahanayı ince ince doğrayın. Kerevizleri soyup rendeleyin ve kararmamsı için üzerine limon suyu sıkıp karıştırın.  
2. Lahanayı bir kaba alıp üzerine bir tutam tuz serpin ve elinizle ovarak lahanayı yumuşatın. 3. Bir tencerede zeytinyağını ısıtıp rendelenmiş kerevizi ilave edin. Birkaç dakika kadar soteleyip soğumaya bırakın.
4. Sarımsağı ezin. Yoğurdu bir kaba alıp ezilmiş sarımsak ve mayonezi karıştırın. Mayonezli yoğurdu ve sotelenmiş kerevizi lahanaya ilave edip bir kaşıkla karıştırın. Servis tabağına alıp üzerine pul biber serperek servis yapın.  




ZEYTİNYAĞLI SEBZE SOTE
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
5-6 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tozşeker
1 adet orta boy havuç
1 adet büyük boy patates
1 adet kabak
1 adet sarı dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
2 adet sivri biber
2-3 çorba kaşığı soya sosu
Tuz, karabiber
1. Sebzeleri yıkayıp soyun. Biberlerin sap kısımlarını kesip tohumlarını ayırın. Hepsini ince halkalar halinde dilimleyin. Bir sote tavasına zeytinyağını koyup ocağı açın.
2. Yağ ısınınca sarımsakları ve arpacık soğanları ilave edin. Bir çay kaşığı kadar şeker ve tuz serpip soteleyin.
3. Sırasıyla havuç, patates, kabak ve biberleri ekleyip sotelemeye devam edin. Her bir sebzeyi ilave ettikten 2 dakika sonra diğerini ekleyin. Karabiber ve soya sosunu ilave ettikten sonra karıştırıp sıcak olarak servis yapın.

LAHANADAN LAZANYA
8-10 ADET BEYAZ LAHANA YAPRAĞI
250 GR KIYMA
1 BÜYÜK KURU SOĞAN
2 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
2 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
TUZ, KARABİBER, PUL BİBER
YARIM SU BARDAĞI KADAR SU

Lahana yapraklarını tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın. soğan, kıyma ve salçayı 1 kaşık yağ ve biraz su ile kavurarak pişirin. Fırını 180 derece ısıtın. Borcamın içine bir kat lahana yaprağı üzerine bir kat kıymalı karışım sıralaması ile malzemeyi yerleştirin. Üzerine 2 kaşık zeytinyağı gezdirip yarım bardak da su ekleyin ve fırına verin. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun. ( Dilerseniz peynirli ya da beşamel soslu da pişirebilirsiniz)


KARNABAHAR BROKOLİ MÜCVER(FIRINDA)
1 KÜÇÜK KARNABAHAR
1 KÜÇÜK BROKOLİ
3 YUMURTA
4-5 KAŞIK UN
4-5 DAL DEREOTU
TUZ, 1 kaşık zeytinyağı

Karnabaharları çiçek çiçek ayırıptuzlu kaynar suda 5 dakika haşlayıp soğuk suya çıkarın. Ardından brokolileri atıp 3 dakika haşlayın ve soğuk suya çıkarın. Bir kapta yumurtaları unla çırpın. Kışyılmış dereotu ve bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Fırını 300 derece ısıtın. Borcamın içine sebzeleri yerleştirip üzerine yumurtalı karışımı gezdirerek dökün. Bir folyo ile kabın üzerini kapatın ve sıcak fırında önce 10 dakika sonra folyoyu alıp yemeğinizin kenarları kızarıncaya kadar pişirip fırından alın. Sıcak servis yapın.

 SEBZE DÜRÜM
2-3 ADET LAVAŞ EKMEĞİ
1 ADET HAVUÇ
1 ADET PIRASA
1 ADET PATATES
2 ADET YEŞİL SOĞAN
1 ADET KIRMIZIBİBER
1 ADET KEREVİZ
2 DİŞ SARIMSAK
TUZ, ZEYTİNYAĞI

Sebzeleri yıkayın, kurulayın ve hepsini ince çubuklar halinde ( kibrit çöpü) jülyen doğrayın. Tavada zeytinyağını ısıtıp en sert sebzeden en çabuk pişene kadar sırasıyla ekleyerek sote edin. Dilerseniz 1-2 kaşık soya sosu da ekleyebilirsiniz. Lavaş ekmeklerine sarıp dürümleri sıcak servis yapın.

ZERDEÇALLI LİMONLU SEBZE ÇORBASI
1 ADET KURUSOĞAN
1 ADET HAVUÇ
1 ADET PIRASA
1 ADET PATATES
1 DEMET ISPANAK
1 ADET KEREVİZ
2-3 DİŞ SARIMSAK
1 LİMON
1 TATLI KAŞIĞI ZERDEÇAL(HİNT SAFRANI)
TUZ, ZEYTİNYAĞI

Sebzeleri yıkayın, soyun ve hepsini küçük küçük doğrayın. Bir tencereye alıp tuz, bir fiske şeker ve zeytinyağı ekleyip sebzeler parlayana kadar kavurun. safranı ekleyin. Üzerine suyunu ilave edip arada bir karıştırarak 25-30 dakika pişirin. Dilerseniz blendırdan geçirip süzme çorba kıvamında servis yapabilirsiniz.

KIŞ SALATASI
ÇEYREK DİLİM BEYAZ LAHANA
1 ADET HAVUÇ
1 ADET KEREVİZ
2 KAŞIK ELMA SİRKESİ
TUZ
SOS İÇİN:
2 DİŞ EZİLMİŞ SARIMSAK
1 SU BARDAĞI YOĞURT
2 KAŞIK MAYONEZ
2-3 KAŞIK ZEYTİNYAĞI

Lahanayı incecik kıyın, diğerlerini rendeleyin. Önce üzerine elma sirkesi ve biraz toz serpip elinizle ovarak lahanaları biraz yumuşatın. Sonra sos malzemesini bir kapta karıştırın ve sebzelerle birleştirip servis yapın.

KEREVİZLİ LAHANA SALATASIHazırlama süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
¼ dilim beyaz lahana
2 orta boy kereviz
2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı mayonez
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1. Lahanayı ince ince doğrayın. Kerevizleri soyup rendeleyin ve kararmamsı için üzerine limon suyu sıkıp karıştırın.
2. Lahanayı bir kaba alıp üzerine bir tutam tuz serpin ve elinizle ovarak lahanayı yumuşatın. 3. Bir tencerede zeytinyağını ısıtıp rendelenmiş kerevizi ilave edin. Birkaç dakika kadar soteleyip soğumaya bırakın.
4. Sarımsağı ezin. Yoğurdu bir kaba alıp ezilmiş sarımsak ve mayonezi karıştırın. Mayonezli yoğurdu ve sotelenmiş kerevizi lahanaya ilave edip bir kaşıkla karıştırın. Servis tabağına alıp üzerine pul biber serperek servis yapın.

SOĞANLI KIŞ SALATASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
Yarım kırmızı lahana
1 orta boy turp
1 orta boy havuç
1 büyük kırmızı soğan
1 salatalık
Yarım demet maydanoz
Yarım demet roka
1 kırmızı biber
Yarım göbek marul
2-3 çorba kaşığı elma sirkesi
Zeytinyağı, tuz, limonsuyu
1. Bütün malzemeyi yıkayıp kurulayın. Soğanı yarım halkalar halinde doğrayın. Kırmızı biberi ince ince doğrayın. Turp ve havucun yarısını rendeleyin yarısını ince dilimler halinde doğrayın. Kırmızı lahanayı kıyın. Roka yapraklarını elinizle küçük parçalara bölün. Maydanozu yaprak yaprak ayırın. Salatalığı ince dilimler halinde kesin.
2. doğrayıp hazırladığınız bütün malzemeyi büyükçe bir salata kasesine alıp üzerine elma sirkesi, limonsuyu, zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırın. Göbek marulun dış yapraklarını salata kaselerine yerleştirip salatayı paylaştırın. Hemen servis yapın.
*** Dilerseniz salata sosunu ayrı bir kapta karıştırıp soslukla masaya getirebilirsiniz.


MEVSİM SALATAHazırlama süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
¼ dilim kırmızı lahana
1 adet turp
1 adet havuç
1 adet salatalık
Yarım demet maydanoz
Yarım demet roka
1 sarı dolmalık biber
5-6 adet mini kokteyl domates
Zeytinyağı, tuz, limonsuyu
1. Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın. Turbu soyup dilimleyin, havucu rendeleyin. Salatalığı dilimleyin. Maydanozu kıyın. Biberi ince yarım halkalar halinde kesin. Minik domatesleri ikiye kesin.
2. Salata kaselerine roka yapraklarını yerleştirin. Hazırladığınız malzemeyi büyük bir kasede harmanlayıp salata servis kaselerine paylaştırın.
3. Limon suyu, zeytinyağı ve tuzu bir kapta karıştırıp salataların üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.

KARNABAHAR ve PANCAR SALATASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
3 adet kırmızı pancar
Yarım karnabahar
1 su bardağı yoğurt
2-3 diş sarımsak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Tuz
Pancarları yıkayıp ufak bir tencereye koyun ve üzerini geçecek kadar su ilave edip haşlayın. Soğuyunca kabuklarını soyup bir kesme tahtası üzerinde bıçakla veya mutfak robotunun doğrayıcısında kıyın. Üzerine limon suyu, tuz, sirke ve 1 kaşık zeytinyağı ilave edip karıştırın.
Karnabaharı çiçek çiçek ayırıp kaynar suda haşlayın. Sudan alıp süzün ve bir kaba koyup çatalla ezerek püre haline getirin.
Yoğurt, 2 diş ezilmiş sarımsak ve zeytinyağını karıştırın. Karışımı karnabahar püresine ilave edip kaşıkla karıştırın. Meze tabağının ortasına karnabahar salatasını çevresine de pancar salatasını yerleştirip servis yapın.


PİRİNÇLİ KIŞ SALATASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 orta boy havuç
Çeyrek dilim beyaz lahana
1 küçük kereviz
1 su bardağı haşlanmış pirinç
Yarım limonun suyu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Birkaç dal maydanoz
1. Beyaz lahanayı ince ince doğrayın. Bir kaba alıp üzerine biraz limon suyu ve bir fiske tuz ekleyip karıştırın. Kerevizi soyup küp küp doğrayın ve içine 2-3 damla limon sıkılmış bir miktar su ile haşlayıp süzün. Havuçları rendenin iri tarafıyla rendeleyin veya kibrit çöpü şeklinde doğrayın.
2. Haşlanmış pirinci büyük bir kaba alın. Lahana, havuç ve kerevizleri ilave edin. Üzerine limon suyu, zeytinyağı ve biraz tuz ekleyip hepsini karıştırın. Servis tabaklarına alıp maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.



ROKALI TURP SALATASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
3 adet orta boy turp
1 demet roka
Yarım demet maydanoz
1 limon
1 tatlı kaşığı kadar nar ekşisi
Tuz, zeytinyağı
1. Turpları soyup bir kaseye rendeleyin. Üzerine kıyılmış maydanoz, tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi ekleyip karıştırın.
2. Roka yapraklarını salata kaselerine yerleştirip ortasına turp salatasını paylaştırın. Limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.

* Turp C vitamini deposudur ve magnezyum içerir. Bronşları yumuşatma ve uykusuzluğu giderme özelliği vardır. Turp hazmı zor bir sebze olduğundan rendelenerek yenmeli veya suyu içilebilir.


ŞALGAMLI SUMAKLI SOĞAN SALATASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
3 büyük kuru soğan
1 çorba kaşığı dolusu sumak
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 damla limon suyu
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
4-5 çorba kaşığı acılı şalgam suyu
1. Soğanları soyup ortadan ikiye kesin ve ince yarım halkalar halinde doğrayın. Soğanları bir kaba alıp üzerine sumak ve tuz serpin. Birkaç damla limon suyu damlatıp elinizle ovarak karıştırın.
2. Maydanozu kıyıp soğana ekleyin ve karıştırın. Zeytinyağı ve şalgam suyunu ilave edip karıştırın. Meze tabaklarına paylaştırıp servis yapın.

1 comment:

sebze yemekleri said...

sebze yemekleriniz harika