ET YEMEKLERİ




MANTARLI ET SOTE

4-5 kişilik

Gerekli malzeme:

800 gr sotelik doğranmış dana eti
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
7-8 adet mantar
2 sivri biber,  2 domates
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber

* Sotelik doğranmış etleri sote tavasında kızdırılmış yağa ilave edip rengi dönene kadar yüksek ateşte soteleyin. 1 bardak sıcak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
* Doğranmış soğanı, kıyılmış sarımsak ve biberleri ilave edip 5 dakika kavurun. Küp küp doğranmış domatesi ekleyip karıştırın ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte 5-6 dakika pişirin.
* Etler yumuşayınca dilimlenmiş mantarları ilave edip yüksek ateşte sotelemeye devam edin. Ateşi kısın ve tuz, karabiber ilave edip birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın.


 *** Doğranmış sotelik etlerinizi değişik miktarlarda çiğ veya pişmiş olarak derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Doğranmış donuk domatesinizi dondurucudan çıkarıp çözülmesini beklemeden yemeklerinize ilave ederek kullanın.




FIRINDA SEBZELİ KÖFTE

4 - 5 kişilik
Gerekli malzeme:
750 gr köftelik kıyma
Yarım bayat ekmek
1 yumurta
1 kuru soğan
Tuz, karabiber, kimyon, kekik
1 tutam kıyılmış maydanoz
2 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet kereviz
1 adet kırmızı biber veya havuç
1 çorba kaşığı domates salçası
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
1.5 su bardağı su
Tuz
* Köfte için bayat ekmeği bir kapta suyla ıslatıp suyu çekip yumuşayana kadar 5-6 dk bekletin. Kıymayı bir kaba alıp rendelenmiş soğan, yumurta, tuz ve baharatı ekleyin. Ekmeği parçalar halinde sudan alın ve elinizle suyunu sıkıp kıymanın üzerine ufalayarak ilave edin. Köfte karışımını yoğurup yuvarlak köfteler yapın. Bir tepsiye dizin.
*Sebzeleri soyup yuvarlak ince dilimler halinde doğrayın. Küçük bir tavada yağı ısıtıp salçayı kavurun. Azar azar 1.5 bardak suyu ve yeteri kadar da tuz ekleyip karıştırın.
* Köfteleri sebzeleri fırın kabına değişimli olarak dizin. Üzerine salçalı sosu ilave edin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dk kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.




Biri öğle biri akşam olmak üzere günde 2 öğün ana yemek yenir. Ana yemekler, adı üstünde hem gözü hem mideyi doyuracak çeşitlerdir. Genellikle et çeşitleri, makarnalar, etli ve sebzeli yemekler ana yemekleri oluşturur. Öğlen yenilen ana yemeklerin akşam yenilenlerden daha kuvvetli olması gerekir. Ancak zamansızlık sorunu ve gün içindeki atıştırmalar sebebiyle maalesef toplum olarak en hafif yemeği akşam yememiz gerekirken en ağır yemekleri akşam öğününde yiyoruz.

Öğle veya akşam fark etmez; evde veya iş yerinde ya da dışarıda olsun, yemeğinizi nerede yerseniz yiyin öğün yemeği olduğu için hafif bir salata ile geçiştirmeyin. Ana öğünler arasında “ara öğünler” vardır. Beslenme uzmanlarının da önerdiği gibi günün ilk yarısında saat 11 civarı, ikinci yarısında da saat 4 civarı. Hafif atıştırmaları bu öğünlerde yapın.
Akşamları hafif yemekler seçilmediği gibi bir de eve siparişle hazır yemek geldiğinde veya dışarıda akşam yemeği yenildiğinde yemek saati daha da gecikiyor ki bu da hiç sağlıklı değil. Mideyi ve kalbi gereğinden fazla yormuş olursunuz.

Akşamları eve gelip akşam yemeği için bir şeyler hazırlamak üzere mutfağa girdiğinizde elinizde hangi malzemenin olduğu da çok önemli.

 İstenen temel 2 şey vardır: 1. Kolay-hızlı olsun; 2. Sağlıklı ve lezzetli olsun.

Ana yemekler genellikle et çeşitlerinden oluşur demiştik: Izgara etler, güveçler, fırın yemekleri, tencere yemekleri, tavuk ve balık çeşitleri, köfteler, soslu makarnalar, sebzeli etli yemekler… Önünüzde hazırlaması kolay, uzun zaman almayan, sağlıklı ve lezzetli pek çok seçenek var. Yeter ki malzemeyi doğru seçin, doğru bir yöntemle pişirin. 

Örneğin köfteler, kuzu etleri, tavuk ve balık çeşitleri hem kısa zamanda hazırlanır ve çabuk pişer hem de lezzetli ve sağlıklıdır. Biftek, bonfile gibi dana eti çeşitlerinin terbiye edilmesi gerekir. Bunları da bir gün önceden marine edip ertesi gün yine kısa sürede pişirebilirsiniz. Aynı şekilde eş-dost-misafir yemekleri; hafta sonları aile yemekleri için de bu bölümdeki çeşitlerden seçimler yapabilirsiniz.

Bu bölümde bazı geleneksel ana yemek çeşitlerinin yanı sıra temelde yapılışları birbirine çok benzeyen ama lezzetleri farklı bolca köfte çeşidini yer verdim. Köfteyi çocuklar da büyükler de severek yediğine göre yanında bir kase cacık ve bir porsiyon pilavla birlikte güzel bir öğün oluşturabilirsiniz.
4 kişilik malzeme ile hazırlanmış bu tariflerle güzel bir iftar sofrası kurabilir veya tariflerden seçimler yaparak misafirleriniz için kolayca bir mönü oluşturabilirsiniz. Önceden bazı sebzelerinizi veya malzemenizi yıkayıp doğradıktan sonra derin dondurucuda saklamanız size büyük kolaylık sağlar ve zaman kazandırır. Ufalanmış ekmek, kıyılmış soğan, soyulmuş sarımsak dişleri gibi. Ayrıca dondurulmuş ve konserve ürünler kullanarak da zaman kazanırsınız ve daha az yorulursunuz. Örneğin közlenmiş patlıcan, biber veya doğranmış domates gibi hazır ürünleri mutfağınızda bulundurmanızda fayda var.

YUMUŞAK VE LEZZETLİ ETLER İÇİN


Etlerin yumuşak ve lezzetli olmasında marinatlar, etin tazeliği ve uygulanan pişirme yöntemi önemli rol oynar. Çeşitli marine yöntemleri vardır. Süt, yoğurt, zeytinyağı, soğan, limon ve baharat çeşitleri ile hazırlanan karışımlara marinat veya terbiye denir. Bu karışımların içinde etler belli sürelerde bekletilerek hem lezzetlendirilir hem de yumuşatılır. Özellikle ızgara etler için kullanılan değişik marinat ( terbiye ) çeşitlerini ızgara et tariflerinde bulacaksınız. Marineler kadar uygulanan pişirme yöntemi de etlerin yumuşak olmasında önemlidir.



HÜNKAR BEĞENDİ
Pişirme süresi: 30-35 dakika
6-8 kişilik
Gerekli malzeme:
1 kg kuzu kuşbaşı
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 büyük kuru soğan, 3 sivribiber
3 domates, Tuz, karabiber
Beğendi için:
4 orta boy patlıcan
2 yemek kaşığı dolusu (50 gr) tereyağı
4 çorba kaşığı ( 50 gr) un
4 su bardağı süt, Tuz
1. Derince bir sote tavasını ocağa koyup kızdırın. Kuşbaşı etleri tavaya atıp hızlı ateşte etlerin rengi dönünceye kadar çevirin. Yağı ekleyip sotelemeye devam edin. Soğanı ve domatesleri soyup küçük küçük doğrayın. Biberlerin sap kısmını kesip çekirdeklerini çıkarın ve ince halkalar halinde doğrayın.
2. Önce soğanı ve biberi ilave edip etlerle birlikte kavurun. Etler suyunu bıraktığında tuzunu ilave edip karıştırın. Doğranmış domatesi ilave edip suyunu çekene kadar yaklaşık 30 dakika orta ateşte pişirin. Arada bir karıştırın.
3. Patlıcanları birkaç yerinden çatalla delin. Ocağı yakıp patlıcanları ateşe koyun ve çevirerek kabukları yanıncaya kadar közleyin. Közlenmiş patlıcanları bir doğrama tahtası üzerine çıkarıp karnı yarık keser gibi kabuğunu boydan boya kesin. İki yana açıp pişmiş olan iç kısmını bir kaşıkla alıp kaseye koyun. Hemen üzerine birkaç damla süt serpiştirin. (Beyaz kalması için). Patlıcan içlerini bıçakla kıyın veya çatalla ezin. Dilerseniz el blendırı ile ezebilirsiniz.

4. Beşamel sosu yapmak için; tereyağını ufak bir tencerede eritip unu ekleyin ve kavurun. Sütü aza azar ilave edip beşamel sos kıvamını alıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Tuzunu ekleyin. Ezilmiş patlıcanı sıcak beşamele ilave edip iyice karıştırın. Beğendiyi servis tabaklarına paylaştırıp üzerine 2 servis kaşığı kadar kuzu kavurma ekleyin. Sıcak olarak servis yapın.

HARDALLI IZGARA BİFTEK
Pişirme süresi: 30 dakika
6-8 kişilik
Gerekli malzeme:
Her biri 100-120 gr’lık 8 dilim dana biftek(antrikot)
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Hardal sos için:
1 kuru soğan, 2 diş sarımsak, 3-4 dal maydanoz
50 gr tereyağı, 1 çorba kaşığı hardal, 4 çorba kaşığı krema
1. Etlerin her iki yüzüne de zeytinyağı sürüp tuz ve karabiber serpin. Elinizle ovuşturarak tuz ve biberi yedirin. Etleri üst üste bir tabağa koyup streç folyo ile kapatın. Buzdolabında 2 saat kadar bekletin.
2. Sosu hazırlamak için: Maydanoz yapraklarını çok küçük doğrayın. Sarımsağı kıyın. Kuru soğanı soyup incecik doğrayın. Tereyağını ufak bir tavada eritin. Önce soğan ve sarımsağı ekleyip sote edin. Ardından maydanoz, hardal ve kremayı ekleyip karıştırın. 1-2 dakika pişirip blendırdan geçirerek sos haline getirin.
3. Etleri fırın ızgrada, mangalda veya yanmaz-yapışmaz bir tavada ızgara etmek üzere dolaptan çıkarın. Izgarayı veya tavayı iyice ısıtın. Fırın ızgarayı 170 dereceye getirin. Mangalda yapacaksanız kömürler kor halini almalı. Etleri ızgaraya dizip her bir yüzünü 8-10 dakika kadar pişirin. Servis tabağına alıp hardallı sosla birlikte servis yapın. Dilerseniz yanına garnitür olarak haşlanmış ya da sotelenmiş mevsim sebzeleri ekleyebilir veya pilavla birlikte servis yapabilirsiniz.

ROSTO KÖFTE
Pişirme süresi: 20 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 kg köftelik dana kıyma
4 dilim bayat ekmek
2 kuru soğan
2 yumurta
Tuz
1’ er çay kaşığı karabiber, kimyon, nane
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Domates sosu için:
2 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı  sıcak su
3-4 dal maydanoz
1. Kıymayı yoğurmak için büyükçe bir kaba alın. Fırını 170 dereceye ayarlayıp ısıtın. Bayat ekmekleri ufalayın. Soğanı soyup rendeleyin.
2. Yumurta, soğan, ekmek içi, tuz ve baharatı kıymaya ilave edip iyice yoğurun. Fırın tepsisini yağlayın. Yoğurduğunuz kıymayı rosto şekline getirip tepsiye yerleştirin. Üzerini fırça ile yağlayın. Bir yağlı kağıtla veya alüminyum folyo ile kapatıp fırına verin. 35-40 dakika kadar pişirin.
3. Tepsiyi fırından alıp büyük bir spatula yardımı ile rostoyu uygun boyda bir fırın kabına geçirin. Tepside kalan etin bıraktığı suyu bir sos tavasına alın. Rostoyu sıcak tutmak için fırına bırakın.
4. Domates salçasını sos tavasındaki et suyuna ilave edin, maydanozu kıyıp ekleyin. 2-3 kaşık daha sıcak su ilave edip 5-6 dakika kadar kaynatın. Sosu rostonun üzerine gezdirerek dökün. 10 dakika kadar fırınlayın. Dilimleyip sıcak servis yapın.

MANTAR SOSLU HİNDİ SOTE
Pişirme süresi: 20 dakika
6-8 kişilik
Gerekli malzeme:
1 kg gr kuşbaşı hindi eti
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 büyük kuru soğan, 2-3 domates
2-3 sivri biber, 2 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Mantar sos için:
500 gr mantar
1 kuru soğan, 1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı krema
Tuz
  1. Kuru soğanı soyup küçük küçük doğrayın. Domatesleri soyup ikiye kesin ve çekirdekli kısımlarını çıkarıp küçük küpler halinde doğrayın. Biberlerin çekirdekli kısımlarını temizleyip ince halkalar şeklinde doğrayın.
  2. Bir sote tavasında sıvıyağı kızdırıp etleri ilave edin. Yüksek ateşte devamlı karıştırarak etlerin rengi dönene kadar sote edin. Soğanı, 1 diş sarımsak ve biberleri ilave edip 2 dakika kavurun. Domates ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Ateşi kısıp üzerine kapak kapatın ve arada bir karıştırarak etler yumuşayana kadar pişirin.
  3. Mantarları temizleyip yıkayın ve kurulayıp doğrayın. Kuru soğanı ve sarımsağı kıyın. Tereyağını bir tavada eritip soğan ve sarımsağı kavurun. Mantarları ilave ederek yüksek ateşte sote edin. Tuz ve krema ilave edin. 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın. Blendırdan geçirerek püre kıvamında sos haline      getirin.
  4. Hindi soteyi yanında mantar sosu ile birlikte sıcak olarak servis yapın.

Hiç yorum yok: