Yaz demek domates, biber, patlıcan, kabak demek... Bamya, yeşil fasulye, dolmalık biber, börülce demek.. Kavun, karpuz, şeftali, mürdüm, kızılcık demek..
250 gr kıyma
GASTRONOMİ GÜNCEL HABER AKTÜEL GIDA MEKAN SEKTÖR YENİ ÜRÜN KADIN SAĞLIK MUTFAK GÜZELLİK YAŞAM SPOR BESLENME SEYAHAT YEMEK TARİFLERİ
Türk bulgurunu dünyaya tanıtmayı misyon edinen Duru Bulgur, taş değirmen kullanarak ürettiği birbirinden lezzetli bulgur çeşitleriyle her damak zevkine hitap ediyor. Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, Türk Bulgurunu dünyaya tanıtmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, her ülkenin damak zevkine uygun bulgur ve bulgurlu inovasyon ürünleri geliştirerek Ar-Ge’ye ciddi yatırımlar yaptıklarını söyledi.
Türkiye’nin lider gıda firmalarından Duru Bulgur, ürettiği 15 çeşit bulgurla sektöründe de lider durumda yer alıyor. Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla bulgurla ilgili sağlıklı ve doğal ürünler geliştirdiklerini söyledi. Bu amaçla Ar-Ge’ye ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten İhsan Duru, “Bulgurlu ürünlerimizi geliştirirken sağlıktan, doğallıktan ve lezzetten asla ödün vermiyoruz. Yurt dışı çalışmalarımızda da gittiğimiz ülkenin damak zevkine, yemek kültürüne göre bulgurlu tarifler ve yemekler geliştiriyoruz. Pirinç hayranı Çinlilere bulguru sevdirdik, makarna, pizza hayranı İtalyanları bulgurla tanıştırdık” diye konuştu.
Bulgur çeşitleri altı sınıfta toplanıyor
Genel olarak renk ve özellikleri bakımından bulgur çeşitleri; Sarı, Esmer ve Kepekli Bulgur olmak üzere üç ana sınıftan oluşuyor. Dünya ve Türk mutfağında en çok tanınan ve tüketimi fazla olan bulgur çeşitleri ise boyutlarına göre altı sınıfta toplanıyor. Bunlar; Pilavlık, Köftelik, Başbaşı, Çiğköftelik, Midyat ve İri Pilavlık olarak sınıflandırılıyor. Bu çeşitlerin tamamı, sarı, esmer ve kepekli bulgur olarak üretilebiliyor.
Başbaşı Bulgur bambaşka
Son derece lezzetli olan ve her geçen gün popülerliği artan Duru Bulgur’a ait Başbaşı Bulgur, buğdayın en doğal halinden, taş değirmende kırılmadan kabuğu soyularak üretiliyor. Besin değeri olarak tam buğdaya yakın olan oldukça iri taneli ve lezzetli olan Başbaşı Bulgur’dan yapılan pilavlar özellikle çocuklar tarafından çok seviliyor.
Hem Doğal Hem Kolay Bulgur: Duru Dual
Duru Bulgur, yemek yapmaya vakti olmayan tüketicileri için ürettiği Dual Bulgur serisiyle taş değirmenin eşsiz lezzetini ve doğallığını sofralara taşıyor. Duru Dual Bulgur Serisi, kullanım kolaylığı ve zamandan tasarruf sağlayan tamamen doğal hiçbir katkı maddesi içermeyen bulgur karışımlarından oluşuyor. Duru Dual ürünlerinin içeriğindeki tüm bileşenlerin (bulgur-mantar, bulgur - nohut, bulgur - mercimek, bulgur -şehriye) pişme süreleri de aynı… Bir porsiyon (60 gr) Duru Dual’den günlük protein miktarının %15’ini alabiliyorsunuz.
Duru Dual ürünler; Mantarlı Bulgur, Nohutlu Bulgur, Mercimekli Bulgur ve Şehriyeli Bulgur çeşitlerinden oluşuyor.
|
Duru Bulgur, Türk bulgurunu Uzakdoğu’yla tanıştırdı
Pirinç tutkunu Taylandlılardan bulgura tam not
Uzakdoğu ülkelerine yönelik tanıtımlarını yoğunlaştıran Duru Bulgur, Tayland’da düzenlenen “THAIFEX World of Food Asia” Gıda Fuarı'na bulgur çeşitleriyle çıkarma yaptı. Pirinç tutkunu Taylandlıları ilk kez lezzetli Türk bulguru ile tanıştıran Duru Bulgur, fuar katılımcılarından tam not aldı. Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, Başta Çin, Japonya, Filipinler, Singapur ve Tayland olmak üzere birçok Uzakdoğu Asya ülkesinde bulgur üzerine yoğun tanıtım çalışmaları yaptıklarını ve büyük ilgi gördüklerini kaydetti.
Türk bulgurunu dünyaya tanıtmayı kendisine görev edinen Duru Bulgur, Uzakdoğu’da da bulguru sevdirmeye kararlı. Duru Bulgur, bu amaçla 25-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında Bangkok’ta düzenlenen “THAIFEX World of Food Asia” Gıda Fuarı'na katıldı. Gıda üretim süreçlerinin tüm aşamalarında yer alan firmaların katıldığı fuar, yiyecek-içecek sektöründeki küresel oyuncuların da bir araya geldiği dev organizasyonlar arasında yer alıyor. Daha çok pirinç tüketen Taylandlıları ilk defa bulgurla tanıştıran Duru Bulgur, fuarda başarılı bir tanıtım gerçekleştirdi.
Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru,yoğun katılımın olduğu fuarda Taylandlıların Türk bulgurunu çok sevdiğini söyledi. Pirinç üretimi ve tüketiminin yoğun olduğu ülkede buğday ve buğday ürünlerinin hiç bilinmediğini vurgulayan Duru, “Pirinçten daha sağlıklı olan bulguru fuar ziyaretçilerine anlattık. Ayrıca bulgurlu yemekler yaparak bulgurun lezzetini tatmalarını sağladık. Çok yoğun ilgi gösterdiler. Ayrıca ilk kez tattıkları bulgurlu yemeklerin lezzetini çok beğendiler. ”dedi.
Hedef pirinç tutkunu Asyalılara bulgur yedirmek
İhsan Duru, şunları kaydetti: “ Duru Bulgur olarak başta Çin, Japonya, Filipinler, Singapur ve Tayland olmak üzere birçok Uzakdoğu Asya ülkesinde bulgur üzerine yoğun bir tanıtım çalışması yapıyoruz. Tanıtıma ciddi bütçeler ayırıyoruz. Bulguru o ülkeye gönderip sahipsiz bırakmıyoruz, kabul görmesi için onların yemeklerine uyguluyor, kendi dillerinde yemek tarifleri kitapları dağıtıyoruz. Duru Bulgur olarak hem iç pazarda hem de ihracat anlamında sektörün lideriyiz. Hedefimiz bütün Asya’yı boydan boya bulgurla donatmak.”
|
Nihayet kinoa ve bulguru karşılaştıran bir içerik tablosu yapılmış! Kinoa'yı bir türlü kabullenememiş, bulgur varken bunun ne işi var mutfağımızda? diye karşı çıkmıştım. Bu sabah gelen bu basın bültenini hemen paylaştım.. Bulgur 1 numara!
1gr protein farkı ne kadar da abartıldı.. Tabloya bakınca bizim bulgurumuzun kıymetini bilmemiz gerektiği bir kez daha kanıtlanmış oldu..
Diyette bulgur mu, kinoa mı tercih edilmeli ?
Uzmanlara göre, son günlerin popüler diyet ürünü olarak diyet listelerine sokulan kinoa, sağlıklı zayıflamak için ideal bir besin değil. Uzmanlar, kinoanın abartıldığını belirterek, diyetlerde kinoa yerine lif oranı ve beslenme değeri daha yüksek olan bulguru tavsiye ettiğini söyledi. Yerli bulgur ile ithal kinoayı karşılaştıran uzmanlar,tok tutucu özelliği, lif ve yağ oranı ve fiyatının uygunluğu nedeniyle hem beslenmede hem de diyette bulgurun tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.
Son zamanlarda popüler diyet listelerine giren ve gündemde tutulan kinoa, uzmanlara göre, zannedildiği gibi diyetlerde mucize bir besin değil. Uzmanlar, kinoa ve bulgurun besin değerlerini karşılaştırarak, bulgurun daha üstün özellikler taşıdığını belirtti.
“Bulgurdaki lif miktarı kinoadan daha fazla. 100 gram bulgurda 8,2 gram lif varken, kinoada bu oran 5,1. Lifli yiyeceklerin tok tutucu özelliği olması nedeniyle kilo kontrolünde önemli bir rolü var. Ayrıca sindirim sisteminin çalışması açısından da lifli gıdalar çok faydalı. Bu yüzden diyetlerde kinoa yerine, lif bakımından daha değerli olan bulgurun tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Bulguru tercih etmemizin bir diğer nedeni de kinoaya göre daha az yağlı olması. Kinoadaki yağ oranı bulgurun 7 katı. 100 gram bulgurda 0.86 gram yağ bulunuyorken, kinoada 7.33 gram yağ bulunuyor ”
Bulgurun yağ oranı düşük, fiyatı uygun
Ülkemize Güney Amerika’dan ihraç edilen kinoa, uzaklardan geldiği için bulgura göre 20 kat daha pahalı. Kinoa, özellikle glutensiz zayıflama diyetleri için de tavsiye ediliyor. Oysa uzmanlara göre glutensiz gıdaları tüketmek doğru değil.
Uzmanlar glutensiz beslenme konusunda da şu uyarılarda bulundu: “Eğer glutene karşı bir alerjik durumunuz yoksa, ‘Glutensiz’ diyetlerden kaçınmalısınız. Eğer diyet ve kilo kontrollerinizde buğday alımını tamamen durdurursanız, buğdayın içinde bulunan B vitaminleri de almamış oluyor ve sağlıklı olan metabolizmanızı hastalıklara karşı dirençsiz hale getiriyorsunuz. Yaz mevsimi geldiği için herkes de bir zayıflama telaşı başladı. Diyet listelerinde Kinoa ve bulgur rekabeti var. Ancak sağlıklı zayıflamak isteyenlere bulgur tüketmelerini tavsiye ediyoruz”
Bulgur – Kinoa Karşılaştırması (100g )
Besin Değerleri | Bulgur | Kinoa |
Enerji (kcal ) | 338 | 334 |
Karbonhidrat (g) | 70.2 | 50.83 |
Protein (g) | 12.2 | 13.67 |
Yağ (g) | 0.86 | 7.33 |
Lif (g) | 8.2 | 5.1 |
Potasyum (mg) | 328 | 529 |
B1 vitamini ( mg) | 0.31 | 0.36 |