GASTRONOMİ GÜNCEL HABER AKTÜEL GIDA MEKAN SEKTÖR YENİ ÜRÜN KADIN SAĞLIK MUTFAK GÜZELLİK YAŞAM SPOR BESLENME SEYAHAT YEMEK TARİFLERİ
Çarşamba, Mayıs 25, 2016
Pazartesi, Mayıs 16, 2016
Alaçatı’da şimdi Tektekçi zamanı!
Gece hayatının nev’i şahsına münhasır barı Tektekçi, Alaçatı’da sezonu 13 Mayıs cuma günü açtı. Tektekçi Alaçatı, menüsüne eklediği birbirinden renkli ve lezzetli yepyeni shot’larıyla bu yaz da Çeşme’nin en gözde adreslerinden biri olacak.
http://chefsdergisi.blogspot.com.tr/p/lezzet.html
COFFEE COMPANY’LERDE
ÇİLEK GÜNLERİ
ÇİLEK GÜNLERİ
Her ay birbirinden farklı konseptlerdeki etkinliklerle de misafirleriyle buluşan Elite World Otelleri, bu kez bünyesindeki Coffee Company’lerde “Çilek Günleri” düzenliyor. 16-29 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek Çilek Günlerinde, çilekli profiterol’den çilekli limonataya bir çok farklı lezzet, Elite World İstanbul, Elite World Business ve Elite World Van otellerinde yer alan Coffee Company’lerde, çilek severler ile buluşacak.
Perşembe, Mayıs 12, 2016
İSTANBUL CEVAHİR, ÇİÇEK AÇIYOR!
Birbirinden keyifli etkinlikler ve zengin alışveriş seçenekleriyle İstanbul’un kalbi olan Cevahir Alışveriş ve Eğlence Merkezi, Mayıs ayında çiçeklere bürünerek ziyaretçilerini mutlu ediyor!
16 Mayıs- 16 Haziran tarihleri arasında Cevahir’e gelenler...
http://chefsdergisi.blogspot.com.tr/p/guncel-haberler-bultenler.html
Salı, Mayıs 10, 2016
Doğadan Yumuşak İçimli Yeşil Çay ailesine 2 yeni ürün
Doğadan, keşke yeşil çay içebilsem diyenlere özel ürettiği Yumuşak İçimli Yeşil Çay ailesine Yaseminli ve Zencefil-Limonlu ürünlerini ekledi. Doğadan’ın yeni üyeleri ile yeşil çayın içimi hiç bu kadar yumuşak, tadı hiç bu kadar lezzetli olmamıştı. http://chefsdergisi.blogspot.com.tr/p/guncel-haberler-bultenler.html
Nesfit’ten kadınlara bahar jesti
Çok daha çıtır ve dolgun gevreklerle lezzetlerini yenileyen Nestlé Nesfit, kadınların yaza daha bakımlı ve pozitif bir şekilde hazırlanması için dünyanın önde gelen cilt bakım markası NIVEA ile işbirliği yaparak ortak bir kampanya düzenledi...
http://chefsdergisi.blogspot.com.tr/p/guncel-haberler-bultenler.html
Miniklere uygulamalı bulgur dersi
Anaokulu öğrencilerine bulgur eğitimi
Sofralarımızın vazgeçilmez gıdası bulguru tanıtmak için hem yurt dışında hem de yurt içinde tadım ve eğitim çalışmaları yapan Duru Bulgur, bu kez anaokulu öğrencilerine bulgur eğitimi verdi. Duru Bulgur, beslenme açısından çok değerli bir besin olan bulguru miniklere tanıtmak ve sevdirmek için Ataşehir’deki Olcay Anaokulu öğrencilerine uygulamalı-bulgur anlatım eğitimi düzenledi.
Etkinlik kapsamında Duru Bulgur Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Ayşe Sarımehmet, yaşları 4 -5 arasında değişen çocuklara bulguru, tarihini, üretim ve faydalarını anlattı. Sarımehmet “Ülkemiz bulgurun anavatanı. Bu nedenle bulgur kültürümüzde de çok önemli bir yere sahip. Türkülerimizde manilerimizde bulgur hep vardır. Bulgur aynı zamanda vitamin açısından da çok zengin bir gıdadır. Sağlığımız için mutlaka bulgur yemeliyiz” dedi. Bulgur dersini ilgi ile izleyen minikler, Sarımehmet’e çeşitli sorular sordular.
Başbaşı bulgurlu meyve salatası yapmayı öğrendiler
Minikler, eğitimin ardından, öğretmenlerinin gözetiminde Duru Bulgur’un en sevilen bulgur çeşidi olan Başbaşı bulguru ile meyve salatası hazırladılar. Çocuklara bulguru tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlayan eğlenceli eğitimde miniklerin mutfak macerası da renkli geçti. Mutfak önlüğü giyip aşçı bonesi takan minikler, Başbaşı bulgurlu meyve salatasını özenerek hazırladılar.
Annelerine hediye götürdüler
İlk defa bulgurlu meyve salatası yapan çocuklar annelerini de unutmadı. Yaptıkları salatadan bir kaseyi de Anneler Günü dolayısıyla annelerine sunmak için evlerine götürdü. Aynı zamanda mutfak becerilerini de geliştirerek hazırladıkları meyveli bulgur salatasını annelerine götürdüler.
Olcay Anaokulu sahibi Olcay Karatepe, çocukların uygulamalı bulgur eğitimini ilgi ile izleyip uyguladıklarını söyleyerek,“Çocuklar hem kendi elleriyle bulgurlu meyve salatası yaptılar hem de bulgurun faydalarını öğrendiler. Günün en büyük sürprizini ise akşam eve götürecekleri Başbaşı Bulgurlu Meyve salatasıyla annelerine yapacaklar” dedi.
Pazar, Mayıs 01, 2016
Le Creuset, Brezilya'nın egzotik renkleriyle şimdi daha da iddialı
90 yılı
aşkın tecrübesiyle dünya çapında en sevilen pişirme gereçleri markası olan Le
Creuset, 2016 İlkbahar-Sonbahar koleksiyonunu açıkladı. Vida Brazil adlı koleksiyon
Brezilya'nın cüretkar renkleri ve eşsiz lezzetlerinden ilham alan
tasarımlarıyla hem göze hem damağa hitap ediyor.
Le Creuset,
1925 yılında ürettiği ilk renkli tencereyle sadece grilerin ve siyahların
olduğu mutfaklara renk katarak bir ilke imza atmıştı. Yeni koleksiyonu Vida
Brazil ile mutfakları canlandırmadaki ustalığını bir kez daha gözler önüne
seriyor. Koleksiyonundaki ürünlere Brezilya'nın eşsiz dokusunu yansıtan egzotik
kırmızı, Amazon yeşili, papaya sarısı ve okyanus mavisi renkleri hakim.
Le Creuset
Vida Brazil koleksiyonu, Brezilya'nın geniş aileleri, paylaşılan yemekleri, yerel
baharatları ve özel tatlarıyla bütünleşen mükemmel pişirme ve servis ürünleri
sunuyor. Brezilya mutfağına uyum gösterecek seramik, döküm demir, paslanmaz
çelik, yapışmaz alüminyum ürünler, şarap aksesuarları ve değirmenler
koleksiyonda yer alıyor.
Vida Brazil
için TV şefi ve yemek uzmanı Andy Bates ile işbirliği yapan Le Creuset
koleksiyonla birlikte Brezilya mutfağından özel tarifleri de mutfak
meraklılarıyla paylaşıyor. Izgara karidesten Brezilya'nın ünlü sokak
yemeklerine dek pek çok yerel lezzet Vida Brazil koleksiyonuyla eşsiz bir uyum
yakalıyor.
Brezilya'nın
renkleri ve tatlarından ilhamla her biri zanaat ürünü olarak üretilen Le
Creuset Vida Brazil pişirme ve servis gereçleri, mükemmel bir yemek deneyimi
sunmaya hazır.
Le Creuset
City's Nişantaşı
Teşvikiye
Cad. No. 162 Nişantaşı
Tel. +90 212
373 18 73
Le
Creuset Palladium
Barbaros Mah. Halk Cad. No. 8-B Ataşehir Tel. +90 216 663 22 03
Le Creuset
Hakkında Le Creuset, 1925 yılında Kuzey
Fransa’nın Fresnoy-le-Grand kasabasında bir emaye uzmanının ve bir döküm
uzmanının, porselen emaye kaplanmış üstün kaliteli döküm demir pişirme
gereçleri üretmek için bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Tencerelerin ve hayatın
renksiz ve gri olduğu bir dönemde bu iki uzman tarafından açılan dökümhanede
üretilen renkli emaye döküm demir tencereler adeta devrim niteliğinde ürünler
olmuştur. Uygulanan ilk renk, erimiş döküm demirin canlı tonlarından
esinlenilen parlak 'Volkanik' turuncu rengidir.
Adını demirin içinde eritildiği
büyük taş potadan alan Le Creuset’nin tüm döküm demir ürünleri, 1925 yılında
özgün tasarımlı ilk yuvarlak cocotte tencere piyasaya sürüldüğü günden bugüne
dek Fransa’da üretilmektedir. Her bir ürün, kendi kalıbına döküldükten sonra
ince el işçiliği ile üretilmesi sonucu mükemmel pişirme sonuçları sunan eşsiz
bir parçadır. Fresnoy-le-Grand'da bulunan orijinal dökümhanede her gün 10.000'i
aşkın Le Creuset döküm demir ürünü üretilmektedir. En kaliteli malzemeler
kullanılarak ustalıkla işlenen her bir ürün, en az 15 nitelikli uzmanın elinden
geçerek kontrol edilir, tek tek incelenir ve güvenle Ömür Boyu Garantisi
verilerek üstün kaliteleri sağlanır.
Le Creuset'nin tasarıma,
yenilikçiliğe ve kaliteye olan tutkusu, dünya çapında en sevilen pişirme
gereçleri markası olmasını sağlamıştır. Geniş bir ürün yelpazesi sunan Le
Creuset, geçmiş 90 yılda global bir marka haline gelmiştir, ancak markanın
geleneklerine bağlılığı ve el yapımı kalite taahhüdü bugün de aynı şekilde
devam etmektedir.
Le Creuset, döküm tencerelerden
3-kat paslanmaz çelik kaplama pişirme gereçlerine, mutfak ve servis eşyasından
silikon, tekstil ve şarap aksesuarlarına kadar geniş ürün gamına sahiptir.
Salı, Nisan 26, 2016
LA PETITE MAISON İSTANBUL’DA 2. YAŞINI
DÜNYACA ÜNLÜ GYPSY QUEEENS GRUBU İLE KUTLUYOR
Fransız Rivierası’nın tatlarını, kültürünü ve atmosferini özgün bir sentezle sunan La Petite Maison, İstanbul’daki ikinci yılını dünyaca ünlü Gypsy Queens grubunu ağırlayarak kutluyor.
La Petite Maison Nice restoranın en önemli değerlerinden olan ve dünya çapında tanınan ünlü Latin grubu Gypsy Queens grubu, La Petite Maison İstanbul’un 2. yılını kutlamak için 29-30 Nisan tarihleri arasında.... http://chefsdergisi.blogspot.com.tr/p/guncel-haberler-bultenler.html
EATALY İSTANBUL, DREAMSTALK İŞBİRLİĞİYLE URFALI ÇOCUKLARIN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ!
Eataly İstanbul’un deneyimli İtalyan Şefleri, hayatında hiç pizza yememiş Urfalı bir çocuğun hayalini anlattığı, Dreamstalk’un sosyal medyada paylaştığı videodan yola çıkarak, 20 Nisan Çarşamba günü Urfa’nın Germiş Dağ Eteği Köyü’nde 400 çocuğa pizza pişirdi.. Urfalı çocukların hayallerini kurdukları pizzalar, Eataly’nin Executive Şefi Claudio Chinali ve ekibi tarafından hazırlanarak servis edildi. 23 Nişan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları adına gerçekleşen etkinlikle tüm köy çocukları unutulmaz bir gün yaşadı. http://chefsdergisi.blogspot.com.tr/p/guncel-haberler-bultenler.html
.
Salı, Nisan 19, 2016
Baharın habercisi "Kuşkonmaz Hasadı"
KUŞKONMAZ VADİSİNDE BAHAR
Eskişehir-Laçin'deki kuşkonmaz bahçelerinde hasat buluşması..
"Asparagus Officinalis"
çalı bitkisinin baharda toprak yüzeyine uzattığı sürgünleri olan kuşkonmaz, Eskişehir-Laçin’deki
bahçeden yerli üretim olarak sofralara konuk oluyor. Folikasit ve vitamin içeriği
ile afrodizyak özelliğiyle sıkça adından bahsettiren kuşkonmaz, antik çağlardan
beri insanlar tarafından bilinen ve tüketilen değerli bir besin.
Türkiye’deki
en büyük üretim alanında kuşkonmaz yetiştiren Arman Badur, tarıma başlama
serüvenini
şöyle anlatıyor:“Ailemin kökeni baba tarafım Girit, anne tarafım ise Midilli adasından.
Bu sebeple otları bilerek ve bolca yiyerek büyüdüm. Mevsimine göre radika,
filizler, enginar ve bir sürü değişik ot mutfağın rutin parçalarıydı.
Babaannem devamlı ot toplardı, biz de eşlik ederdik. Ancak 2003 yılına kadar otlara
olan ilgim “yiyici” seviyesindeydi. Kültüre alınmış beyaz hindiba (witloofchicory
)ve kuşkonmazla yurtdışında tanıştım. Hatta uzun bir süre bizdeki filizlerle ve
radikayla olan bağlantılarını da fark etmemiştim. Daha sonra bu durumu fark ettiğim de bir şeyler
yetiştirmenin büyüsüne kapılarak İstanbul Silivri'de bir tesis kurdum ve
tarlalar kiralayarak hindiba ve kuşkonmaz üretmeye başladım. Kısa zaman içinde bu
aktivite ana işime dönüştü. Üretim kapasitesini arttırmaya karar verdiğimizde de
İstanbul'dan fazla uzaklaşmadan ılıman Ege havasını yaşayabileceğimiz bir yer olmasını
istedik ve böylece Eskişehir'in Sarıcakaya vadisini keşfettik. Burası kuzeyi ve
güneyi sıradağlarla kapalı olduğundan her ne kadar Orta Anadolu sayılsa da bu korunaklı
ve çukur vadi erkenci ve uzun dönem bir üretime izin veriyor. Bu bölgede 2007 yılından
itibaren bahçeler kurmaya başladık ve bu sene itibariyle 50 hektar alana ulaştık.
Üretimimizde standart olarak “İyi Tarım Uygulamaları” nı seçtik. Bölgenin doğal
güzelliği ve ikliminin uygunluğu dışında en önemli özelliği elbette İstanbul pazarına
yakınlığı.”
Kuşkonmazın sarmaşık,
avronyes, izvinye, aspariçe, asfaraca, tilkikuyruğu, dilkimen, tilkişen, ayrelli
gibi halk arasında farklı isimlerle bilinen yabani türlerinin, tüm Türkiye'de ama
daha çok da Ege'de zaten yemek kültürümüzün bir parçası olduğunu söyleyen Arman
Badur; “Kuşkonmazın aslında iki cinsi vardır, bunlar yeşil ve mor
kuşkonmazlardır. Ancak bu iki türün her hangi birinin ışık görmemiş toprakaltı sürgünlerinin
hasat edilmesiyle "üçüncü tür" Beyaz Kuşkonmaz elde edilmiş olur. Biz
Eskişehir-Laçin’de mor ve yeşil kuşkonmaz üretiyoruz. Beyaz kuşkonmazları ise
Silivri'deki tesisimizde üretiyoruz. Günümüzde Türkiye’de de özellikle büyükşehirlerde
kuşkonmazın tüketici nezdinde bilinilirliği oldukça yüksek. Ancak ithalat maliyetlerinin
yüksekliğiyle fiyatı çok yüksek olan kuşkonmaz yerine yerli üretimi arttırarak
daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabiliriz. Türkiye aslında coğrafi yapısı ve iklimiyle
kuşkonmaz üretimi için bir cennettir. Uzun sezon ve farklı iklimleri barındıran
coğrafyasıyla verimli ve uzun sezon üretime uygundur. Bundan sonra artık başka üreticilerin
de ilk yıllarındaki zorlukları bizim desteğimizle göze alıp kuşkonmaz üretimine
başlamalarını ve bu ürünün büyük bir kesime sürdürülebilir olarak gelir
getirici, toprakla uzun dönem bir ilişki sağlayan, doğaya saygılı ve onunla
barışık bir sektörünün oluşmasını diliyoruz” dedi.
NOMAD HAKKINDA
Nomad Gıda Tarım
Turizm San.Tic. Limited Şirketi 2003 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Halen İstanbul
ve Eskişehir'de 50 hektar alanda İyi Tarım Uygulamaları standartlarında kuşkonmaz
üretimi yapmaktadır. Üretimde ısıtmalı topraksız sera, örtü altı, açık tarla
gibi farklı teknikler kullanılmaktadır.
Nomad; Muğla,
Silivri, Laçin, Ödemiş, Beypazarı gibi birçok bölgede bağımsız üreticilere destek
vermekte ve bu yörelerde kuşkonmazın alternatif ürün olarak gelişmesi için çaba
sarfetmektedir.
KISACA KUŞKONMAZ
Antik Yunan
ve Roma imparatorluğunda kuşkonmaz besin değeri ve şifalı özellikleri sebebiyle
yetiştirilmiştir.16.yy'dan itibaren Fransa ve İngiltere'de popülaritesi artmıştır.
İlk yerleşimcilerle de Amerika'ya kadar ulaşmıştır. Avrupa'da kuşkonmaza “kralların
yemeği” denir. Fransa Kralı 14.Louis daha uzun bir süre kuşkonmaz yiyebilmek için
ilk özel ısıtmalı seraları yaptırmıştır. Günümüzde kuşkonmaz neredeyse tüm dünyayaya
yılmıştır. Dünyanın bir numaralı üreticisi Çin. Onu ABD'ye ihracatta başı çeken
Peru izliyor. Kuşkonmazı en çok tüketenler ise Almanlardır. Kültüre alınmış kuşkonmaz
Yunanistan'da neredeyse hiç tüketilmezken, 10.000 hektar alanda üretilmekte ve bu
üretimin çok büyük bir kısmı Almanya'ya ihraç edilmektedir.
KUŞKONMAZ
ÜRETİMİ
Kuşkonmaz tohumundan
elde edilen kuşkonmaz fideleri tarlalara dikilir. Fideler 2 yıl bakımdan sonra üç
yaşlarında azar azar ürün vermeye başlarlar. Her bahar toprağın belli bir ısı
derecesine ulaşmasıyla uyanan kuşkonmaz kökleri sürgün vermeye başlar. Daha çok
Avrupa’da kültürü yapılan kuşkonmazın çeşitleri doğal olarak oraların iklimine göre
ıslah edilmiş çeşitleridir. Avrupa'da sezonu kısadır, yaklaşık 2ay sürer,Türkiye'de
ise yazların daha uzun olması sebebiyle daha uzun bir dönem ürün alınabilir.
TÜRKİYE’DE
İLK KUŞKONMAZ ÜRETİMİ
Kültüre alınmış
kuşkonmazın ülkemizde ilk kez yetiştirilmesi Cumhuriyet’in kuruluş döneminde
olmuştur. Mustafa Kemal, muhtemelen ataşe-askerlik yıllarında Orta Avrupa’da tanıdığı
kuşkonmazı sevip peşine düşmüş ve İlk kuşkonmaz yetiştirme girişimi Atatürk’ün isteği
üzerine Avrupa’dan kuşkonmaz tohumu getirilmesiyle Yalova Devlet Çiftliği’nde yapılmış.
KUŞKONMAZIN
BESİN DEĞERİ
Kuşkonmaz, A,
B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin, lifli bir sebzedir. Folikasit, fosfor
ve potasyum içerir. Kuşkonmaz bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücüdür. Kum döktürücü
etkisi vardır. Gözlere de iyi gelir. Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği
olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırır. Kuşkonmaz eski çağlardan beri afrodizyak
olarak bilinir.
DOĞRU
KUŞKONMAZ PİŞİRME
Beyaz kuşkonmazları
ucu dışında tamamı, yeşil kuşkonmazın ise alt 1/3'lük kısmının kabuğu soyulur.
Diplerinden 2cm kadar bir kısmı kesilerek atılır. Kuşkonmazlar tuzlu kaynar suda
en fazla 7 dakika haşlanır. Daha sonra suyu süzülüp, soğuk veya buzlu suya alınarak
pişme süreci durdurulur. Mor kuşkonmazların şeker içeriği daha fazla olduğundan
çiğtüketime daha uygundur veya çok az pişirilebilir.
YUMURTALI KUŞKONMAZ
MALZEME:
6 sap kuşkonmaz
1 orta boy soğan
2 yumurta
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların dibindeki sert kısmı elle kırıp ya da
kesip atın. Kalan kısmını iri parçalara bölün. İnce doğranmış bir soğanı
zeytinyağında kavurun. Sonra kuşkonmazları ekleyin ve diriliğini kaybetmeden
soğanla çevirerek pişirin. 2 yumurtayı beyazları ile birlikte tuz ve karabiber
ile çırpın ve tavaya ekleyin. Birlikte 1 dakika pişirip sıcak olarak servis
edin.
Not: Bu tarif yabani kuşkonmazın Ege ve Akdeniz
bölgelerimizde en çok tercih edilen tüketim şeklidir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)