Search This Blog

Thursday, February 27, 2020

Kandil günlerine özel irmik helvası

BALLI SÜTLÜ İRMİK HELVASI

Gerekli malzeme:
2 su bardağı irmik
100 gr tereyağı
1 kahve fincanı iri çekilmiş fındık veya kırık badem
Şerbet için:
1,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
1,5 kahve fincanı bal
* Tereyağını tavada eritip fındıkları ilave edin ve 1-2 dakika kavurup irmiği ilave edin. İrmik renk alıp kokusu çıkıncaya kadar devamlı karıştırarak orta-kısık ateşte kavurun.
·        Küçük bir tencerede sütü ısıtın (sıcak olmalı, ancak kaynamamalı). Yarım bardak su ile balı karıştırıp süte ilave edin.
·        Kavrulmuş irmiğe ballı sütlü şerbeti yavaş yavaş ekleyin. Bir yandan da ağır ağır karıştırmaya devam edin. Şerbetin tamamını çekince helva kıvamını alacaktır.
·        Sıcakken şekillendirip servis tabaklarına alın. Fındık ve tarçınla süsleyip servis yapın. Ufalanmış görüntülü helva seviyorsanız. Tavada soğumaya bırakın. Soğuyunca kaşıkla kesip kesip alarak helvayı dağıtıp ufalanmış hale getirebilirsiniz.
** Mutfaklara şeker girmeden once tüm tatlılarda, helvalarda, şerbetlerde bal kullanılırmış. Hem lezzetinden hem de tatlılara kattığı yumuşak kıvam, parlaklık ve besin değerinden faydalanmak için balı, doğru kullanmak çok önemli.

No comments: