İŞİN SIRRI...

MUTFAKTA İŞİNİZE YARAYACAK PRATİK PÜF NOKTALAR...


* Mutfağınızda hamur işlerinde kullanılmak üzere cam veya gıdaya uygun malzemeden yapılmış bir hamur kabınız olsun.

* Hamur işlerinde başarı için ölçüler önemli. Bu nedenle un, yağ, şeker gibi malzemeleri ölçerken aynı su bardağını, aynı fincanı veya kaşığı kullanın.

* Beklemesi gereken hamurların üzerini örtmek için temiz ve pamuklu bir hamur beziniz elinizin altında olsun.

* Hamuru bekletirken dış kısmının sertleşerek kabuklanmaması için üzerini nemli bezle örtün.

* Mayalı hamurları kabarıncaya kadar bekletirken ortamın oda sıcaklığından daha sıcak olmasına dikkat edin. Bu nedenle soba veya kalorifer yanında bekletin. Bu mümkün değilse fırını 50 dereceye getirip 5 dakika ısıtın. 5 dakika kadar bekleyip hamuru fırının içinde mayalanmaya bırakın. Hatta fırınınızın yoğurt mayalama ayarı varsa onu da kullanabilirsiniz.

* Un, kabartma tozu, maya, süt ve yumurtanın taze olmasına dikkat edin. Kullanım tarihi geçmiş olan maya ve kabartma tozları hem hamura acılık verir hem de istenilen sonuç elde edilemez.

* Fırın sıcaklıklarına ve fırınınızın pişirme şekline dikkat edin. Eğer alttan ısıyı fazla veriyorsa tepsiyi önce orta bölmede 10 dakika pişirin, sonra üst bölmeye alıp pişirmeye devam edin. Isısı üstten fazla geliyorsa, yine önce orta, sonra alt bölmeye alarak pişirme dengesini sağlayın.

* Kek hamuru tarzındaki hamur işlerinin pişip pişmediğini kontrol etmek için çöp şiş, kürden veya ince uçlu bir bıçak kullanabilirsiniz. Pişme süresinin sonlarına doğru kekin orta kısımlarına doğru kürdanı veya bıçağın ucunu hızlı bir hareketle batırıp çıkarın. Eğer hamur yapışmış olarak çıkarsa heniz pişmemiş demektir. Temiz çıkarsa pişmiştir.

* Hamur işlerinde başarı için fırın sıcaklığı çok önemli. Hamurunuzu hazırlamaya başlarken fırını çalıştırın ve istenilen dereceye ayarlayarak ısıtın. Fırın tam olarak ısınmadan hamuru fırına koymayın.

* Hamuru fırına verdikten sonraki ilk 10-15 dakika içinde fırın kapağını asla açmayın. İlk kontrolü 15 dakika sonra yapın ve asla sık sık açıp bakarak fırının ısısını kaybettirmeyin.

* Margarin ve tereyağın tazeliğini korumak için buzdolabında ve kendi ambalajında saklayın.

* Margarinin oda sıcaklığında yumuşaması için hamuru yapmadan en az 1 saat kadar önce buzdolabından çıkarın. Mikrodalga fırınınız varsa donuk ürün çözme programında 2 dakika çevirerek yumuşatabilirsiniz.

* Margarini erimiş olarak kullanacaksanız çok kısık ateşte eritin ve biraz ılındıktan sonra hamura ekleyin. Eritmeden önce küçük parçalar halinde kesin.

* Yaş veya kuru mayayı ılık su veya ılık sütte 1 çay kaşığı şeker ekleyerek eritin ve 10 dakika beklettikten sonra una ekleyin. Mayalanmayı sağlaması bakımından önemli.

* Yumurta akını çırparken bir tutam tuz eklerseniz daha iyi kabarır.

* Merdane ya da oklava ile hamur açacağınız zaman, hamurun yapışmaması ve düzgün açılması için zemini unlayın. Ara sıra merdaneyi ve hamurun üzerini hafifçe unlayın.

* Kek hamuru tipindeki sıvı hamurları mikserle çırpın. Mikser yoksa tel çırpıcı kullanın ve hamurun iyi kabarması için sürekli aynı yönde karıştırın. Un ekledikten sonra mikser kullanmayıp spatula ile yavaşça kırıştırın.

* Yumurtaları buzdolabında ve sivri kısmı altta kalacak şekilde muhafaza edin. Böylece yumurtadaki hava boşluğu büyümez ve daha uzun süre taze kalırlar.

* Hazırladığınız, keklerinizi taze olarak saklamak için iyice soğuduktan sonra alüminyum folyo ile kaplayın.

* Kurabiyeleri, tazeliğini muhafaza etmesi için ağzı kapanan metal kutu veya cam kavanozda saklayın.* Böreklerin tazeliğini koruması için soğuduktan sonra üzerini streç folyo ile kapatın.

·         Kestaneleri pişirmeden önce bir saat kadar suda bekletirseniz kabukları daha kolay ayrılır.
·         Ceviz, fındık, badem gibi doğal kuru meyveler oda sıcaklığında çok çabuk bozulur ve böceklenme yapar. Kavanoza koyup buzdolabında veya ısı almayan serin bir kiler dolabında saklayın.
·         Kişniş, keten tohumu, kakule gibi baharatları öğütmek için evinizde kahve değirmeni tarzında bir değirmen bulundurun. 

·         Pişireceğiniz etleri yumuşatmak için sütte bekletebilirsiniz. Etleri bir miktar süte yatırıp üzerine kaplayın ve 2 saat kadar buzdolabında tutun.

·         Evde yoğurt mayalamak için cam şişelerde satılan günlük pastörize süt kullanın.
·         Yoğurt mayaladığınızda buzdolabında koymadan önce tamamen soğuyup soğumadığına bakın. Eğer hala elinize sıcağa yakın bir ılıklık geliyorsa tamamen soğuyunca dolaba koyun. Aksi halde yoğurdunuz sulanma yapabilir.

·         Elinizdeki, bıçağınızdaki sarımsak soğan kokusunu gidermek için biraz limon suyu veya sirke kullanın. Sonra durulayın. 

·         Pilav yapacağınız pirinci soğuk su ile ıslatıp 10 dakika bekletmeniz yeterlidir. Yıkayın ve tamamen süzün.

·         Beşamel sos yaparken renginin beyaz kalması için tereyağını yakmadan eritin ve unla yağı çok üzün süre kavurmayın. Soğuk süt kullanın. İçine karabiber atmayın.

·         Yoğurtlu, yumurtalı çorba terbiyelerinin kesilmemesi için sıcak çorba suyu ile ılıştırmadan tencereye eklemeyin. Çorba suyundan birkaç kepçe alıp terbiyeye karıştırın. Sonra ılınmış terbiyeyi çorbaya ekleyin. 

Yumurtanın mutfakta kullanım alanı çok geniştir. Bağlayıcı olarak pek çok yemekte, soslarda ve tatlılarda kullanılır. Pastacılığın un, yağ, şekerden sonra gelen ana malzemesidir. Besin değeri yüksek bir protein kaynağıdır.
 
Omletler, mücverler, krepler, sahanda çeşitleri; Domatesli, soğanlı, otlu kavurmaları;
Katı haşlanmış yumurtanın kullanıldığı salatalar; çorba terbiyeleri; köfteler, pane yapma; çılbır. Börek sosları, hamur işlerinin üzerlerinin kızartılması ve parlatılması; şerbetli hamur tatlılarından kuru hamur işlerine kadar mutfakta hemen hemen tüm alanlarda kullanılır. 




Hiç yorum yok: