Pazar, Nisan 04, 2021

Bağışıklığınızı Güçlü Tutmak için C Vitamini Takviyesi Alın


Suda çözünen vitaminler arasında yer alan C vitamini, immün sistemin kuvvetlenmesine yardımcı olurken; aynı zamanda yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına da destek oluyor. Mevsim geçişlerinde, bağışıklığı güçlü tutmak için C vitamini takviyesi alınması gerektiğinin altını çizen Eczacı Ayşen Dincer,  
4 Nisan C Vitamini Günü özelinde önemli bilgiler paylaşıyor.

Düzenli ve doğru beslenememek, günlük vitamin ihtiyacının tam olarak karşılanamamasına sebep oluyor. Suda çözünen ve vücutta depolanmayan bir vitamin olduğu için günlük C vitamini ihtiyacının karşılanmasında, takviye alınması gerekliliğini savunan Eczacı Ayşen Dincer, C vitamini eksikliğinin, kişilerde; yorgunluktan eklem ağrılarına, diş eti kanamasından yaraların geç iyileşmesine kadar birçok sorun doğurduğunu belirtiyor. 

Günlük ihtiyacınız kadar C vitamini desteği alın

Özellikle mevsim geçişleri ve dengesiz hava şartlarına bağlı olarak artan; grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak ve bağışıklığı güçlü tutmak için C vitamininin büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Ayşen Dincer, hastalanmadan önce önlem alınması gerektiğini vurgulayarak şunları söylüyor: ‘’Sağlıklı bir yaşam sürmek ve bağışıklığı her daim güçlü tutmak için düzenli ve sağlıklı beslenmek gereklidir. Günümüzde, tükettiğimiz gıdaların besin değerlerinin düşük olması nedeniyle; ihtiyaç duyduğumuz vitamini dışarıdan belirli desteklerle karşılamak durumunda kalıyoruz. Mevsimsel değişikliklerle de ihtiyaçlarımız doğru oranda artıyor. Multivitamin kullanıyor olsak da yeterli dozda C vitamini alamadığımızı söyleyebilirim, günlük 1000mg dozluk ihtiyacın tamamlanması için C vitamininin ayrıca alınıyor olması gereklidir. C vitamini, aynı zamanda suda çözünen bir vitamindir. Yani vücutta depolanamaz, her gün yeniden vücuda alınması gerekir.’’

C vitamini ile daha enerjik hissedin

Özellikle kemiklerin ve cildin fonksiyonlarının devamı için gerekli olan kolajen oluşumunda görev alan C vitamini aynı zamanda; kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı oluyor. Çinko ile birlikte kullanıldığında bağışıklığı daha da güçlendiren vitamininin; yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilere iyi geldiğini söyleyen Ayşen Dincer, C vitaminin diğer faydalarını şöyle sıralıyor:

  • C vitamini bir antioksidandır. Bu özelliği ile serbest radikallerin vücudumuza verdiği zararları geciktirir ve önler. 
  • Demir emiliminde de C vitaminin önemi çok büyüktür, birlikte alındığında demirin etkinliğini arttırır. 
  • Ayrıca enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur, yorgunluğu ve bitkinliği azaltır.

Pazartesi, Mart 15, 2021

 

Balparmak’a Kadın Tüketicilerden Büyük Ödül

 

Kurulduğu günden bu yana bal ve arı ürünlerini en doğal ve sağlıklı haliyle sofralara taşıyan Balparmak, Arıcılık Akademisi projesiyle Kadın Dostu Markalar Platformu tarafından düzenlenen “Kadın Dostu Markalar 2021 Tüketici Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Haberin devamı için: ➡️➡️https://chefsdergisi.blogspot.com/p/guncel-haberler-bultenler.html

 Urla'da coğrafi işaretli "sakız enginar" hasadı devam ediyor. 

Sakız enginarının özellikleri nelerdir? İzlemek için linke tıklayınız. https://youtu.be/KkT0IccfGDA 

Çarşamba, Şubat 10, 2021

Mutfaklarda Meksika havası esecek!

 Aztek ve Mayalara uzanan köklü tarihini, renkli kültürünü ve dünya mutfakları arasında apayrı bir yere sahip birbirinden özel lezzetlerini ülkemize taşıyan Ranchero, yeni bir hizmet başlatıyor. Mekan, çok sevilen soslarından özel tarifli içeceklerine, mısır cipslerinden tortillalarına kadar her biri el yapımı ve kendi üretimi olan mutfak ürünlerini Ranchito markası altında satışa sunacak. Okyanus ötesi lezzetleri mutfaklarına taşımak isteyenler, Ranchito ürünleriyle birbirinden özel tarifleri evlerinde hazırlayabilecek.  

 

Meksikalı & Türk bir ailenin işlettiği Ranchero Restaurant, misafirlerini İstanbul’un her iki yakasında Suadiye, Watergarden Avm ve Nişantaşı Reasürans şubeleri ile Ankara Maidan’da yeni açılan mekanında ağırlıyor. Şehrin Meksikalısı şimdi, en özel lezzetlerini Türkiye’nin her yerine ulaştırabilmek için yeni bir oluşuma gitti. İlk etapta mekanın çok sevilen acı salon sosu, günlük üretilen tortilla ekmekleri ve tarifi işletmeci ailenin Meksika’da yaşayan büyükannelerine ait özel bir içecek olan Ranch kokteylinin satışı başlıyor. Ranchito markası altında üretilen bu özel Meksika lezzetlerini mutfaklarına taşımak isteyenler, Ranchero şubelerinden, online kanallardan ve Instagram hesabından çok yakında alışveriş yapabilecek.

RANCHERO Hakkında: Dilimizde “Meksika yerlisi” anlamına gelen RANCHERO, Tanyeri ve Gonzalez ailesi tarafından işletiliyor. Meksika’dan Türkiye’ye uzanan tutkulu bir aşk hikayesinden doğan mekan,  kökleri Aztek ve Mayalara uzanan binlerce yıllık Meksika mutfağının orjinal tariflerini ve bu ülkenin kültürünü İstanbullularla tanıştırmak üzere ilk restoranını 2005 yılında Suadiye’de açtı. Geleneksel lezzetlerini Avrupa Yakası’na da taşımaya karar veren Ranchero, kuruluşunun 5. yıldönümünde ikinci restoranını Nişantaşı Reasürans Çarşısı’nda açtı. Suadiye’ye gelen misafirlerini daha geniş ve rahat bir ortamda ağırlamak üzere 2017 yılında Cadde’deki yeni yerine geçen mekan, sevgiyle büyümesini sürdürerek üçüncü şubesini Ataşehir Watergarden AVM’de hizmete soktu. Meksika’nın renkli kültürünü, sıcak ambiyansını ve muhteşem tatlarını son olarak Başkent’e taşıyan Ranchero, 2020 yılı Haziran ayından itibaren Maidan Avm’de Ankaralı misafirlerini ağırlamaya başladı. Mekan şimdi de Ranchito isimli yeni markası üzerinden, mutfakta kullanılan en özel ürünlerini Türkiye’nin her yerindeki Meksika yemeği severlerle buluşturuyor.



                                                                                                                                                                          

Salı, Ekim 20, 2020

 MASKEDE SONBAHAR RİSKLERİNE DİKKAT!


Maske yağmurla ıslandığında koruyuculuğu kayboluyor!

NEMLENDİĞİNİ HİSSETTİĞİNİZDE MASKENİZİ DEĞİŞTİRİN!

Sonbahar yağmurlarının etkisini göstermeye başladığı bugünlerde, Covid-19 pandemisi ile mücadelede kritik öneme sahip maskeler ister istemez yağmurdan nasibini alıyor! Hal böyle olunca akıllarda ‘acaba koruyuculuğu azalıyor mu?’ sorusu beliriyor. Bu sorunun yanıtı ne yazık ki ‘Evet!’…Acıbadem Taksim Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, “Bütün maskeler yağmurla temas ettiğinde ya da nemlendiğinde dayanıksız hale geliyor ve koruyuculuğu tamamen gidiyor” uyarısında bulunuyor. Cerrahi maskelerin etkinliklerinin; nemlenmediği ıslanmadığı koşullarda 4 saat sürdüğünü belirten Prof. Dr. Çağrı Büke, buna karşın öksürük ya da aksırık ile nemlenmesi ya da ıslanması halinde ise yeni takılmış bile olsa değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Haberin detaylarıhttps://chefsdergisi.blogspot.com/p/saglik-olsun.html

Cuma, Ekim 16, 2020

 Duru Bulgur’dan “Dünya Gıda Günü’nde” sağlıklı beslenme çağrısı


“Yeni normalde baklagillere büyük iş düşüyor”


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Dünya Gıda Günü’nde bu yıl “Büyütelim, Besleyelim; Hep Birlikte Sürdürelim” mesajını paylaşırken, Türkiye’de bulguru sofralara en sağlıklı haliyle kazandırmayı hedefleyen Duru Bulgur’dan da “Sürdürülebilir bir tarım ve sağlıklı bir gelecek adına baklagillerin daha fazla tüketilmesi” çağrısı geldi. 
Haberin devamı için 
https://chefsdergisi.blogspot.com/p/sektor.html





Perşembe, Ekim 15, 2020

Renk, lezzet, sağlık hepsi bir arada balkabağında

 Sonbaharla gelen turuncu lezzet



Balkabağı deyince pek çoğumuzun aklına Külkedisi Cinderella’nın sihirli arabası gelir. Bal kabağının bir diğer adı Kestane Kabağı. Tüm dünyaya anavatanı Güney Amerika’dan yayılan bal kabağı ve kabakgillerin, Anadolu topraklarında da her cinsi yetişiyor. Çorbasından tatlısına dünya mutfaklarında kendine yer bulan bal kabağının şu sıralar tam zamanı…

Masallara konu olması boşuna değil elbette.. Her ülkede kendine özel bir yer bulan balkabağı yerine göre bazen meyve bezen sebze olarak rol oynuyor. 31 Ekim Cadılar Bayramı’nın simgesi ve baş rol oyuncusu olan bal kabağının içi oyulur, kabuğuna gülen surat yapılır ve içinde mum yakılır. Bal kabağı, Amerika’da ve Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de çok farklı şekillerde pişiriliyor. Ekim ayı gelince lahana, karnabahar,  balkabağı ve kestane, yan yana tezgahlarda sıralanırken adeta mevsimin sonbahar olduğunu, kışın yaklaştığını haber verirler.

Çiğken hafif şekerli olan tadı piştiğinde daha da güçlenir. En çok da tatlısı yapılan bal kabağı çorbalarda,  bazı pasta kremalarında, tartlarda kullanılıyor. Cevizli ve hafif şerbetli yufka tatlısı da yapılan bal kabağı pirinç pilavına da çok yakışıyor. İtalyanların içi bal kabağı püresi ile doldurulmuş tortellini veya ravioli taze makarnaları ünlüdür. Kremalı ve muskatlı balkabağı çorbası da İtalyan mutfağının bal kabaklı lezzetlerindendir. Sturbucks Coffe menüsünde bile Pumpkin Spice Latte var. Gençler bal kabağı tadını seviyor diye düşündüm. 

Bal Kabağı, çok çeşitli şekillerde ve kabuk rengi de bazen beyaz bazen koyu yeşil ya da sarı tonlarında olabiliyor. Bu nedenle de kabakların şeklini ve büyüklüğünü tanımlamak pek mümkün değil.  Bal kabağının dışı kalın ve kaba bir kabukla kaplıdır. Etli iç kısmı ise yumuşaktır, sarıdan koyu turuncu renge kadar tonları değişir. İçinden iri ve beyaz çekirdekleri çıkar. Yapısı bol liflidir ve yüksek oranda betakaroten, potasyum ve C vitamini içerir. Kuruyemiş olarak yediğimiz kabak çekirdekleri için yetiştirilen kabağın cinsi ile tatlısını yaptığımız kabak aynı cins değil. Nevşehir, Ürgüp’te tarlalarda gördüğüm çekirdek kabağı denilen cinsi tam yuvarlak değil. Daha uzunca bir yapıda ve daha küçük boyda. Ancak içinden bol miktarda çekirdek çıkıyor. Ürgüp’ün sütle kavrulmuş kabak çekirdeği de yöreye özgü en özel tatlardan birisidir. Bu kabağın etli kısmından da kireç kaymağında bekletilerek parlaklık kazandırılan ‘köfter’ ya da ‘köftür’ denilen kışlık bir tatlı yapılır. Türkiye’de balkabağı deyince ilk akla gelen bölge Adapazarı, Bolu, Düzce. Adapazarı kabağı büyüklüğü, rengi ve lezzeti ile tatlıcılıkta özellikle tercih edilir. 

Balkabağı tatlısının klasik pişirilme şekli; kabuğu soyulup iri paçalar halinde kesilmiş kabağın şekerle birlikte piştikten sonra biraz da fırınlandıktan sonra üzerine ceviz ve kaymak ilave edilerek sunulmasıdır. 
Kabak tatlısını yıllar önce şeker yerine dut pekmezi ile pişirmeyi denemiş ve harika sonuç almıştım. Sonra pekmezli kabak tatlısını, sunduğum yemek programlarında da pişirdim. Şimdilerde ise moda oldu. Bal kabağı çorbasını İtalyanlar süzme çorba kıvamında yaparlar.  Bizim mutfağımızda ise küçük küpler halinde doğranır ve sütlü çorba olarak pişer. Çorbalık kabak olarak da söylenen bu balkabağının cinsi daha az tatlıdır, yani şeker oranı daha düşük, rengi daha açık turuncu sarı arasındadır. Eskiden annemin çocukluğu zamanında balkabağının az süt eklenerek pirinçli yemeği yapılırmış. Bal kabağı; lezzet olarak cevizle, kestaneyle, hindistancevizi, krema ve ekmezle çok yakışır.  Sütlü kabak çorbasıcevizli kabaklı kek ve kabak tatlısı tariflerini de sizler için hazırladım. Deneyen okurlarımıza şimdiden afiyet olsun. 

Şifalı ve diyet için ideal balkabağının faydaları:

Lezzetinden bahsedip faydalarını saymadan geçmek olmaz tabii ki. 1800 yıl önce yaşamış olan Bergamalı ünlü hekim Galen ve 800 yıl önce yaşamış olan Buharalı ünlü Türk hekimi İbni Sina, balkabağının şifa veren özelliklerini kitaplarında pek çok kez anlatmış. Balkabağının en önemli özelliği; çok yüksek miktarlarda betakaroten içermesidir. Karoten, cildimizi ve tüm beden boşluklarını kaplayan, zey dokunun kendini yenilemesi ve onarması için gerekli bir vitamindir.
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için de betakarotengereklidir. Çünkü bağışıklık sistemimiz bizi her türlü mikrobik hastalıklara karşı koruyan sistemdir. Turuncu renkli bu sebze mineral bakımından da zengindir. Balkabağı; Demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Demir içermesi nedeniyle kansızlığı önlerBalkabağı, bilinen en güçlü antioksidanların bir çoğunu bir arada içermektedir.
Hem göz, hem de beyin sağlığı için mükemmel bir besindir. Şeker içermesine rağmen kalorisi çok yüksek değildir.  Bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler gıdalar ile alınan toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün, kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardım eder. Bu lifler bağırsak hareketlerini artırırlar. Hem bu etkisi hem de toksin emici etkisiyle balkabağı mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu kalkan oluşturur. Bol lif içeren sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo kontrolünde de önemi büyüktür. 

 

SÜTLÜ BALKABAĞI ÇORBASI

4 kişilik

 

4 su bardağı süt
2 kaşık pirinç

200 gr sarı kabak (bal kabağı)

Tuz

 

* Sütü tencereye alıp yıkanmış pirinci ekleyin ve ocağa koyun. Ilınmaya başlayınca soyulmuş ve küçük küpler halinde doğranmış kabağı ilave edin. Orta ateşte kabaklar ve pirinçler yumuşayana kadar pişirip servis yapın. * Trakya ve Orta Anadolu bölgesinde karşımıza çıkan sütlü kabak çorbasına bazı yerlerde 1-2 kaşık da şeker eklenir ve tatlımsı bir çorba olarak yenir.

Perşembe, Şubat 27, 2020

Kandil günlerine özel irmik helvası

BALLI SÜTLÜ İRMİK HELVASI

Gerekli malzeme:
2 su bardağı irmik
100 gr tereyağı
1 kahve fincanı iri çekilmiş fındık veya kırık badem
Şerbet için:
1,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
1,5 kahve fincanı bal
* Tereyağını tavada eritip fındıkları ilave edin ve 1-2 dakika kavurup irmiği ilave edin. İrmik renk alıp kokusu çıkıncaya kadar devamlı karıştırarak orta-kısık ateşte kavurun.
·        Küçük bir tencerede sütü ısıtın (sıcak olmalı, ancak kaynamamalı). Yarım bardak su ile balı karıştırıp süte ilave edin.
·        Kavrulmuş irmiğe ballı sütlü şerbeti yavaş yavaş ekleyin. Bir yandan da ağır ağır karıştırmaya devam edin. Şerbetin tamamını çekince helva kıvamını alacaktır.
·        Sıcakken şekillendirip servis tabaklarına alın. Fındık ve tarçınla süsleyip servis yapın. Ufalanmış görüntülü helva seviyorsanız. Tavada soğumaya bırakın. Soğuyunca kaşıkla kesip kesip alarak helvayı dağıtıp ufalanmış hale getirebilirsiniz.
** Mutfaklara şeker girmeden once tüm tatlılarda, helvalarda, şerbetlerde bal kullanılırmış. Hem lezzetinden hem de tatlılara kattığı yumuşak kıvam, parlaklık ve besin değerinden faydalanmak için balı, doğru kullanmak çok önemli.

Salı, Ocak 28, 2020

ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR



Yaşamın her döneminde önemli olan sağlıklı beslenme, çocuklar için anne karnında başlıyor ve 20’li yaşlara kadar devam ediyor. Küçük yaşlarda çocuklara kazandırılan yeme alışkanlıkları onların bütün hayatlarını etkileyebiliyor. Ne yazık ki çocuklar, gerek okulda gerekse marketlerde sürekli işlenmiş ve şeker oranı yüksek besinlere maruz kalıyor. Özellikle sömestr döneminde evde hazırlanacak sağlıklı atıştırmalıklarla çocukları bu gıdalardan uzak tutmak mümkün olabiliyor.Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Burcu Sel, sağlıklı beslenmenin çocukların gelişimindeki önemi hakkında verdiği bilgiler, besin grupları ve sağlıklı atıştırmalıklarla ilgili detaylar ve haberin devamı https://chefsdergisi.blogspot.com/p/saglik-olsun.html

Çarşamba, Ocak 22, 2020

Türkiye’nin ilk ve tek A+ üretim tesisi ile "Asiltane" zeytinyağları



Köklerinden gelen deneyim ve üretim gücüyle sektöre yeni bir soluk getiren Asiltane Zeytinyağları, lezzet tutkunlarını yepyeni bir deneyim ve keşfe davet ediyor. Ayvalık’ta yaptığı yatırımla 10 yıl önce sektöre giren Güven Asa Zeytinyağları, yeni markası Asiltane’yi tüketicilerinin beğenisine sunuyor. Türkiye’nin ilk ve tek A+ üretim tesisi ile sofralara keyifli bir lezzet sunan Asiltane, sağlıklı ürünleri ile gelecek nesillere de fayda sağlamayı hedefliyor. Haberin devamı 
https://chefsdergisi.blogspot.com/p/sektor.html

Kış günlerine özel iç ısıtan öneriler


Soğuk, yağmurlu ve kasvetli günlerde hamur işi ve tatlı gibi yüksek karbonhidratlı gıdaları daha çok canımız istiyor. Bunun nedeni havalar soğudukça vücut ısımızı koruyabilmek için daha çok enerjiye ihtiyaç duymamız. Ancak dikkat etmezsek bu besinler hızla kilo aldırabiliyor. Çözüm ise hem iç ısıtacak hem de vücudu yağlandırmayacak gıdalara yönelmekte. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Tamer bu gıdaları açıklıyor.



Havaların soğumaya başlamasıyla kıyafetlerimizle olduğu kadar yediklerimizle de ısınmak isteriz. Özellikle karbonhidrat açısından zengin gıdaları yeme eğilimimiz artar. Doğru gıdalara yönelirsek, kilo almadan iç ısıtan bir kış geçirmemiz mümkün. İş bu gıdalar:

1) Kırmızı Biber
Kırmızı ya da acı biber yemeklerimize lezzet katmakla kalmaz, içerdiği kapsaisin sayesinde metabolizma hızlandırıcı etkisiyle vücut ısısını da yükseltir. Ciddi bir mide-bağırsak sorununuz yoksa kahvaltıdaki yeşilliklerden başlayarak akşam çorbasına kadar her öğünde azar azar tüketmeniz içinizi ısıtmaya yardımcı olur.

2) Zencefil ve Tarçın
Enfeksiyonlardan korunmada, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve kilo kontrolünde önerilen zencefil ve tarçın özellikle metabolizma hızlandırıcı etkileri sayesinde vücudunuzu soğuk havaların etkilerinden korumaya destek sağlar. Bu iki baharatın antimikrobiyal özelliği vardır ve solunum yolu enfeksiyonlarının neredeyse salgın haline geldiği bu günlerde gün boyu çaya katılarak hastalıklardan korunmak mümkün olabilir.

3) Çay ve Ihlamur
Sıcak bir bardak çay soğuk günlerde iç ısıtmaya birebirdir. Aslında annelerimizin yaptığı gibi ıhlamur da çok iyi gider. Üstelik ıhlamur sıcak sıcak içildiğinde vücut ısısının korunmasına yardımcıdır. Boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığında limonlu ıhlamur önerilmesinin bir nedeni de içerdiği etken maddeler sayesinde viral enfeksiyonları iyileştirici özelliği olmasıdır.

4) Zerdeçal ve Karabiber
Eskiden Hint safranı olarak bilinen ve artık ülkemizde de çok yaygın bulunan zerdeçal, içerdiği kurkumin sayesinde hem bağışıklığı güçlendirir hem de antioksidan etkilere sahiptir. Artı vücut ısısını korumaya güçlü bir şekilde yardımcı olur. Soğuk kış günlerinde mutfağımızın bir köşesinde mutlaka biraz zerdeçal bulundurmakta fayda vardır. Ayrıca yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra antioksidan özelliğe de sahip olan karabiber, içerdiği piperin sayesinde kış aylarında vücudumuzu uyararak vücut ısısının korunmasına yardımcı olur.

5) Turunçgiller ve Yeşil Yapraklı Sebzeler
Ne zaman nezle grip olsak C vitamini alıp iyileşmeye çalışırız. Ama bağışıklık sistemimiz öyle çalışmaz. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması vücudumuzun hastalıklara karşı direncini elbette artırır ancak bunun için sadece hastalanınca değil düzenli olarak her gün ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar almamız gerekir. Vücut direncini artırmak için başta mandalina ve portakal gibi turunçgiller olmak üzere, taze meyve ve bol yeşil yapraklı sebzeler birebirdir.

6) Yumurta, Balık ve Süt

A vitamini bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkiye sahiptir ve bunu içeren havuç, yumurta, balık, ıspanak, mercimek, lahana ve süt ürünleri tüketmek vücut direncimizi artırmamıza yardımcı olur. Yumurta ve balık aynı zamanda güçlü omega-3 kaynaklarıdır. Bugün omega-3’ün düzenli ve yeterli miktarda alındığında vücudun pek çok sistemi gibi bağışıklık sistemine de destek olduğu araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Ancak omega-3’ün aktif formu bitkisel gıdalarda maalesef mevcut değil, semizotu gibi gıdalardaki aktif olmayan formu da vücutta aktif forma çok az dönüşüyor. O nedenle eğer gezen tavuk yumurtası ve haftada 3-4 porsiyon sağlıklı deniz balığı yiyerek omega-3 alamıyorsanız, güvenilir markaların omega-3 ürünlerini kullanabilirsiniz.

7) Ev yapımı Yoğurt, Kefir ve Turşu
Başta kefir ve ev yapımı yoğurt gibi fermente süt ürünleri olmak üzere probiyotik zengini gıdaları menülerinizden eksik etmeyin. Tüm doğal probiyotik gıdalar öncelikle bağırsak mikrobiyotasını güçlendirerek bağışıklık sistemini enfeksiyonlara dirençli hale getirir. Örneğin tuz miktarına dikkat edilerek ev yapımı turşu tüketmek grip ve nezleden önemli oranda korur.

8) Su
Bağırsak sağlığı için probiyotik gıdalar yanı sıra kabızlık sorununun yaşanmaması için her gün yeterli su ve lifli, posalı gıda tüketilmesi de çok önemlidir. Günde ortalama 8-10 bardak su için.

9) Yulaf Kepeği
Son yıllarda güçlü bir lif kaynağı olan yulaf kepeğinin içerdiği beta-glukan sayesinde hem bağırsak sağlığına hem de bağışıklık sistemine destek olduğuna dair araştırmalar yayınlanıyor. Yulaf kepeğinin kolayca tüketilmesi için hazır formları mevcut.

10) Et ve Bakliyatlar
Vücudumuzdaki pek çok enzim, hormon, hastalıklardan koruyan antikor gibi maddeler için protein olmazsa olmaz. O nedenle vücudumuzun daha çok karbonhidrata yöneldiği kış günlerinde bağışıklık sistemimizin düzgün çalışması için her gün yeterli protein almak gerekir. Her gün başta sağlıklı deniz balıkları ve yüksek protein içeren bakliyatlardan olmak üzere vücut ağırlığımızın kilosu başına yaklaşık 1 gr protein almak idealdir. Yağsız kırmızı et ve derisi alınmış beyaz et de aşırıya kaçılmadan ve dönüşümlü olmak üzere tüketilebilir. Herbalife.com.tr 

Herbalife Nutrition Ltd. hakkında
Herbalife Nutrition, “Daha sağlıklı ve mutlu bir dünya için” sloganını benimsemiş global bir beslenme şirketidir. 1980’den bu yana başta kilo yönetimi, takviye edici gıdalar, sporcu beslenmesi ürünleri ve cilt bakımı ürünleri ile insanların yaşamlarını değiştiren şirket, beslenme konusunda önemli bir görev üstlenmiştir. Herbalife Nutrition, bağımsız distribütörleriyle birlikte tüm dünyada yetersiz beslenme ve obezite, yaşlanan nüfus, hızla artan kamu sağlığı maliyetleri ve her yaştan girişimcilerin sayısındaki artış gibi sorunlara çözümler sunmayı hedeflemektedir. Herbalife Nutrition, çoğunluğu kendi tesislerinde üretilen üstün kaliteli ve etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış ürünleriyle, bağımsız distribütörlerinin bire bir danışmanlığı eşliğinde, müşterilerini daha sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzını benimsemeye teşvik eden bir yaklaşım benimser. Herbalife Nutrition'ın ürünleri 90’ı aşkın ülkede, yalnızca bağımsız distribütörler aracılığıyla tüketiciye sunulmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları da gerçekleştiren Herbalife Nutrition, ihtiyacı olan çocuklara yeterli ve dengeli beslenme imkanı sunmak amacıyla Herbalife Nutrition Vakfını (HNF) ve vakıf bünyesindeki Casa Herbalife programlarını desteklemektedir. Ayrıca, Herbalife Nutrition tüm dünyada 190'dan fazla seçkin sporcu, takım ve etkinliğin sponsorluğunu da gururla üstlenmektedir. Herbalife Nutrition, Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nin isim sponsorudur. Herbalife Nutrition'ın dünya çapında yaklaşık 8 bin 300 çalışanı olup, hisseleri New York Borsası'nda (NYSE: HLF) işlem görmektedir. Şirket 2018 yılında 4,9 milyar dolarlık net satış gerçekleştirmiştir. Herbalife International’a bağlı bir şirket olarak Türkiye’deki faaliyetlerine Mart 1998’de başlayan Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti., firmanın ürünlerinin Türkiye’ye ithalatını yapmaktadır. Herbalife Nutrition Türkiye, merkezi İngiltere Londra’da bulunan Uluslararası Beslenme Destek Ürünleri Dernekleri Birliği (IADSA) ’nın üyesidir. Türkiye’de ise Doğrudan Satış Derneği (DSD) ve Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD)’nin üyesidir.
Herbalife Nutrition, tüketiciyi korumada Altın Standart sunmaktadır. Daha fazla bilgi için Herbalife.com veya Herbalife.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Salı, Ocak 14, 2020

Bağışıklığı güçlendir, metabolizmanı mutlu et!

KIŞ AYLARINDA HANGİ BESİNLER METABOLİZMAMIZI MUTLU EDER?

Bitter çikolata ve nar ile kışı kilo almadan mutlu geçirin

Soğuk kış aylarında en sık görülen grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Beslenme düzenine dikkat edildiği sürece hastalıkları daha kolay atlatmak mümkün. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Diyetisyen Büşra Kaya, kışın bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını anlattı…

TOKSİK MADDELER ATILIR
“Öncelikle soğuk algınlığından korunabilmemiz için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlendirmenin yolu da antioksidanlardan geçiyor. En güçlü antioksidanlardan olan C vitamininden mutlaka yararlanmamız gerekir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinin yanında toksik maddelerin atılmasında da önemli rol oynuyor” diyen Diyetisyen Büşra Kaya, C vitamininden zengin besinleri şu şekilde sıraladı:
Kırmızı biber
Yeşil biber
Limon
Greyfurt
Mandalina
Portakal
Maydanoz
Kivi
Brokoli
Alabaş turpu
Çilek
Ananas

BİR BÜTÜN NAR YEMEK YERİNE SALATALARA SERPİŞTİRİN

"Kış mevsiminde daha çok kapalı ortamda vakit geçirdiğimiz için üzerimizde hep negatif bir enerji olur, evde daha fazla vakit geçirdikçe de can sıkıntısı başlar ve istemsizce kendimizi buzdolabının önünde bulabiliriz. “Kışın kilo alıyorum, yazın veriyorum” sorunun kaynağı burada başlıyor." Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Diyetisyen Büşra Kaya, kış mevsiminde kilo aldırmadan bizi mutlu eden o mucize besinleri anlattı…

Bitter Çikolata: Çikolatanın mutluluk verdiği hep söylenir. Tabii günlük tüketimde 1-2 parçayı geçmemek şartıyla! Bitter çikolataya süt ilave ederek kendinizi sıcak çikolatayla şımartabilirsiniz.

Semizotu: Omega3 içeriği yüksek olduğundan beyin yorgunluğunu alır ve aynı zamanda depresif durumunuzu dengeler. Zeytinyağlı bir semizotu ve yanında tüketebileceğiniz 1 su bardağı kadar yoğurt sizin için harika bir öğün olacaktır.

Nar: Antioksidan içeriğinin yüksek olması metabolizmamızı hızlandırırken aynı zamanda vücudumuzdaki serbest radikallerle de savaşarak bizi soğuk algınlığına karşı koruyacaktır. Bununla birlikte C vitamininin yüksek olması daha iyi bir ruh hali yaratacaktır. Yalnız meyve tüketimine içerdiği fruktoz miktarı yüzünden dikkat edilmesi gerekiyor. Yani 1 bütün nar olarak tüketmek yerine salataların üzerine serpiştirebilirsiniz.

Ispanak: Kış aylarının en sağlıklı sebzelerinden biri de hiç şüphesiz ıspanak. İçerdiği serotonin, folik asit ve magnezyum sayesinde gevşemenizi ve daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

NARLI AYVALI KIŞ ÇAYI
“Hem kış hastalıklarından korunmak, hem de depresif ruh halinden kurtulmak için soğuk kış günlerinde bize en iyi gelecek şey; sıcak bir içecekten başkası değildir” diyen Kaya, kış çayı tarifi paylaştı:
Ihlamur, Ayva, Nar, Limon, Kuru üzüm, Mürdüm eriği, Maydanoz, Elma, Tarçın kabuğu.  
Tüm malzemeleri 2.5 litre suda kaynattıktan sonra süzüp içebilirsiniz. Malzemelerin miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz ancak çok ekşi olmaması açısından narı yarım çay bardağı kadar koymanız yeterli olacaktır. Bu tarifin içine şeker koymadan sıcak ya da dilerseniz soğutulmuş şekilde tüketebilirsiniz

Pazartesi, Ocak 13, 2020

Profilo’dan Yepyeni Doğal Kurutmalı Bulaşık Makinesi


Kalabalık ailelerin de en büyük yardımcısı olan Profilo, hayatı kolaylaştıran yeni bir ürününü daha tüketicileriyle buluşturuyor. Yeni Profilo Bulaşık Makinesi, doğal kurutma özelliği ile bulaşıklarınızı hem daha iyi kurutuyor hem de enerji tasarrufu sağlıyor.

Ürünlerinde sunduğu seçeneklerle yaşamınızı kolaylaştıran Profilo Dayanıklı Ev Aletleri, şimdi de yeni bulaşık makinesindeki doğal kurutma özelliğinin getirdiği pratiklik ve fayda ile tüketicilerinin öncelikli tercihi olmaya devam ediyor.

Yeni BM6484MA model bulaşık makinesinde eco programının bitiminde makine kapağı otomatik olarak hafifçe açılıyor; içeride biriken sıcak hava dışarı çıkıyor ve soğuk hava içeri giriyor. Böylece yıkanmış olan bulaşıklarınız için doğal yolla bir kurutma sağlanıyor. Aynı zamanda da “program bitti, hemen gidip makinenin kapağını açmalıyım ki yıkanmış bardaklar, tabaklar, kaşık çatallarda leke oluşmasın” telaşı ortadan kalkıyor. www.profilo.com/online-satis adresinde sizleri bekliyor. Profilo Dayanıklı Ev Aletleri 1995 yılından beri uluslararası BSH Grubu’nun güçlü ve köklü yerel beyaz eşya markasıdır. www.profilo.com.tr

Pazartesi, Ocak 06, 2020

Dr. Oetker Karışık Meyve Parçaları

Tariflerinize daha da etkileyici görünüm ve lezzet sağlamak için Dr. Oetker Dekor Serisi’ne şimdi de üzüm, kayısı, incir ve portakal kabuğu gibi kuru meyvelerden oluşan Dr. Oetker Karışık Meyve Parçaları eklendi.

Dr. Oetker Karışık Meyve Parçaları’nı kek, muffin, kurabiye, parfe, dondurma, pasta, cupcake, sütlü tatlılar, aşure, meyveli yoğurt, sütlü meyveli yulaf gibi tariflerinizde kullanmanız mümkün.
Pişmeli tariflerinizde meyve parçalarını doğrudan kullanabilir, pişirmeden hazırlanan tariflerinize eklemeden önce 5-10 dakika suda bekletip süzdükten sonra meyve parçalarını ilave edebilirsiniz.

Dr. Oetker Karışık Meyve Parçaları ile ilgili daha fazla kullanım önerisine www.droetker.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Dr. Oetker ürünleri ve tarifleri hakkında bilgi almak veya hazırlama / pişirme ipuçlarına, püf noktalarına ulaşmak isteyenler 0 800 / 415 98 04 veya 0 850 222 98 04 no’lu Ücretsiz Danışma Hatları’nı arayabilirler ya da www.droetker.com.tr internet adresine başvurabilirler.

Pazartesi, Aralık 23, 2019

KIŞIN CİLT KURULUĞUNA KARŞI 12 ÖNEMLİ KURAL


Ciltte kuruluk, pullanmalar, çatlamalar, kızarıklık, lekelenmeler… Kış mevsimini belirgin olarak hissettiğimiz bugünlerde soğuk hava cilt sağlığımızı epey olumsuz etkiliyor. Özellikle dış ortama açık olan yüzde ve ellerde kuruluk ile hassasiyet en sık karşılaştığımız sorunlar. Kış aylarında ciltte oluşan kuruluğun en önemli nedeni ise; koruyucu bariyerinin hasarlanması sonucunda cildin su tutma kapasitesinin azalması. 
Rüzgar, nemsiz ve sıcak ortamlar şikayetlerin daha da belirginleşmesine yol açıyor. Bunun yanı sıra, sıcak suyla el yıkama, hamam ve sauna kullanımının artması, cildi kurutan giysiler, duş süresinin uzaması, kese-lif kullanımı ile cildin bariyerini bozan hijyen malzemeleri de sorunları artıran diğer nedenleri oluşturuyor. Peki soğuk kış aylarında nemli, parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız? Acıbadem Fulya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Şule Albayrak cildinizi soğuk havalarda korumanın yollarını anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu. Haberin devamı için https://chefsdergisi.blogspot.com/p/saglik-olsun.html