Bu tur’da, Ülkemizin önemli kültür miraslarını barındıran bu Anıt Kent’imizde iki gün süresince başta, Mimar Sinan‘ın “ustalık eserimdir” dediği ve 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Selimiye Camii, Külliyesi ve Selimiye Arastası olmak üzere, Semiz Ali Paşa Çarşısı, Bedesten, Rüstem Paşa Kervansarayı Muradiye Camisi, Üç Şerefeli Camii, Stevi Georgi Kilisesi, Büyük Sinagog i Arkeologi ve Etnografya Müzesi,
GASTRONOMİ GÜNCEL HABER AKTÜEL GIDA MEKAN SEKTÖR YENİ ÜRÜN KADIN SAĞLIK MUTFAK GÜZELLİK YAŞAM SPOR BESLENME SEYAHAT YEMEK TARİFLERİ
Cuma, Ocak 13, 2017
Gezgindamaklar ile Edirne'de tarih ve lezzet turu...
Bu tur’da, Ülkemizin önemli kültür miraslarını barındıran bu Anıt Kent’imizde iki gün süresince başta, Mimar Sinan‘ın “ustalık eserimdir” dediği ve 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Selimiye Camii, Külliyesi ve Selimiye Arastası olmak üzere, Semiz Ali Paşa Çarşısı, Bedesten, Rüstem Paşa Kervansarayı Muradiye Camisi, Üç Şerefeli Camii, Stevi Georgi Kilisesi, Büyük Sinagog i Arkeologi ve Etnografya Müzesi,
Perşembe, Aralık 22, 2016
Gastronomi Randevusu
Pazar, Aralık 18, 2016
Balık Çorbası
BALIK ÇORBASI
6 kişilik
1 adet kırlangıç ya da levrek balığı
1 adet kuru soğan
2 adet defneyaprağı
3-4 tane top karabiber
1 adet havuç, 1 adet patates
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı un
Yarım limonun suyu
Tuz
Bir tencereye 6 bardak su, 1 bütün soyulmuş kuru soğan, 2 defne yaprağı ve top karabiberleri koyup kaynamaya bırakın. Su kaynadığında temizlenmiş bütün haldeki balığı tencereye bırakın. Tuz ekleyip 10-12 dakika kapağı kapalı olarak pişirin.
Balığı kevgirle sudan alıp soğumaya bırakın. Tenceredeki balık suyunu ince bir süzgeçten süzüp suyu yine aynı tencereye koyun.
Havuçları ve patatesleri minik küpler halinde doğrayıp balık suyuna ilave edin. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Bir kapta un ve limon suyunu biraz balık suyu ilavesiyle çırparak terbiyeyi hazırlayın. Kaynamakta olan tencereye ilave edin. Balıkların etlerini ayıklayıp maydanozu kıyın ve tencereye ilave edin. Bir taşım kaynatın. Tadını kontrol ettikten sonra sıcak olarak servis yapın.
* Başta Marmara Bölgesi olmak üzere Ege Bölgesi kıyı şeridinde de balık çorbası yapılır. Mevsiminde kırlangıç balığı ile yapılan balık çorbası diğer zamanlarda levrek, çipura gibi beyaz etli balıklarla da sebzeli ya da sadece meyaneli olarak pişirilir. Karadeniz mutfağında ise benzer şekilde Hamsi çorbası yapılır.
Çarşamba, Aralık 14, 2016
Salı, Aralık 13, 2016
Yılbaşı sofralarının geleneksel lezzeti hindi
Çarşamba, Kasım 16, 2016
Salı, Ekim 18, 2016
Doğadan’dan yeni bir lezzet; Zencefil-Ihlamur-Ballı
Cuma, Ekim 14, 2016
Türkiye’nin tarım alanları kararıyor
TEMA Vakfı 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde kömürlü termik santrallerin Türkiye’nin tarım arazilerine olan etkilerine dikkat çekti. Son 13 yılda 2,4 milyon hektar tarım arazisinin kaybedildiğine vurgu yapan TEMA Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar, “Bu rakam Türkiye’deki tarım topraklarının yaklaşık %10’una tekabül ediyor. Son dönemde benimsenen kömür odaklı enerji politikaları nedeniyle Türkiye tarımının geleceği için tablo karanlık görünüyor. Tarımsal açıdan önemli bölgelerimiz olan Adana, Çanakkale ve Konya Havzası büyük kömür yatırımları ile karşı karşıya. Kömür ve linyitle çalışan termik santrallerin insan sağlığına, doğaya ve tarım arazilerine verdiği zararlar büyük” dedi.
Pazartesi, Ekim 10, 2016
SAFRAN ÇİÇEĞİYLE , MOR, KIRMIZI, TURUNCU TARLALAR
VE ZAMAN HASAT ZAMANI
Safranbolu – Yörük Köyü
Bir çok Sonbahar yaşanmıştı Hasat Zamanı Safran Çiçeğinde... Yine Bir Sonbahar bereketini damlatırken yağmur damlaları, sararsa da yapraklar biraz daha, düşmüşken ayaklarınızın ucuna, hadi koşun, uzanın boylu boyunca Mor, Kırmızı , Turuncu tarlalara…
Safranbolu – Yörük Köyü
Duru Bulgur’dan ayın lezzeti: Aşure
Çarşamba, Ekim 05, 2016
PORTAKALLI AŞURE
AYVALI PORTAKALLI AŞURE
1 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ KURU FASULYE
1 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ NOHUT
4-5 TANE KURU İNCİR
7-8 TANE KURU KAYISI
1 ÇAY BARDAĞI KURU ÜZÜM
YARIM ÇAY BARDAĞI KUŞ ÜZÜMÜ
1 ADET PORTAKAL
1.5 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
ÜZERİNE SERPMEK İÇİN:
1. Buğdayı akşamdan ıslatıp sabahleyin suyunu süzün. Büyükçe bir tencereye koyup üzerini 3 parmak geçecek kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Buğdaylar yumuşayana kadar pişirin. Yıkanmış süzülmüş pirinci ekleyip pirinç yumuşayana kadar pişirmeye devam edin ( orta ateş)
2. Haşlanmış nohut, fasulye ve doğranmış (minik minik olsun) kuru kayısı, kuru incir ve üzümleri ekleyin. Karıştırın ve 5 dakika sonra küçük küp küp kesilmiş ayvayı ilave edin.
Çarşamba, Eylül 28, 2016
Okulların açılmasıyla birlikte özellikle okul çağındaki çocuklarda görülen hastalıklar da artıyor. Bu durumu önlemek için çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Ispanak, yumurta, mandalina, köfte, balık, bulgur, nohut..
Çocuklarınızın sağlığı için renkli de dengeli gıda almalarını sağlayın. http://chefsdergisi.blogspot.com.tr/p/guncel-haberler-bultenler.html