Perşembe, Aralık 01, 2011

Gülhanın mutfağından güvenilir tarifler...


www.gulhankara.com

KOLAY SU BÖREĞİ
4 ADET GÜNLÜK TAZE HAZIR YUFKA
3 SU BARDAĞI SÜT
100 GR TEREYAĞI
YARIM KG YAĞSIZ SERT BEYAZ PEYNİR
YARIM DEMET MAYDANOZ

Sütü ılıtın ve tereyağını eritip sütle karıştırın. İçine biraz tuz atın. Yufkanın bir tanesini 28-30 cm yuvarlak tepsiye yayın. Diğerlerini parçalara bölüp 1.5 yufkayı süte batırıp çıkarın büzerek tepsiye yerleştirin. Ufalanmış maydanozlu peyniri yayın. Üzerine kalan 1.5 yufkayıda aynı işlemi yaparak yerliştirin. Alttaki yufkanın kenarılarını üzerine kapatın. 1 - 2 saat bekletin. fırını 180 C ısıtıp böreğin üzerine tereyağı sürün ve 35 dakika kadar pişirin. Pişerken kabaracaktır. Soğuyunca servis yapın.

HİNDİSTANCEVİZLİ MUHALLEBİLİ ELMA TATLISI
4 ADET ORTABOY ELMA
2-3 ÇORBA KAŞIĞI TOZ ŞEKER
2 BARDAK SU

MUHALLEBİ İÇİN:
4 SU BARDAĞI SÜT
2 ÇORBA KAŞIĞI HİNDİSTANCEVİZİ
3 ÇORBA KAŞIĞI PİRİNÇUNU
2 ÇORBA KAŞIĞI NİŞASTA
1 SU BARDAĞI ŞEKER
ÜZERİNE SERPMEK İÇİN BOLCA HİNDİSTANCEVİZİ
TARÇIN
Elmaları soyup ikiye kesin ve ortalarını oyun. Bir tencereye dizip 1,5 bardak süt, vanilya ekleyin. Elmaların üzerlerine birer tatlı kaşığı toz şeker serpip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
- Kakaolu pötibör bisküvileri toz haline getirin. Krema için verilen malzemeyi küçük bir tencerede devamlı karıştırarak pişirin. Koyulaşınca ocaktan alıp mikserle çırparak biraz soğutun.
- Sade pötibörleri soğuk süte batırıp cam kalıbın içine iki kat halinde dizin.
- Elmaları tencereden alın. Kakaolu bisküvi tozuna elmaları pişirdiğiniz sütten birkaç kaşık ekleyerek karıştırın. Bu karışımla elmaların ortasını doldurup bisküvi tabanının üzerine yan yana dizin. (dolgulu kısmı altta kalacak şekilde elmaları ters kapatın)
- Ilık muhallebiyi elmaların üzerine boşaltın. Üstünü bolca hindistancevizi ile kaplayın. Buzdolabında 2 saat kadar bekletip servis yapın.


BAHARTLI EKMEKLER
3 SU BARDAĞI UN
YARIM PAKET İNSTANT KURU MAYA
1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
2 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
ALDIĞI KADAR SU
BİRER TUTAM BİBERİYE, ÇÖREK OTU, ACI PULBİBER, KEKİK
Unla mayayı şeker ve tuzu harmanlayıp ortasını açın ve su ekleyerek yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur halini alınca üstünü örtüp ılık yerde 2 misli kabarana kadar bekletin. Sonra parçalar koparıp her birini farklı bir baharatla yoğurun. Şekillendirin. Tepsiye dizip 180C fırında pişirin. Fırının içine ufak bir kapla (ısıya dayanıklı) bir miktar su koyun. Ekmeğin yumuşak olması için. 30 dakika kadar pişirin.



 ISPANAKLI MİNİ KİŞ

225 GR UN (2 su bardağı kadar)

60 GR MARGARİN

1 YUMURTA

YARIM PAKET KABARTMA TOZU

1 TUTAM TUZ

GEREKİRSE 2 KAŞIK KADAR SU

İÇ MALZEME:

250 GR DONUK ISPANAK

1 KURU SOĞAN

2-3 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ

100 GR KREMA

2 ÇORBA KAŞIĞI UN

100 GR RENDELENMİŞ TAZE KAŞARPEYNİRİ

1 YUMURTA



1.       Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Ortasına 1 yumurta, oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin, süt, kabartma tozu ve bir tutam tuzu ilave edip karıştırın. Hamur haline gelmeye başlayınca elinizle toparlayıp yoğurun ve hamuru top yapıp streç folyoya sarın. Buzdolabında 10 dk. bekletin.

2.       İç malzemeyi hazırlamak için kıyılmış soğanı ıspanakla birlikte 1 kaşık yağda kavurun. Soğumaya bırakın. Kaşar peynirini rendeleyin. Yumurta, krema ve ıspanağı karıştırın.

3.       Hamuru 20-22 cm çapında merdane ile açın. Yağlanmış tart kalıbına hamuru yerleştirin. Ispanaklı iç dolguyu içine doldurun ve Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirip sıcak olarak servis yapın.

  


2. TARÇINLI KURU KAYISILI PUDİNG
4 SU BARDAĞI SÜT

1.5 SU BARDAĞI TOZŞEKER

3 ÇORBAKAŞIĞI KAKAO

2 ÇORBA KAŞIĞI NİŞASTA

1 ÇORBA KAŞIĞI PİRİNÇUNU

1 PAKET VANİLYA

1 ÇAY KAŞIĞI TARÇIN

4 TANE KURU KAYISI

2 ÇORBA KAŞIĞI KURUÜZÜM

Bütün malzemeyi soğuk süte ekleyin, ocağı açıp devamlı karıştırmak suretiyle dibini tutturmadan koyulaşana kadar pişirin. Kaselere doldurup soğumaya bırakın. Soğuk servis yapın.


BAHARATLI PATATES SOTE
2 ADET PATATES

1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI

1 DİŞ SARIMSAK

1 ADET SOĞAN

TUZ, KARABİBER, ACI PULBİBER,

·        BİBERİYE, TATLI KIRMIZI TOZ BİBER
SARIMSAĞI KIZGIN YAĞA ATIN. KOKUSUNU VERİNCE ÇIKARIN.

·        PATATESLERİ KIZGIN YAĞA ATIP YÜKSEK ATEŞTE SOTE ETMEYE BAŞLAYIN.

·        OCAKTAN ALMAYA YAKIN BAHARATLARI SERPİŞTİRİN.

·        BAŞKA BİR TAVADA KARAMELİZE EDİLMİŞ KURU SOĞANI İLAVE EDİP TAVAYI SALLAYARAK SOĞANIN PATATESLERE KARIŞMASINI SAĞLAYIN. SICAK OLARAK SERVİS YAPIN.



UNLU KÖFTE
750 GR KÖFTELİK KIYMA

1 RENDELENMİŞ SOĞA

2 YUMURTA

2 ÇORBA KAŞIĞI GALETA UNU

2 HAŞLANMIŞ PATATES

TUZ, KARABİBER, KİMYON, NANE, PULBİBER

1 SU BARDAĞI UN

Kıyma, soğan, galeta unu, ezilmiş patates, tuz ve baharatı ekleyip yoğurun. Köfteleri yuvarlayıp 1 bardak unu tabağa yayın ve köfteleri una bulayıp kızgın yağda kızartın.







CEVİZLİ HAVUÇLU ÇİKOLATA KAPLI TOPKEKLER


Gerekli malzeme:

2 yumurta

1 su bardağı tozşeker

1.5 su bardağı un

1 çay bardağı eritilmiş margarin

1 çay bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi

2 küçük havuç

Çikolata sosu için:

1 kahve fincanı süt

200 gr bitter çikolata

1. Havucu ince ince rendeleyin. Oda sıcaklığında yumuşatılmış margarini verilen bütün malzeme ile birlikte bir kaba alıp tel çırpıcı ile çırparak karıştırın.

2. Fırını 170 derecede ısıtın. Küçük muffin kalıplarını yağlayıp hamuru paylaştırın. Hamuru, kalıplarını yarısını geçecek kadar doldurup sıcak fırına verin ve 20-25 dakika kadar pişirin.

3. Soğuduktan sonra kalıplardan çıkarın. Bitter çikolatayı sıcak sütün içinde eritin. Biraz ılındıktan sonra muffin’leri çikolata sosuna batırıp fırın teli ( ızgara teli) üzerine dizin. Çikolata sos donduktan sonra muffin’leri servis yapın. Üzerlerini birer tutam hindistancevizi ile süsleyebilirsiniz.






PORTAKALLI TARİFLERİM


PORTAKALLI HAVUÇ ÇORBASI
3 adet havuç
1 büyük portakalın suyu
4-5 dal maydanoz
5 su bardağı su
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı un,
Tuz
Havuçları rendeleyip sıvıyağda tencerede kavurun. İçine un ekleyip karıştırdıktan sonra suyunu ilave edip kaynamaya bırakın. Havuçlar yumuşayana kadar piştikten sonra portakal suyunu ilave edin. Tuz ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra blendırdan geçirip süzme çorba kıvamına getirin. Kıyılmış maydanoz ekleyip sıcak servis yapın.

PORTAKALLI TAVUK
2 adet portakal
8 adet tavuk baget
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ

Tuz, 3-4 adet defne yaprağı
1 portakalın suyunu sıkın. Diğer portakalı kabuğu ile birlikte ince ince dilimleyin. Tavuk inciklerin tombul kısımlarına bıçakla kesikler atıp fırın kabına dizin. Üzerlerine biraz tuz serpin. Defneleri yerleştirin. Aralarına birer dilim portakal koyun ve portakal suyunu ekleyip 200 derece fırında 15 dk pişirin. Etlerin üzerine bir folyo veya yağlı kağıt kapatıp 15 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


PORTAKALLI KEREVİZ
2 adet orta boy kereviz
1 adet kuru soğan
1 tutam toz şeker
4-5 dal maydanoz
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet portakal
Tuz

Kerevizleri soyup ikiye kesin ve ince dilimler halinde doğrayın. Soğan soyup ince incedoğrayın.
Tencereye zeytinyağını koyup soğan halkalarını dizin. Bir tutam toz şeker serpip üzerine kereviz dilimlerini yerleştirin. Maydanoz yapraklarını ekleyip tuz serpin. Portakal suyunu sıkıp tencereye ilave edin. 20 dakika orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirin ve kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Oda sıcaklığında servis yapın.

 
PORTAKAL KASESİNDE PORTAKALLI MUHALLEBİ
6 adet portakal ( 2 tanesinin suyu sıkılacak)
1 portakalın ince rendelenmiş kabuğu
3 su bardağı süt
2 çorba kaşğığ pirinçunu
1 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
Portakalları çok iyi yıkayıp kurulayın. Sap kısımlarını kapak şeklinde kesip alın. Alt kısımlarını da portakalların düz durması için biraz kesin. Etli kısımları biraz kalacak şekilde portakalların içlerini oyup çıkarın. Beyaz kısımlarını ayıklayıp atın ve portakal içlerini ezerek püre haline getirin.
Sütü tencereye koyup içine şeker, nişasta ve pirinçunu ekleyin. Portakal suyunu ve püresini de ilave edip karıştırarak pişirin. Rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edin ve koyulaşana kadar karıştırın.
Muhallebi pişince karışımı portakalların içine doldurup soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis yapın.

Çikotalalı portakallı mus tarifi http://www.chefsdergisi.com/

PORTAKALLI BİSKÜVİ VE PORTAKAL REÇELLİ MİNİ TART
100 GR MARGARİN
60 GR PUDRAŞEKER
1 YUMURTA
2 SU BARDAĞI UN
1 PORTAKAL
YARIM PAKETKABARTMA TOZU
Malzemenin hepsini karıştırıp yoğurun. hamuru buzdolabında 15 dk bekletin. Tezgah üzerinde merdane ile 2-3 mm kalınlıkta açıp kare kare veya yuvarlak kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerlerine çatalla delikler yapın. (Pötibör bisküvideki gibi)
Hamurun bir kısmını da su bardağı ve çay bardağı ile keserek içine reçel doldurulacak şekilde hazırlayın. İçlerine portakal reçeli veya başka bir koyuca kıvamlı reçel koyup 200 derece fırında 15 dk pişirin.
Afiyet olsun!.. VEEEEE.............
Portakal, kötü kokuları gidermede çok işe yarar. Kabuğundaki asit uçucu yağ içerdiği için ocağın içinde yakarak balık kokusunu alabilirsiniz. Ellerinizde soğan sarımsak kokusu varsa portakalın içini veya kabuğunu elinizde ovuşturunca kokuyu alır. Karanfil ve portakal çok uyumlu iki baharattır. Bir arada deneyin. Portakal kabuğunu kahvenize, çikolatanıza, suyunu yeşil çayınıza ıhlamura ekleyebilirsiniz....

* * * * * * * *

BU TARİFLERLE ÇİKOLATAYA DOYACAKSINIZ!
MUTLULUĞUN ANAHTARI ÇİKOLATALI TARİFLER..

1.       ÇİKOLATALI HARELİ KEK
g     Gerekli malzeme: 
       3YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
100 GR ERİTİLMİŞ MARGARİN
100 GR SÜTLÜ BEYAZ ÇİKOLATA
2 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
1 SU BARDAĞI SÜT
1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
3 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
* Margarini eritip doğranmış beyaz çikolatayı içinde eritin. Yumurtaları toz şekerle iyice çırpın. Süt ve sıvıyağ ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırdıktan sonra hamurun yarısını başka bir kaba aktarın. İçine kakao ekleyin ve erittiğiniz yağlı çikolatanın yarısını beyaz hamura yarısını kakaolu hamura ilave edip ikisini de ayrı ayrı çok iyi çırpın.
* Düz ve yuvarlak bir kek tepsisini yağlayıp. Her iki hamurdan değişimli olarak azar azar hep ortaya dökerek (çizgi çizgi hareler olacak) hamurları boşaltın. Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırının orta katına koyup 20 dakika sonra dereceyi 170 e indirerek pişirin. Soğuyunca dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun..

2.       DAMLA ÇİKOLATALI İRMİK TATLISI
4 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI İRMİK
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 PAKET BEYAZ ÇİKOLATA (80 GR)
2-3 ÇORBA KAŞIĞI DAMLA ÇİKOLATA
      ÜZERİ İÇİN: 
      TOZ YEŞİL FISTIK YA DA TARÇIN
* Süt, şeker ve irmiği tencereye koyup altını yakın. Şeker eriyene kadar karıştırarak orta ateşte pişirmeye başlayın. Şeker eriyip süt ısındığında doğranmış beyaz çikolatayı ilave edip devamlı karıştırarak muhallebi kıvamını alana kadar pişirin.
*    * Ocaktan alıp içine damla çikolatayı atıp şöyle bir karıştırın ve hemen servis kaselerine boşaltın. Üzerine tarçın serperek servis yapın.


3     YILBAŞI İKRAMLIĞI TRUFFLE (ÇİKOLATA TOPLARI)100 GR KREMA
      200 GR BİTTER ÇİKOLATA(KUVERTÜR) 
      100 GR UFALANMIŞ KAKAOLU KEK(PANDİSPANYA) 
      1 ADET PORTAKALIN RENDELENMİŞ KABUĞU
*    * Kremayı küçük bir kapta kaynatın. Ocaktan alınca içine doğranmış bitter çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Doğrayıcıda çekilip toz haline getirilmiş kakaolu pandispanya kekini ilave edip karıştırın. İçine rendelenmiş portakal kabuğu ya da vanilya kullanabilirsiniz: Hoş bir aroma ve koku verir. 
*   * Karışımı derin dondurucuya koyup yarım saat sonra bir kes karıştırıp 1 saat daha bekletin ve çıkarın. küçük küçük parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayıp hemen kakaoya, hindistancevizine veya fındık, fıstık bademe bulayın. Sıcak ortamda yumuşama yapacağı için buzdolabında bekletin.

DAMLA ÇİKOLATALI MUFFİN (MİNİ TOP KEKLER)
3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
150 GR ERİTİLMİŞ MARGARİN
1 ÇAY BARDAĞI SÜT
1 ÇAY BARDAĞI DAMLA ÇİKOLATA
2 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
ÜZERİ İÇİN:
1 PAKET BEYAZ ÇİKOLATA(80 GRLIK)
1 PAKET SÜTLÜ ÇİKOLATA(80 GRLIK)

* Önce yumurtalarla şekeri çırpıp sonra sırasıyla tüm malzemeyi ekleyip karıştırın. karışımı mini kek kalıplarına doldurup 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Soğuyunca kalıplardan çıkarıp keklerin üzerine eritilmiş siyah ve beyaz çikolatalarla kaplayarak süsleyin.

* * * * * * *
PATATESLİ tariflerim

SÜTLÜ PATATES ÇORBASI
4 KİŞİLİK
3 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
1 KURU SOĞAN
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 ÇORBA KAŞIĞI UN
1 SU BARDAĞI SÜT
5 SU BARDAĞI SU VEYA ET SUYU
TUZ, KARABİBER
1 TUTAM KIYILMIŞ MAYDANOZ

Haşlanmış patatesleri rendeleyin.  Kıyılmış soğanı biraz yagda kavurup patatesi ekleyin. 3-4 dakika kavurun. Tuz ekleyin. un ekleyip kavurun ve 2 bardak sıcak suyu ilave edip kıvam bulana kadar karıştırın. 1 bardak daha su ve 1 bardak süt ilave edip karıştırın. Bir taşım kaynatın. Çorba kıvamını alınca kıyılmış maydanoz ekleyip ocağı kapatın.




PEYNİRLİ PATATES KÖFTESİ
2 ADET İRİ BOY HAŞLANMIŞ PATATES
1 YUMURTA
1 ÇAY BARDAĞINA YAKIN UN
3 ÇORBA KAŞIĞI GALETA UNU
50 GR RENDELENMİŞ KAŞAR PEYNİRİ
TUZ, KARABİBER
BULAMAK İÇİN: GALETA UNU + KIRMIZI TOZ BİBER
KIZARTMAK İÇİN: SIVIYAĞ
Haşlanmış patatesleri ezin. Verilen malzemenin hepsini ilave edip elinizle karıştırarak yoğurun. Dilerseniz yuvarlak yassı köfteler yapın dilerseniz top top küçük kroket köfteler yapın. İçine toz biber atılmış galeta ununa bulayıp kızgın yagda kızartın.

PATATESLİ SİGARA BÖREĞİ (fırında)
3 ADET HAZIR YUFKA2 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
1 BÜYÜK KAVRULMUŞ SOĞAN (az yagda)
TUZ, KARABİBER, PUL BİBER, MAYDANOZ
1 çay bardağı zeytinyağı
Patatesleri rendeleyip soğan, maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip karıştırın. Yufkaları üçgen parçalar halinde kesin. üzerlerini, fırça ile hafifçe yağlayıp iç malzeme koyarak sarın. Börekleri yağlanmış fırın kabına dizip üzerlerini de sadece fırçayla hafifçe yaglayın ve 200 derece fırında kızarıncaya kadar 20-25 dk pişirin. ( Fırıının orta katına koyup alt-üst açık fanlı ayarda pişirin)
KIRMIZIBİBERLİ PATATES KEKİ
2 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
3 YUMURTA
3 ÇORBA KAŞIĞI UN
1 SU BARDAĞI YOĞURT
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
YARIM DEMET DEREOTU
2 ADET KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER
1 SU BARDAĞI RENDELENMİŞ TAZE KAŞAR
1 PAKET KABARTMA TOZU, TUZ
Yumurtaları çırpın. Yoğurtla ve yağla karıştırın. Küp doğranmış patates ve ince doğranmış biber, dereotunu ekleyin. Bütün malzemeyi ilave edip karıştırın: Yağlanmış kek kalıbına boşaltın. önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin.Soğuyunca kalıptan çıkarın. Soğuk ya da ılık olarak servis yapın.


PATATES SALATASI
3 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
1 ADET MOR SOĞAN
YARIM DEMET MAYDANOZ
1 ADET LİMON
1 TATLI KAŞIĞI SUMAK
TUZ, KARABİBER, PUL BİBER, ZEYTİNYAĞI
4 ADET HAŞLANMIŞ YUMURTA

Bütün malzemeyi doğrayıp büyükçe bir salata kabında karıştırıp üzerine dilimlenmiş yumurtaları yerleştirerek servis yapın.
ISPANAKLI PEYNİRLİ  PATATES FIRINDA
Gerekli malzeme:
5 orta boy patates
500 gr taze ıspanak
1 kıyılmış kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
150 gr taze kaşar peyniri
1 çay bardağı süt
Tuz, karabiber
1. Patatesleri yıkayıp hafif diri kıvamda kalacak şekilde haşlayın. Soğumaya bırakın.
2. Ispanakları yıkayıp süzün ve iri iri doğrayın. Büyük bir tencerede sıvıyağı kızdırıp kıyılmış soğanı biraz kavurun. Ispanağı ilave edip yumuşayana kadar kavurun. Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
3. Patatesleri soyup yuvarlak ince dilimler halinde kesin. Kaşar peynirini rendeleyin. Ispanağın suyunu süzdürerek delikli bir kepçe ile başka bir tabağa alın.
4. Bir fırın kabını yağlayıp patates dilimlerini bir kat halinde dizin. Üzerine biraz peynir serpip 2-3 kaşık süt gezdirin ve bir kat ıspanak döşeyin. Tekrar patates katını oluşturup peynir serpin ve yine sütle ıslatın. Malzeme bitinceye kadar işlemi tekrar ederek en son sırayı patatesle tamamlayın. Peynir serpip 170 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Dilimleyip servis yapın.

* * * * *
ELMANIN BİNBİR HALİ konseptli tariflerim

ELMALI LİMONLU PİLAV
1 ADET YEŞİL ELMA
1 ADET LİMONUN RENDELENMİŞ KABUĞU
2 ÇORBA KAŞIĞI KUŞ ÜZÜMÜ
1 ÇAY KAŞIĞI YENİ BAHAR
2 SU BARDAĞI PİRİNÇ
2 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
2 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
3 SU BARDAĞI SICAK SU
TUZ, KARABİBER
·         Pirinci ıslatıp 10 dakika bekletin. Yıkayıp süzün. Tereyağını ve sıvıyağı pilav tenceresine alıp ısıtın ve soyulup küçük küçük küp doğramış elmayı, kuş üzümlerini ve limon kabuğunu ekleyip 4-5 dakika kadar kavurun.
·         Süzülmüş pirinci ilave edin. Tuz, karabiber ve yeni bahar serpip 5 dakika daha kavurun. Pirinçler parlayınca üzerine 3 bardak kaynar sıcak su ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin.

ELMALI TURTA
2 ADET KIRMIZI ELMA
3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
1 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
3,5 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
ÜZERİ İÇİN 2 ÇORBA KAŞIĞI PUDRAŞEKER
·         Elmaları iyice yıkayıp soymadan ince ince dilimleyin. Yumurtaları toz şekerle çırpıp süt ve yağı ekleyin. Un, kabartma tozu, vanilya ve tarçın ilave edip keke hamurundan biraz daha koyuca kıvamlı hamur halini alana kadar karıştırın.
·         20-22 cm çapında yuvarlak düz tabanlı bir kek veya turta kabını yağlayıp hamurun yarısını boşaltın. Üzerine elma dilimlerinin yarısını serpiştirin. Kalan hamuru döküp kalan elma dilimlerini üzerine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırının fanını açıp 180 dereceye düşürüp 10 dakika daha pişirin. Soğuyunca üzerine pudraşeker serpin. Üçgen dilimler halinde keserek servis yapın.

KURU MEYVELİ ELMA HOŞAFI
4-5 ADET KURU ERİK
4-5 ADET KURU KAYISI
1 ÇAY BARDAĞI KURUÜZÜM
2 ADET AMASYA ELMASI
1 ÇAY BARDAĞI TOZ ŞEKER
4-5 DİŞ KARANFİL
1 PARÇA KABUK TARÇIN
·         Verilen malzemenin hepsini 2 litre suyla birlikte tencereye koyup 15 dakika kaynatın. Soğuyunca komposto kaselerinde (özellikle pilavların yanında) servis yapın. (Kabızlık sorunu olanlar ara öğün olarak ikindi vakti veya sabahları kahvaltıdan önce tüketebilirler.)


ELMA ÇAYI
2-3 ADET ELMANIN SOYULMUŞ KABUKLARI
1 LİTRE KADAR KAYNAR SU
1 PARÇA KABUK TARÇIN
2-3 KARANFİL
·         VERİLEN MALZEMENİN HEPSİNİ BİR CAM SÜRAHİYE KOYUP ÜZERİNE 1 LİTRE KAYNAR SU EKLEYİN. 10 DAKİKA KADAR DEMLENDİRİN.  SICAK, ILIK VEYA SOĞUK İÇİLEBİLİR.
PRATİK ELMA TATLISI3 ADET YALOVA ELMASI
2-3 ÇORBA KAŞIĞI TOZ ŞEKER
2 PARÇA KABUK TARÇIN
3-4 DİŞ KARANFİL
YARIM ÇAY BARDAĞI PEKMEZ
·         ELMALARI KABUKLU VE SOYULMUŞ OLARAK 2-3 MM KALINLIKTA DİLİMLEYİN.
·         BİR KASEYE ALIP ÜZERİNE TOZ ŞEKER VE TARÇIN SERPİP KARIŞTIRIN.
·         GENİŞÇE VE KAPAKLI BİR TAVAYA ELMALARI DİZİN. KAPAGINI KAPATIP ORTA-KISIK ARASI ATEŞTE ELMALAR SUYUNU SALIP ÇEKENE KADAR PİŞİRİN. OCAĞI KAPATINCA ÜZERİNE PEKMEZ GEZDİRİN. BİRAZ CEVİZ DE SERPİŞTİREBİLİRSİNİZ. SOĞUYUNCA SERVİS YAPIN.


ELMALI KURABİYE
1 ADET İRİ YEŞİL ELMA
1 ÇAY BARDAĞI PUDRAŞEKER
100 GR MARGARİN
1 YUMURTA
Yarım paket KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
2,5 SU BARDAĞI UN
2 KAŞIK ÇEKİLMİŞ CEVİZ
·          Elmayı rendeleyin. Bütün malzemeyi bir kapta iyice karışana kadar yoğurun. Yapış yapış kıvamlı bir hamur olacak. Fırını 180 derece ısıtın.
·         Tepsiye yağlı kağıt serip karışımdan kaşık kaşık aldığınız hamur parçalarını aralıklarla yerleştirin. Fırına verip 15 dakika pişirin. ( Fan, yani turbo açık olacak)


1 ARALIK 2011 - KANALTÜRK- DERYANIN DÜNYASI PROGRAMINDAKİ YEMEKLERİM:

KIŞ AŞURESİ
20 KASE İÇİN GEREKLİ MALZEME:
1 SU BARDAĞI AŞURELİK BUĞDAY (Akşamdan ıslatılacak)
1 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ KURU FASULYE
1 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ NOHUT
1 ÇAY BARDAIĞ PİRİNÇ
4-5 TANE KURU İNCİR
7-8 TANE KURU KAYISI
1 ÇAY BARDAĞI KURU ÜZÜM
YARIM ÇAY BARDAĞI KUŞ ÜZÜMÜ
1 ADET PORTAKAL
1 ADET AYVA
1.5 SU BARDAĞI
TOZŞEKER

ÜZERİNE SERPMEK İÇİN:
TARÇIN
1 SU BARDAĞI DÖVÜLMÜŞ CEVİZİÇİ
1 ADET NAR
1. Buğdayı akşamdan ıslatıp sabahleyin suyunu süzün. Büyükçe bir tencereye koyup üzerini 3 parmak geçecek kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Buğdaylar yumuşayana kadar pişirin. Yıkanmış süzülmüş pirinci ekleyip pirinç yumuşayana kadar pişirmeye devam edin ( orta ateş)
2. Haşlanmış nohut, fasulye ve doğranmış (minik minik olsun) kuru kayısı, kuru incir ve üzümleri ekleyin. Karıştırın ve 5 dakika sonra küçük küp küp kesilmiş ayvayı ilave edin.
3. Portakalın kabuğunu rendeleyip tencereye ilave edin. Kabuğunu soyup portakalı minik minik doğrayın ve aşureye ekleyin. Kaynadıkça yavaş yavaş koyulaşıp kıvam alacaktır. Gerektikçe azar azar sıcak su ekleyin.
4. Son olarak 1.5 su bardağı toz şeker ilave edin ve 10-15 dakika daha orta-kısık arası ateşte pişirin.
5. sıcakken kaselere doldurup üzerine tarçın serpin. Dövülmüş ceviz nar taneleri serpiştirip soğumaya bırakın. Afiyet olsun. “Bolluk bereket, sağlık şifa olsun” diyerek dağıtın…

BAL KABAKLI BÖREK (şekerli börek olup tatlı niyetine yenir!)
Gerekli Malzeme:
500 GR SOYULMUŞ BAL KABAĞI
3 ADET HAZIR YUFKA
1 SU BARDAĞI SÜT
YARIM SU BARDAĞI SIVIYAĞ
1,5 SU BARDAĞI TOZŞEKER
1 SU BARDAĞI SU
1 SU BARDAĞI ÇEKİLMİŞ CEVİZ
1.       Balkabağını rendeleyin. Bir tavaya koyup üzerine 2 kaşık toz şeker serpin ve kısık ateşte hafiften yumuşayana kadar birkaç dakika tutun ve alın.
2.       Yufkaları dörde kesip üzerlerini süt-yağ karışımı ile hafifçe ıslatın ( fırçayla sürebilirsiniz).
3.       Her bir yufkanın geniş tarafına rendelenmiş kabak, üzerine bir tutam ceviz koyup rulo yaparak sarın. İster kol böreği gibi ister gül böreği gibi yapıp yağlanmış tepsiye yerleştirin.
4.       200 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Kalın tozşeker ve suyu bir kapta şeker eriyene kadar kaynatıp soğumaya bırakın. Böreği fırından alınca üzerine kaşık kaşık ılık şerbet gezdirin. Soğuyunca servis yapın.


 
KAĞITTA SOMON
Gerekli malzeme:
4 DİLİM SOMON BALIĞI
1 ADET LİMON
1 ADET KURU SOĞAN
4 ADET DEFNE YAPRAĞI
TUZ; KARABİBER, BİBERİYE(KURU)
ZEYTİNYAĞI
4 PARÇA YAGLI KAĞIT
1.       Soğanı ve limonu ince halkalar halinde kesin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip soğan halkalarını koyun. Üzerine somon dilimlerini yerleştirip üzerlerine tuz, karabiber ve biberiye serpiştirin. Defne yapraklarını koyup limon dilimlerini balıkların üzerine koyun.
2.       Hafifçe zeytinyağı gezdirip üzerine yağlı kağıt kapatın. 200 derece fırında ( önceden ısınmış olacak) 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


PIRASALI BULGUR PİLAVI
Gerekli malzeme:
2 SU BARDAGI PİLAVLIK BULGUR
3 ADET PIRASA
2-3 ADET HAVUÇ
1 KAŞIK BİBER SALÇASI
1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
TUZ, KARABİBER
4 SU BARDAĞI SICAK SU

1.       Havuçları ve pırasaları ince yuvarlak halkalar halinde doğrayın. Bulguru şöyle bir sudan geçirip süzgeçte tutun.
2.       Sıvıyağı pilav tenceresinde ısıtıp önce havuçları ekleyin. Rengi yağa çıkıp havuçlar parlayana kadar kavurun. Pırasaları ekleyin. Birkaç dakika kavurup salçayı ilave edin ve karıştırın.
3.       Bulguru ilave edip 1-2 dakika kavurun. Tuz, karabiber, biraz pul biber ve 4 bardak kadar sıcak su ilave edip suyunu çekene kadar pişirin. (arada bir karıştırın). Afiyet olsun. Yanında yoğurt veya turşu çok güzel olur.
Günün mönüsü ile ilgili önemli bir notum var sizlere: Bu tariflerin hepsinde ortak bir özellik var. Hepsinde TURUNCU renkli bir gıda var. Aşure de kuru kayısı ve portakal; Pırasada havuç; Somon balığının kendisi; Börekteki balkabağı... Yazın nasıl kayısı, kavun, şeftali gibi turuncu ve kırmızı meyvelere ihtiyacımız varsa kışın da var. Cildimizi korumaya ve canlandırmaya yardımcı olan bu renkli sebzeler ve meyveler hem bolca C vitamini içeriyor ve antioksidan hem de çok lezzetliler. Lifli oldukları için bağırsaklara da yarıyor. Velhasılı siz siz olun turuncu, kırmızı ve mor renkli ( pancar, lahana, nar, kış hurması) sebzeleri ve meyveleri bir şekilde bolca tüketin...Sağlıkla kalınız...


2 kasım 2011 KANALTÜRK DERYANIN DÜNYASI programında yaptığım yemekler:

SEBZELİ KUZU GÜVEÇ1 KG KUZU KUŞBAŞI
8-10 ADET ARPACIK SOĞAN
3 DİŞ SARIMSAK
4 ADET SİVRİBİBER
2 ADET PATATES
2 ADET HAVUÇ
1 ADET KEREVİZ
2-3 ADET DOMATES
YARIM DEMET MAYDANOZ
TUZ, KARABİBER, KEKİK

Sebzeleri doğrayıp hazırlayın. Güveç tenceresini ocağa koyun. Kuşbaşı etleri 2-3 kaşık kadar kızdırılmış yağa atıp 3-4 dakika kavurun. Soğan, sarımsak ve biberleri ekleyip 5 dk daha kavurun. Havuçları, patates, kereviz ve domatesleri ekleyin. Tuz, karabiber ve kekik ilave edip maydanozu serpiştirin. 1 bardak sıcak su ekleyip kağını kapatın ve kısık ateşte 1 saat pişirin.

PORTAKALLI REVANİ

3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
1 SUBARDAĞI SIVIYAĞ
1 SU BARDAĞI YOĞURT
1 SU BARDAĞI İRMİK
1 KAHVE FİNCANI UN
2 ADET PORTAKAL
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
ŞERBET İÇİN:
1.5 SU BARDAĞI SU
2 SU BARDAĞI TOZŞEKER

Şerbet için su, 2 portakalın portakal suyu ve şekeri bir kapta kaynatıp bir kenarda ılınmaya bırakın.
Revani hamuru için önce yumurtaları şekerle bir kaba alıp mikserle çırpın. Yağ, yoğurt, irmik, un ve kabartma tozunu ekleyip tekrar çırpın. En son portaka kabuğu ve vanilyayı ekleyip çırpın. Karışımı yağlanmış tepsiye boşaltıp 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
Fırından alıp üzerini çatalın ucuyla birkaç yerinden delin. Portakallı şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Şerbetini çekinceye ve soğuyuncaya kadar bekletip dilimleyerek servis yapın.


ETLİ MİNİ PİDELER

250 GR KUZU KUŞBAŞI
2-3 KAŞIK SIVIYAĞ
1 ADET KURU SOĞAN
3-4 ADET SİVRİBİBER
3-4 ADET DOMATES
TUZ, KARABİBER
PİDE HAMURU İÇİN:
1 SU BARDAĞI SU
YARIM PAKET YAŞ MAYA
1 YUMURTA (hamurların üzeri için)
1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
ALDIĞI KADAR UN
• Pide hamurunu hazırlamak için mayayı bir bardak ılık suda eritin. 10 dakika bekletin. Bir kabın içine 2-3 bardak un koyup ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına mayalı suyu ekleyin. Bir kenarına tuz ve bir kenarına şeker kayıp karıştırarak yoğurun. Gerektikçe un ve su ekleyerek ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur halini alınca üzerini örtüm 2 misli kabarıncaya kadar dinlendirin.
• Pidenin etli iç malzemesini hazırlamak için önce kuşbaşı etleri daha minik parçalar haline getirmek üzere doğrayın. Soğanı kıyın. Biberleri ve domatesleri küçük küçük doğrayın.
• Bir tencerede yağı kızdırıp etleri ilave edin ve rengi dönünceye kadar kavurun. Soğanı ve biberi ekleyip kavurmaya devam edin. En son domatesleri ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. 1 çay bardağı kadar su ilave edip etler yumuşayana kadar kapağı kapalı olarak kısık-orta arası ateşte pişirin.
• Hamuru bir kez daha yoğurup yumurta büyüklüğünde parçalara bölün. Her birini tek tek merdane ile açın. Uzunlamasına pide şeklinde açıp üzerlerine etli malzemeden koyun. Hamurun kenarlarını 1-2 cm eninde katlayın ve üzerlerine çırpılmış yumurta sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-2 dakika pişirin. Pidelerin kenarları kızarınca çıkarıp sıcak olarak servis yapın.

NOT: Kavurma geleneği üzerine yazımı ve kavurma tariflerirm Kırmızı dergisinin bu ay ki sayısında ( Kasım 2011) bulabilirsiniz.
Bayrama özel et yemekleri tariflerim de
http://www.chefsdergisi.com/da. Chef’s Mönü başlığı altında çorbalardan tatlılara pek çok tarife ulaşabilirsiniz.

Yemek ve pasta kurslarıma da
http://www.chefsistanbul.com/sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


26 EKİM 2011 Çarşamba günü Kanaltürk Tv-DERYANIN DÜNYASI Programında yaptığım tarifler

UN KURABİYESİ


135 GR TEREYAĞI
2 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
1 YUMURTA BEYAZI
YARIM SU BARDAĞI PUDRAŞEKER ( 65 GR)
YARIM SU BARDAĞI MISIR NİŞASTASI ( 65 GR)
1 TATLI KAŞIĞI SİLME KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
2 SU BARDAĞI UN
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını sıvıyağ, yumurta beyazı, nişasta ve pudra şeker ile iyice karıştırın. Unu, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin. Ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar çok ezmeden yoğurup buzdolabında 20 dk bekletin. Fırını 160-170 dereceye ayarlayıp ısıtın. Hamurdan top top parçalar yapıp aralıklı olarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin ve fırına verin. 15-20 dk kadar pişirip renk almadın fırından çıkarın. Soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerine pudraşeker serpip servis yapın.


ISPANAKLI YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK


3 ADET HAZIR YUFKA
1 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ YEŞİL MERCİMEK
1 DEMET ISPANAK
1 ADET KURU SOĞAN
4 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
TUZ, KARABİBER, KİMYON
YUFKALARI ISLATMAK İÇİN:
1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
1 ÇAY BARDAĞI SÜT
ÜZERİ İÇİN:
1 YUMURTA + 2 KAŞIK YOĞURT
Kurusoğanı doğrayıp sıvıyağda ıspanakla birlikte kavurun. Tuz karabiber ve haşlanmış yeşil mercimekle karıştırın. ( Ispanak çok su bırakırsa suyunu süzün). Yufkalardan birini tepsiye serin. İkinci yufkayı parçalara bölüp tepsiye büzerek koyun ve üzerine süt+yağ karışımından kaşık kaşık dökün. Üzerine yine yufka parçası kapatıp mercimekli ıspanaklı karışımı boşaltın ve yayın. Kalan yufka parçalarını yine sütlü yağlı sosla ıslatarak döşeyip en son alttaki yufkanın kenarlarını böreğin üzerine kapatın. Yoğurt ve yumurtayı çırpıp üzerine sürün. 200 derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Altı-üstü kızarınca fırından alın. Yarım saat kadar soğutun, dilimleyerek servis yapın.


TAVUKLU ERİŞTE ÇORBASI

1 ÇAY BARDAĞI HAŞLANMIŞ NOHUT
1 KÜÇÜK KASE ERİŞTE
1 ÇAY BARDAĞI YEŞİL MERCİMEK
1 ADET BÜTÜN TAVUK BUT
2 ADET DEFNE YAPRAĞI
TUZ, KARABİBER
TERBİYE İÇİN:
1 KAŞIK UN
1 DİŞ SARIMSAK
YARIM LİMONUN SUYU
SOS İÇİN:
25 GR TEREYAĞI
2 KAŞIK SIVIYAĞ
1 ÇORBA KAŞIĞI KURU NANE
Tavuk budunu 5 bardak suyla tencereye koyun. İçine tuz, defne yarağı atıp et yumuşayana kadar haşlayın. Tavuk etini ve defneleri sudan alıp yıkanmış yeşil mercimekleri ve erişteleri ekleyin. Yumuşayana kadar pişirin. Tavuk etinin derisini kemiklerini ayırın, etlerini küçük parçalara bölün. Tencereye haşlanmış nohutları ve etleri de ilave edin. Bir kenarda ezilmiş sarımsak, limon suyu ve unu karıştırın. Küçük bir tavada tereyağını eritin, sıvıyağı ekleyip ocaktan kızdırın ve içine nane atıp ocağı kapatın. Naneli sosu ve terbiyeyi çorbaya ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra 10 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servis yapın.



**********************************************
14 EKİM 2011 Cuma günü KANALTÜRK - DERYANIN DÜNYASI PROGRAMI’nda pişirdiğim tariflerim:
Çocukların Beslenme Çantası için tarifler:ÇİKOLATALI MEYVE TOPLARI (ATIŞTIRMALIK)1’ER AVUÇ KURU KAYISI, CEVİZ, KURU İNCİR, FINDIK
1 ADET ELMA, 1 ADET MUZ, BİRAZ HİNDİSTAN CEVİZİ
80 GR BİTTER ÇİKOLATA

Çikolatayı küçük bir kapta eritin. Muz ve elmayı dilimleyin. İncirlerin saplarını ayıklayın. Hepsini mutfak robotuna doldurup 1 fiske tarçın ekleyin ve püre haline gelene kadar çekin. Karışımdan küçük parçalar alıp yuvarlayın. Erimiş çikolataya ve Hindistan cevizine bulayıp servis yapın.

TAVUKLU PATATESLİ MİNİ GÜLBÖREK

2 ADET HAZIR YUFKA
2 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
2 ADET HAŞLANMIŞ TAVUK BUT
1 SU BARDAĞI KADAR RENDELENMİŞ KAŞAR PEYNİRİ
TUZ, KARABİBER, KIRMIZI TOZ BİBER
BÖREĞİN SOSU İÇİN:
1 SU BARDAĞI TAVUK SUYU
3 ÇORBA KAŞIĞI YOĞURT
1 YUMURTA
ÜZERİ İÇİN:
1 YUMURTA SARISI
2 KAŞIK YOĞURT
1 TUTAM ÇÖREK OTU
1 TUTAM SUSAM
Patatesleri ezip tavuk etlerini parçalayın. Peynir, et, patates, tuz ve baharatı ekleyip katıştırın. Börek sosunu bir kapta çırpıp üçgen kesilmiş yufkalara sürerek içlerine patatesli karışımdan koyarak önce sigara böreği gibi sarıp sonra kendi etrafında sararak gül şekline getirin. Yağlanmış tepsiye dizip üzerine çırpılmış yumurta yoğurt karışımından sürün. Çörekotu ve susam serpip 180 derece ısınmış cıcak fırına verin. 20-25 dakika pişirin.


DAMLA ÇİKOLATALI MUZLU MİNİ KEKLER
3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI ToZ ŞEKER
1 SU BARDAĞI SÜT
1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
2 ADET MUZ
1 ÇAY BARDAĞI DAMLA ÇİKOLATA
1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
2.5 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
24 ADET MİNİ KAĞIT KEK KALIBI
Yumurtayla şekeri çırpın. Süt, yağ, ezilmiş ya da ince dilimlenmiş muzları ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu, tarçın ve damla çikolataları ilave edip bir kez daha karıştırdıktan sonra küçük kağıt kek kalıplarına veya normal yağlanmış kek kalıbına hamuru doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. 25-30 dakika kadar pişirin. Pişme esnasında fırın kapağını açmayın.

www.chefsistanbul.com

Hiç yorum yok: